Tyúkhúsleves
A húslevesek közül az ünnepi asztalra leginkább a tyúkhúsból főzött leves illik. Színesebbé és vidámabbá tehetjük, ha néhány kukorica- és borsószemet is szórunk bele.
A húsleves jóleső melegséggel tölti el a gyomrunkat, és a benne lévő vöröshagymával és fokhagymával együtt felkészíti testünket a jellegzetes téli betegségekkel szembeni védekezésre: a húslevesben található vitaminok és ásványi anyagok erősítik az immunrendszert, és enyhítik az esetleg meglévő nátha vagy influenza tüneteit.
A húsleves gőze oldja az orrban és a torokban letapadt nyákot, és semlegesíti a neutrofil nevű fehérvérsejteket, amelyek megfázáskor nagy számban termelődnek, és felhalmozódásuk gyulladást okoz, ami miatt a nyákképződés fokozódik.
Tönkölybúza, zabpehely, köles és társaik
A gabonafélék nagyon sok nyugtató és energetizáló B-vitamint tartalmaznak. A bennük előforduló triptofánok fokozzák az agyunkban a szerotonin nevű boldogsághormon termelődését.
Ezeket a gabonaféléket sokféleképpen felhasználhatjuk a karácsonyi ételek elkészítéséhez, például főzhetünk fahéjas zabkását, kölesből készíthetünk a rizottóhoz hasonló zöldségételeket, a fehér lisztet pedig kicserélhetjük a testünk számára sokkal értékesebb tönkölylisztre, és bármit süthetünk és főzhetünk vele, amit a fehér liszt felhasználásával szoktunk, az ételek ízét és állagát a tönkölyliszt (pl. a teljes kiőrlésűvel vagy a rozsliszttel ellentétben) nem változtatja meg.
Halételek
A tengeri és édesvízi halakban sok Omega-3 zsírsav van, amelyek a nyári napfény hiányában megkönnyítik testünk számára a D-vitamin termelést. D-vitamin hiányában a csontjaink meggyengülnek, és egyes betegségekre (pl. diabétesz, asztma, depresszió, rák) fogékonyabbak leszünk.
Halételekkel és mesterséges D-vitamin-pótlással ezek kialakulása megelőzhető. Télen a test zsírszövete gyarapodik, még akkor is, ha valaki nem eszik többet, mint máskor. A D-vitamin bevitele ésszerű étkezés mellett gátolja a hízást.
Káposztafélék
A savanyú káposzta, a vörös káposzta, a kelbimbó, a karfiol és a brokkoli a legegészségesebb összetevői a karácsonyi ételeknek.
Tele vannak vitaminokkal, jót tesznek az emésztésünknek, elpusztítják a kórokozókat, és színesítik a tányért.
Burgonya, sütőtök és narancs
Mindhárom édes ízű, mint a szeretet, és sárgaságuk miatt jól kiegészítik a karácsony ünnepének aranyló színvilágát, és sokféle ételhez felhasználhatóak.
A narancs illata az otthonosság és a friss újrakezdés, az érzések feldolgozásának lehetőségét ígéri. A sütőtök krémlevesbe mindhármat beletehetjük.
Fűszeres tea
Fekete, fehér, zöld, rooibos vagy gyümölcs tea – bármelyikből főzhetünk karácsonyra, ha még ráadásul ánizzsal, fahéjjal, gyömbérrel vagy forralt borral ízesítjük.
A teák enyhítik a teli gyomor feszülését, a fahéj csökkenti a vércukorszintet. Persze arról se feledkezzünk meg, hogy a fűszeres meleg teák felmelegítenek a hideg hónapokban, jó közérzetet biztosítva.
Gyömbér, curry, szegfűszeg és szerecsendió
Az egzotikus fűszerek különlegességet jelentenek a karácsonyi asztalon. Átmelegítik a testet, mert fokozzák a vérkeringést. Gyorsítják az emésztést, semlegesítik a vírusok és baktériumok hatását.
Gyömbér: Immunerősítő, emésztést segítő fűszer. Desszertekbe, teákba, húsok fűszerezéséhez is használhatjuk.
Curry: Ez a különleges ázsiai fűszerkeverék levesek, húspácok és egytálételek ízesítésére szolgál.
Szegfűszeg: Karácsonyi hangulatú fűszer, mely gyógyítja a gyomorbántalmakat és jó fájdalomcsillapító hatású. Mártások, sütemények és húsok fűszerezésére használjuk.
Szerecsendió: Jó vérnyomásra, oldja a stresszt, a gyomorgörcsöket és egyéb fájdalmakat. Levesek, mártások, sütemények, húsgombócok és töltelékek ízesítésére használják a leggyakrabban.
Sült alma és meleg kompót
A szeretet ünnepén ne tálaljunk fel nyers ételt. A karácsonyi főételek és a sütemények mellett melegített gyümölcsökkel ‒ sült almával, körte- és birskompóttal ‒ kényeztessük szeretteinket. Testünknek hőt kell termelnie ahhoz, hogy télen is egészségesen működhessen, és az energiát a meleg, fűszeres ételekből nyeri.
A gyümölcsben lévő cukor megnyugtatja a lelket, és erősíti az asztalnál ülőkben a szeretet kötelékében való összetartozás érzését. A húsételhez is adhatunk párolt gyümölcsöt, így jobban illik a meghitt karácsonyi hangulathoz.
Ismerj meg 4 mennyei sült alma receptet!