1. Szóda
Előfordulhat, hogy egyes szódák bár nem tartalmaznak semmilyen színezéket, vagy tartósítószert, mégis egészségtelenek. Tartalmazhatnak ugyanis cukrot, amelyet leggyakrabban cukornádból, kukoricából vagy barna rizsből vonnak ki. A cukrok cukrok maradnak, ezért nem nagy különbség kólát inni, vagy ízesített szódát.
Javaslatunk, hogy a buborékos ásványvízbe természetes gyümölcslevet csöpögtessünk, így egészséges „ízesített” italt fogyaszthatunk.
2. Sajtos makaróni
A legtöbb kapható sajt már nem organikus, hisz színezékeket és tartósítószereket tartalmaz. A makaróni sem csak liszt, tojás és víz… A sajtos makaróni bár gyorsan elkészül és nagyon finom, semmilyen zöldséget és rostot nem tartalmaz, csak az elfogyasztott kalóriák ugranak az égbe!
Javaslatunk a zöldséges tészta – párolt zöldséggel, fűszerekkel és lehetőleg házi készítésű tésztával.
3. Fagylalt
Nem vitatjuk, hogy a krémes, finom fagylaltok nem finomak. Azonban legtöbb esetben nem természetes összetevőkből készülnek. A nyomokban gyümölcsöt vagy vaníliát tartalmazó fagylaltok tele vannak színezékekkel, ízesítésekkel, ízfokozókkal és tartósítószerekkel.
Javaslatunk a házi készítésű fagylaltok készítése, igazi gyümölcsből, tejszínből. Az is jó megoldás, ha gyümölcsöt keverünk össze natúr joghurttal és lefagyasztjuk, majd jégkrémként fogyasztjuk.
4. Hasábburgonya
Még ha úgy is szól a reklám, hogy nem hidrogénezett olajban sült, tartósítószer mentes a hasábburgonya, az olajban sült hasábburgonya semmilyen körülmények közt nem egészséges! Azon túl, hogy rettentően hizlal és nem szívbarát, az olajban sült élelmiszerek gyomorsavat okoznak és növelik a rák kialakulásának kockázatát.
Javaslatunk a sütőben sült burgonya elkészítése, ez egy gramm olajat sem tartalmaz, mégis hasonlóan finom!
5. Fánkok
Ugyanaz a helyzet a fánkokkal is, mint a hasábburgonyával. Az olajban sült ételek nehezek a gyomornak és egészségtelenek. Persze mértékkel fogyaszthatjuk, de rendszeresen nagy mennyiségben ne fogyasszuk!
Javaslatunk: nincs élelmiszer, ami helyettesíthetné a fánkot, de hamár hagyományos finomságra vágyunk, fogyasszunk szilvásgombócot (burgonyás tésztából készül és vízben van megfőzve).
6. Csokoládé
A világ tele van pro- és kontra érvekkel, amiért a csokoládé egészséges vagy egészségtelen. Az igazi csokoládé valóban egészséges, de a kereskedelemben kapható legtöbb tejcsokoládé alig lát kakaót, tele van ízesítésekkel és tartósítószerrel.
Javaslatunk: élvezzük inkább a nagy kakaótartalmú (80% felett) keserű csokoládék ízét, ezek a legegészségesebbek és még a vonalainkra is vigyáz!
7. Rántott sajt
Szeretjük a rántott sajtot, mert kívülről ropogós, belülről pedig krémesen lágy… De a dobozolva kapható fagyasztott rántott sajt-csodák messze állnak az egészségestől. Mindig olvasd el a dobozon feltüntetett komponenseket, meglehet, hogy alig tartalmaz sajtot, viszont rengeteg furcsa nevű összetevőre bukkanhatsz.
Javaslatunk: ha egy finom, ropogós sajtra vágysz, szerezz be friss mozzarella sajtot, majd grillen süsd ropogósra!