Életmód / Táplálkozás

Ehető virágok – Tavaszi salátákra, szendvicsekre, húsokhoz és desszertekhez

Ehető virágok – Tavaszi salátákra, szendvicsekre, húsokhoz és desszertekhez

Nem vagyok én nyúl – gondolom sokszor, amikor újabb diétába kezdek, és unalmas salátákat rágcsálok napestig, de nemrég a mindig zöld salátámat is feldobták azok az ehető virágok, amelyek ilyenkor tavasszal a kertben virítanak.

Vigyázat! Nem minden virág ehető, és túlzásba sem szabad esni, mert nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek még az ehető fajták is.

Pitypang (gyermekláncfű)

A pitypang sárga virága édes, szinte mézízű.

Salátához nemcsak a virágát, az ízletes, zsenge leveleket is felhasználhatjuk, mert jó hatással vannak az emésztésre.

A levelekből főzeléket is készíthetünk, jól illik hozzá a fehérbors és a citromlé.

 

Árvácska

Színes, tavaszi virága enyhén mentolos ízű, és kitűnő dekoráció tortákon, desszerteken, de jól mutat a salátán és az előételeken is.

Be lehet vonni cukorral, de keverhetjük palacsintatésztába, esetleg házi sajtkrémekhez.

Szendvicseket is dekorálhatunk vele.

 

Ibolya

Apró lila virágai szinte talajtakaróként lepik el tavasszal a kiskerteket.

A kandírozott ibolyavirág Sissi kedvenc desszertje volt.

A szemet gyönyörködtető aprócska virágokat édességek díszítésére, teák, ecetek illatosítására is használhatjuk, leveléből pedig salátát készíthetünk.

Próbáljuk ki az ibolyát tavaszi fűszervajakba vagy túrókrémbe keverve.

 

Bodza

Rendkívül sokoldalú növény, melynek nemcsak a virága ehető, de sötét színű termése is többféleképpen felhasználható – gyümölcslét, lekvárt, süteményt és bort is készítenek belőle –, és rendkívül gazdag C-vitamin-forrás.

Illatos, ehető virágából elsősorban könnyű limonádét, ízletes szörpöt készíthetünk, de a hatalmas, sokszor tányér méretű virágát ki is lehet rántani palacsintatésztába mártva, így isteni desszertet kapunk.

Vigyázat! A piros bodza termése mérgező!

 

Orgona

Enyhén csípős, citromízű virágai jól illenek a salátákhoz, de süteményekhez használható orgonás cukorkeveréket is készíthetünk belőle.

Az orgonaszörp és az orgonalekvár igazi illatos gasztroélmény.

 

Büdöske

Jól mutat a kiskertben, de a salátákon, köreteken is.

A sáfrány helyetteseként is ismerhetjük, így rizshez, liszthez keverve, főtt tésztára, levesekbe is kerülhet, és persze gyógyteának sem utolsó.

 

Levendula

Jellegzetes illatú lila virága nyugtató hatású, enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, fokozza az epeműködést.

A konyhában akár sós, akár édes ételekhez is felhasználható.

Kenyérbe, süteményhez, lekvárokhoz, marhahús mellé, szószokba, pörköltek és tejsodók ízesítéséhez is kitűnő.

 

Tökvirág

A tökfélék (cukkini, sütőtök, lopótök, főzőtök stb.) élénksárga virágai jól mutatnak a tányéron.

Kirántva, sajttal töltve, salátákban vagy desszertekhez is felhasználható önmagában, vagy zsenge tökkel együtt tálalva.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást