Család / Életmód

Életmentő kutyák, legjobb barátaink

Életmentő kutyák, legjobb barátaink

Évente 10-15 mentőkutya szerzi meg a minősítést, mely lehetővé teszi őket arra, hogy az emberi élet mentésében, rom és területkutatásban részt vegyenek. A vizsga három évre érvényes, így alig 30-40 kutya rendelkezik ezzel a szakmai jogosultsággal. Magyarországon három olyan kutya él jelenleg, akik a legmagasabb fokot szerezték meg, és nemzetközi segítségnyújtást igénylő katasztrófa esetén is bevethetők.

A kiképzésről általában

A kutyákat 8 hetes korban kezdik oktatni, mely évekig eltart. Szolgálataikat nem csak a mentőalakulatok veszik igénybe, hanem a rendőrség, tűzoltóság is. A speciális képzés alkalmával megtanítják arra, hogy a spontán jelzésből tudatos jelzés legyen. Sok kutya alkalmas rá, hogy spontán jelezzen, ám a kutyának ez egy feladat, mely egy idő után elveszíti az újdonság varázsát.
Ezért tanítani kell neki azt, hogy minden esetben, biztonsággal jelezzen. Amennyiben a tanult viselkedés nem nyer folyamatos megerősítést, akkor lassan eltűnik, ezért szorgalmazzák az éves vizsgáztatást, évenkénti versenyeket.

A vizsgáról általában

Nem csak a mentőkutyákról szól természetesen a történet. A gazdáikról is, hiszen nekik is meg kell felelni a követelményeknek. A vizsgán alpintechnikai ismeretekből, nemzetközi mentési irányelvekből, térképhasználatból, humán- és állat-elsősegélynyújtási ismeretekből, keresési taktikákból kell megfelelni.
Több helyszínen, személykereséssel kell bizonyítani a bíróknak azt, hogy alkalmasak a feladatra. 2011-ben a vizsga 36 órán keresztül tartott, saját maguknak kellett kialakítani táborhelyüket. Nem egyszerű feladat.

Az idei világbajnokság

Ebben az évben a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata a negyedik helyezett lett. Nyolc országból 90 versenyző vett részt. Olyan feladatokat kellett megoldaniuk, melyek egy valós katasztrófa esetén is előfordulhatnak.
A magyar csapat három kutyát indított, melyek egyéni világbajnokságokon már világbajnoki címet szereztek. Név szerint: Calais, a 6 éves francia pásztorkutya, Roger, a 4 éves border collie, és Aqua, a 7 éves belga juhász.

A mentőkutyák hatékonyságáról általában

A haiti földrengés után 273 mentőkutya dolgozott a mentésben, és 132 túlélőt találtak a segítségükkel a romok alatt. Itt magyar kutyák nem vettek részt, ám 2009-ben az indonéziai földrengéskor ők is bevetésre kerültek.
Korábban, 1999-ben az izmiti földrengés után vált híressé Mancs, aki egy, akkor már 82 órája a romok alatt rekedt hároméves kislányt talált meg. A kutyák arra vannak kiképezve, hogy élő embert keressenek, ám képesek arra is, hogy jelezzék a halottat is a romok alatt, külön jelzéssel.

Mancs (1994-2006)

Németjuhász kan kutyaként kezdte földi pályafutását egy 12 fős alomban. Mancs, fejlődési rendellenességgel született: diszpláziája volt, azaz nem fejlődött ki a csontfeje. Részt vett 2001-ben a salvadori és indiai földrengés utáni mentésben, híressé pedig az izmiti földrengés után vált. Mégsem ez tette őt különlegessé.
Olyan kiképzést kapott, hogy képes volt jelezni a víz alatti holttestet is, valamint ugyanazon a helyszínen jelzett helyesen(!) élő és halott embert is. Szobra a Szinva partján van. Több száz embert mentett meg a világ számos országában. 2006-ban tüdőgyulladásban halt meg.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást