4 sült alma recept: töltve, szósszal, édesen és sósan

4 sült alma recept: töltve, szósszal, édesen és sósan

Címlap / Életmód / Receptek / 4 sült alma recept: töltve, szósszal, édesen és sósan

Bizonyára mindenki ismer sült alma recepteket. A leggyakoribb talán a darált dióval, lekvárral és mézzel töltött változat. Most mi is ajánlunk néhányat. Ezek akár a karácsonyi asztalra is felkerülhetnek. Az alma sokféleképpen variálható: még töltetlenül, egyszerűen csak vajdarabkákkal és cukorral összesütve is nagyon finom. Cikkünkben vaníliaszószt is ajánlunk, amely bármilyen sült alma kiegészítője lehet. A sort egy édes-sós recept zárja.

Fűszeres sült alma    Hozzávalók:   4 piros alma 4 evőkanál lekvár  2 evőkanál cukor 1 csipet fahéj 10 dkg vaj 1-2 evőkanál mazsola 1 csipet őrölt szegfűszeg 1 csipet őrölt fahéj dió a díszítéshez   Elkészítés:    Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. Az almákat mossuk meg, és távolítsuk el a magházukat. A töltelékhez keverjük össze a fahéjat, a szegfűszeget, a cukrot és a mazsolát. A masszából tegyünk minden sült alma közepébe 1-2 teáskanálnyit.    Egy sütőlemezre tegyünk sütőpapírt, és rakjuk rá az almákat. Minden almára helyezzünk egy darabka vajat, és süssük körülbelül 30 percig a sütőben. A kész sült almákat díszítsük diódarabokkal.   Rumos-mazsolás sült alma   Hozzávalók:    4 alma 4 evőkanál mazsola 4 evőkanál rum 3 dkg vaj 3 evőkanál zabpehely 5 evőkanál kristálycukor 5 evőkanál tejszínhab vajdarabkák   Elkészítés:   Először a mazsolát áztassuk be a megadott mennyiségű rumba, és két óra hosszára tegyük félre. Az almák tetejét vágjuk le, és szedjük ki a magházukat. Az alsó részüket úgy vágjuk le, hogy a megmaradó középső rész ne dőljön el. A tetejüket ne dobjuk ki, mert még szükség lesz rájuk.   A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, majd szórjuk bele a zabpelyhet és a cukrot. Folyamatos keverés közben a zabpelyhet pirítsuk egy kicsit, amíg a cukor karamellizálódik. Vegyük le a tűzről a masszát, és adjuk hozzá a tejszínhabot. Végül keverjük bele a rumba áztatott mazsolát.    Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Állítsuk bele az almákat, majd töltsük meg őket a masszával, és tegyük vissza a tetejüket. Előmelegített, 200 fokos sütőben süssük körülbelül 30 percig az almákat.  Vaníliaszószos almák   Hozzávalók:
4 alma 12 dkg cukor 5 dl tej 1 egész tojás 2 tojássárgája fél csomag vaníliás cukor   Elkészítés:    A tojássárgáját, az egész tojást, a vaníliás cukrot és a megadott cukormennyiség felét keverjük össze turmixgépben 2 dl tejjel. A maradék tejet és cukrot egy közepes méretű főzőedényben forraljuk fel. Keverjük bele a tojásos tejet, és alacsony lángon melegítsük meg, de ne forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és pihentessük 10 percig. Ezután egy finom szűrőn át szűrjük le. Illatosabb lesz a szósz, ha vaníliás cukor helyett igazi vaníliát használunk. Szórjuk a szószba a vaníliamagokat, és hevítsük össze vele. 

A szószt bármelyik recepttel elkészült sült almára ráönthetjük, de egyszerű sült almakarikákra is csorgathatjuk a vaníliaszószt.  Sült alma gesztenyével   Hozzávalók:   fél csomag cukrozatlan gesztenyepüré 5 dkg barna vagy nyírfacukor kevés rum őrölt fahéj 1 vaníliarúd 4 alma citromlé durvára vágott dió vajdarabkák lekvár tejszínhab   Elkészítés:    A gesztenyepürét, a cukrot és a rumot keverjük össze. Ízesítsük fahéjjal és vaníliával. Az almákat mossuk meg, és töröljük szárazra. Vágjuk le a tetejüket, és szedjük ki a magházakat. Csepegtessünk az almákra citromlevet, majd tegyük őket sütőpapírral lefedett sütőlemezre, töltsük meg a gesztenyés masszával és szórjunk a tetejükre durvára vágott diót. Rakjunk rájuk vajdarabkákat, és 180 fokosra előmelegített sütőben süssük körülbelül 30 percig. Nagyobb almákat tovább kell sütni. A sütés kezdetétől számítva 10 perc múlva tegyünk az almákra a lekvárt, és rakjuk vissza a tetejüket. Tálalás előtt díszítsük tejszínhabbal a sült almákat.  Almás-sajtos nyársak   Hozzávalók:   kockákra vágott grillsajt kockákra vágott ropogós almák hurkapálcák   Elkészítés:   A hurkapálcákra húzzuk rá felváltva a sajt- és almakockákat. Addig grillezzük, amíg az alma egy kicsit karamellizálódik, a sajt pedig olvadni kezd.

Tipp: ha csirkemell kockákat is szúrunk hozzá, finom ebéd kerekedik belőle!

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!