Egészséges fogások a karácsonyi asztalra, ha nem akarod derékba törni a diétádat

Egészséges fogások a karácsonyi asztalra, ha nem akarod derékba törni a diétádat

Címlap / Életmód / Egészséges fogások a karácsonyi asztalra, ha nem akarod derékba törni a diétádat

A karácsonyi menünek sem kell feltétlenül egészségtelennek és hizlalónak lennie: könnyebb fogásokat ilyenkor is tudsz főzni anélkül, hogy le kellene mondanod a finom ízekről. Persze azért a hagyományos ünnepi kosztot se hagyd ki, de ha szeretnél fittebb maradni karácsonykor is, építsd be az alábbi recepteket a menübe!

1. Citromos-tejszínes csirkeszárnyak

Hozzávalók:

  • 4 csirkeszárny,
  • kókuszolaj,
  • só, bors, kakukkfű, pirospaprika,
  • 1 doboz rizstejszín,
  • egy marék spenót,
  • fél citrom leve,
  • egy maréknyi reszelt parmezán,
  • 2,5 dl csirke alaplé (ízesítő kockából is tökéletes).

Elkészítés:

A megsózott, borsozott, paprikázott csirkeszárnyakat kókuszolajon addig süsd közepes lángon, amíg meg nem pirulnak, majd tedd őket félre! A csirke alaplevet, a tejszínt, a sajtot és a citromlevet melegítsd a csirkéhez használt serpenyőben addig, amíg bugyogni nem kezd, majd ekkor rakd bele a spenótot, és várd meg, amíg összebuggyan. Mehet bele két csipetnyi kakukkfű is. A kicsit besűrűsödött mártást tedd egy jénai tálba, rakd bele a csirkeszárnyakat, és 25 percig 200 fokon süsd össze! Bulgurral, krumplival vagy rizzsel tökéletes tálalni.

Egészséges fogások a karácsonyi asztalra, ha nem akarod derékba törni a diétádatKép forrása: yekophotostudio/depositphotos.com

2. Sajtos-fokhagymás csirke könnyedén

Hozzávalók:

  • csirkemell,
  • görögjoghurt,
  • fokhagymakrém,
  • petrezselyem,
  • zsírszegény sajt.

Elkészítés:

Sütőben süss meg annyi sózott, borsozott csirkemellet, amennyi egy tepsiben elfér, majd petrezselymes, fokhagymakrémes görögjoghurtot kenj szét a tetején.

Erre reszelj zsírszegény sajtot úgy, hogy legyen minek ráolvadnia, majd addig tedd vissza a 180 fokos sütőbe, amíg a sajt kicsit rá nem pirul. Sajnos sült krumplival a legfinomabb, de ehető bármilyen más körettel is természetesen.

3. Citromos-fűszeres pulykamell

Hozzávalók:

  • pulykamell bőrrel,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 citrom,
  • rozmaring, zsálya, kakukkfű, só, bors,
  • 2 dl csirke alaplé,
  • 2 evőkanál mustár,
  • 2 evőkanál olívaolaj.

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, közben keverd össze a citromlevet, a fűszereket, a mustárt és a fokhagymát szósszá, majd kendd be vele a húst a bőr alatt, végül a pulyka bőrét is kívülről. Egy tepsibe tedd bele a pulykamellet, öntsd le csirke alaplével, majd helyezd be a sütőbe, és két órán át hagyd sülni. Ha már barnul a bőre, vedd le a sütőt 80 fokra, és locsolgasd meg egy kicsit az alaplével. Ha túl barna lenne a bőr, takard le alufóliával! 15 percig hagyd hűlni, mielőtt felvágod.

Nyitókép forrása: 1 / 2 / 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást