A karácsonyi menünek sem kell feltétlenül egészségtelennek és hizlalónak lennie: könnyebb fogásokat ilyenkor is tudsz főzni anélkül, hogy le kellene mondanod a finom ízekről. Persze azért a hagyományos ünnepi kosztot se hagyd ki, de ha szeretnél fittebb maradni karácsonykor is, építsd be az alábbi recepteket a menübe!
1. Citromos-tejszínes csirkeszárnyak
Hozzávalók:
- 4 csirkeszárny,
- kókuszolaj,
- só, bors, kakukkfű, pirospaprika,
- 1 doboz rizstejszín,
- egy marék spenót,
- fél citrom leve,
- egy maréknyi reszelt parmezán,
- 2,5 dl csirke alaplé (ízesítő kockából is tökéletes).
Elkészítés:
A megsózott, borsozott, paprikázott csirkeszárnyakat kókuszolajon addig süsd közepes lángon, amíg meg nem pirulnak, majd tedd őket félre! A csirke alaplevet, a tejszínt, a sajtot és a citromlevet melegítsd a csirkéhez használt serpenyőben addig, amíg bugyogni nem kezd, majd ekkor rakd bele a spenótot, és várd meg, amíg összebuggyan. Mehet bele két csipetnyi kakukkfű is. A kicsit besűrűsödött mártást tedd egy jénai tálba, rakd bele a csirkeszárnyakat, és 25 percig 200 fokon süsd össze! Bulgurral, krumplival vagy rizzsel tökéletes tálalni.
Kép forrása: yekophotostudio/depositphotos.com
2. Sajtos-fokhagymás csirke könnyedén
Hozzávalók:
- csirkemell,
- görögjoghurt,
- fokhagymakrém,
- petrezselyem,
- zsírszegény sajt.
Elkészítés:
Sütőben süss meg annyi sózott, borsozott csirkemellet, amennyi egy tepsiben elfér, majd petrezselymes, fokhagymakrémes görögjoghurtot kenj szét a tetején. Erre reszelj zsírszegény sajtot úgy, hogy legyen minek ráolvadnia, majd addig tedd vissza a 180 fokos sütőbe, amíg a sajt kicsit rá nem pirul. Sajnos sült krumplival a legfinomabb, de ehető bármilyen más körettel is természetesen.
3. Citromos-fűszeres pulykamell
Hozzávalók:
- pulykamell bőrrel,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 citrom,
- rozmaring, zsálya, kakukkfű, só, bors,
- 2 dl csirke alaplé,
- 2 evőkanál mustár,
- 2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, közben keverd össze a citromlevet, a fűszereket, a mustárt és a fokhagymát szósszá, majd kendd be vele a húst a bőr alatt, végül a pulyka bőrét is kívülről. Egy tepsibe tedd bele a pulykamellet, öntsd le csirke alaplével, majd helyezd be a sütőbe, és két órán át hagyd sülni. Ha már barnul a bőre, vedd le a sütőt 80 fokra, és locsolgasd meg egy kicsit az alaplével. Ha túl barna lenne a bőr, takard le alufóliával! 15 percig hagyd hűlni, mielőtt felvágod.