Gyógynövények
Néhány gyógynövény hiába nagyon jó hatású és kíméletes a szervezetünkkel, de várandósan mégis jobb, ha kerüljük ezeket. Ilyen gyógynövény a pemetefű, az édesgyökér, a fagyöngy és a cickafark is.
Méz
A méz kiváló helyettesítője lehet a cukornak, de terhesség alatt mégsem célszerű túl sokat fogyasztani belőle. Nagy mennyiségben könnyen allergiát okozhat, ami rossz hatással lehet a magzat fejlődésére is.
Nyers hal / sushi
Terhesen próbájuk a minimumra csökkenteni, vagy méginkább kiiktatni étrendünkből a nyers halakat. Magas lehet a higanykoncentráció bennük, ami terhesség idején veszélyes lehet a kicsire, ezért érdemes kerülni.
Lágy sajtok
Terhesen jó, ha óvatosak vagyunk a lágy sajtokkal. Ezeknek a tejtermékeknek magas a listeri baktérium szintje, így fogyasztásukkal a magzat fejlődését veszélyeztető fertőzések is bejuthatnak a szervezetbe. Kép forrása: Camambert sajt
Tengeri hal
Az egyébként egészségesnek számító tengeri halak fogyasztását is érdemes mérsékelnünk a várandósság alatt. Magas higanymetil tartalmuk miatt ugyanis lassíthatják a testi fejlődést, különösen az idegrendszerét.
Gyógyszerek
Köztudott, hogy terhesség alatt kerülni kell a gyógyszerek alkalmazását. Mivel ezek a vérárammal együtt bekerülnek a baba szervezetébe és befolyásolhatják a magzat fejlődését, ezért jó, ha inkább alternatív megoldásokat használunk a gyógyulásra.
Alkohol
Közismert tény, hogy nem szabad alkoholt fogyasztani terhesen. Az alkohol ugyanis oxigént von el a szervezettől, így gátolja a sejtek épülését, ami akár végzetes is lehet egy fejlődő magzat esetében.
Káposztafélék, hüvelyesek
Az ezekből készült ételek gyakran puffasztó hatásúak, ezért terhesség alatt célszerű kerülni vagy csökkenteni a fogyasztásukat. Jó módszer, ha az első főzővizet leöntjük róla, akkor enyhébb hatásuk lesz.