Egészség / Életmód / Lélek

Eláruljuk, miért kell, hogy az érzelmi intelligenciádat is fejleszd

Eláruljuk, miért kell, hogy az érzelmi intelligenciádat is fejleszd

Az érzelmi intelligencia fontosságáról bevezetésképpen Dr. Csernus Imre szavait idézem: „Az érzelmi intelligencia fejlettség azt jelenti, hogy a belül keletkezett pozitív-negatív érzéseket, vágyakat, traumákat, emlékeket ki merem mondani, ki tudom mutatni, valamint meg tudom élni, sőt ezért még felelősséget is tudok vállalni.” Ebből kiindulva ez egy igen fontos tényező az életünkben, amivel érdemes foglalkozni. Íme néhány jó tanács, amivel te is fejlesztheted az EQ-dat.

Mivel ez egy elég összetett dolog, az első és legfontosabb, hogy a fejedben rendet tegyél. Kérdezd meg magadtól, miért gondoltad úgy, hogy elolvasod ezt a cikket – ez egy nagyon fontos szempont.

Aztán térj rá magadban arra, hogy melyek azok a dolgok, amelyek érzelmi szempontból zavarnak. Például úgy érzed, hogyvalaki(k) nem szeret(nek) eléggé? Nem működik úgy a párkapcsolatod, vagy az emberi kapcsolataid, ahogy szeretnéd? Általában ezek a legtöbbször előforduló problémák az emberek életében, és ezeknek az okozója nem más, mint az érzelmi intelligencia hiánya, vagy hiányosságai.

Ettől természetesen nem kell azonnal megijedni, hiszen senki sem lehet tökéletes, pont ezért kell időt szánni arra, hogy ezen képes legyen az ember változtatni.

Önbizalom és önbecsülés megtanulása

Ha valóban elkezdesz dolgozni azon, hogy megszeresd önmagad és megbecsüld azt, aki vagy, tehát kialakuljon benned az igazi önbecsülés, sokkal többet teszel magadért, mint gondolnád. Ezek hiánya ugyanis rengeteg konfliktus okozója: például, ha nincs elég önbizalmad, akkor folyton féltékeny leszel a párodra, ami egy idő után megkeseríti a kapcsolatotokat; vagy netán másokra irigykedsz, ahelyett, hogy inkább megpróbálnál hasonló sikereket elérni – és ezek mind a te életed keserítik meg. Emiatt fontos, hogy elkezdj magaddal is foglalkozni, mely által jobban meg tudsz majd érteni másokat is. Hogy ez mit is jelent, Dr. Csernus Imre fogalmazza meg ismét tökéletesen:

Nagyon sok embernek a vágya egy kiegyensúlyozott párkapcsolat, de egy kiegyensúlyozott párkapcsolatnak velejárója az alkalmazkodás. Viszont ha nem értjük egymást, nem fogunk tudni egymáshoz alkalmazkodni. Ezért fontos egymás megértése. Enélkül, amit kapcsolatnak hívunk, az inkább háború lesz, elindulnak a játszmák meg a birtoklás.

Kép forrása: flickr.com

De hogyan kezdjem el?

Ahhoz nem kell sok, hogy elinduljon önmagad szeretetének kialakítása. Egyszerűen vedd sorra, hogy mik a jó tulajdonságaid, és írd le őket egy papírra. Kérdezd meg a barátaidtól, szüleidtől és a párodtól, hogy milyen embernek látnak téged. Kérj meg mindenkit, hogy legyen veled tényleg őszinte, és készítsd fel magad néhány keményebb válaszra is. Tükörbe nézni nem mindig egyszerű, de azt tudd, hogy mások mindig másképp látnak, mint te önmagadat, ezért nagyon hasznos is. A negatív kritikából építkezzés változtass a hiányosságaidon. A pozitív kritikát pedig építsd be, és tudatosítsd magadban, hogy te egy csodás ember vagy, aki idővel csak még jobbá válik majd. Így könnyebb lesz magadat is annyira szeretned, mint amennyire mások szeretnek téged.

A tetteinkért való felelősségvállalás fontossága

Aki nem tud felelősséget vállalni azokért a dolgokért, amiket csinál, semmiben sem különbözik egy gyerektől. Azzal tehát, ha megtanulod, hogy mindennek van következménye, és ezért vállalod is a felelősséget, az egész életed meg fog változni. Másképp hozol döntéseket bizonyos szituációkban, ezzel elkerülve a kellemetlenségeket, és beindul egyfajta változás is, érzelmi, párkapcsolati és fizikai téren egyaránt.

Kép forrása: elitedaily.com

Ha felismerem, hogy én vagyok a felelős önmagam életéért, akkor arra is ráébredhetek, hogy változtathatok mindezen. És ha változtathatok, akkor idővel elkezdődik az érdekérvényesítés, merek majd nemet mondani. Viszont ha nem ismerem fel, idővel a feszültségek szomatikus megjelenése is bekövetkezik. Először pszichoszomatikus tünetek formájában, aztán betegségként. A pszichoszomatikus tünet a legtöbb esetben pánikreakció, amit az emberek többsége pánikbetegségnek hív. Vagy depresszió, gyomorfájás, hajhullás, ezek a kisebb tünetek. Aztán jönnek az autoimmun-betegségek és akár rák” – fogalmazza meg Dr. Csernus Imre.

Mi az, amit mi, nők tehetünk az emberi kapcsolatainkért?

A modern társadalom és a feminizmus eredménye az, hogy mi, nők egyre inkább elférfiasodunk mentálisan. Túl határozottá, túlságosan önállóvá és erőszakosakkáválunk szép lassan az élet minden területén; ez pedig azt eredményezi, hogy a férfiak elnőiesednek, konfliktuskerülőek lesznek. Ezért érdemes azt is tudatosítani magunkban, hogy néha igenis muszáj gyengének lennünk, akit olykor-olykor „meg lehet menteni” – így a férfiak is férfinak érezhetik magukat, és visszaállhat az a bizonyos egyensúly.

Összességében tehát az önbecsülés, a felelősségvállalás és a női, férfi szerepek tudatos megélése elengedhetetlen, mert ezek nélkül nincs érzelmi intelligencia. Ennek hiányában pedig „a folyamatok elindultak negatív irányba, és akkor vagy mi megoldjuk, és ezt hívják a kapcsolat tudatos megélésének, vagy marad a vakok egymásra támaszkodása – ez pedig nem eredményezhet boldog kapcsolatokat. Amit a szeretetéhes ember boldogságnak hisz, az ugyan tényleg B-vel kezdődik, de igazából nem boldogság, hanem biztonság.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást