A kurkumát indiai sáfránynak, de sárga gyömbérnek is nevezik. Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerű szárát porrá zúzzák. Felhasználása igen sokoldalú. Sárga színpigmentjei miatt a gasztronómiában ételek színezésére és ízesítésére használják, de Ázsiában még ma is gyakori, hogy textilt festenek vagy szentképeket színeznek vele.
A konyhában
Fűszerként egyedi aromája és színe miatt kedvelt. A kurkuma, a curry fűszerkeverék és a Worchester-szósz elengedhetetlen alkotóeleme. Kellemes szint és ízt kölcsönöz a rizsnek, színt varázsol a levesnek, megfesti a palacsintát. Kiválóan helyettesíti a sáfrányt. Az indiai konyha elengedhetetlen fűszere, régen pedig a jómód jelképe volt. Remekül illik halételekhez, de bab és lencse mellett ízesítőként is megállja a helyét. A kurkuma használata a legegyszerűbb megoldás, hogy indiai ízeket csempésszünk ételeinkbe.
Íme a leggyakrabban használt curry fűszerkeverék összetevői, amit legjobb frissen, saját kezűleg készíteni:
-kurkuma
-koriander
-fekete bors
-gyömbér
-cayenne bors
-fahéj
Esetenként köményt, kardamomot vagy szegfűszeget is használnak a keverék készítésekor.
Élettani hatása
A kurkumát régóta használják nem csak fűszerként, hanem mint mágikus gyógynövényt is.
1. A benne lévő kurkumin antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Antioxidáns, tehát véd a szabadgyök- molekulák ellen amelyek sejtkárosodást okoznak.
2. A kurkumakivonat néhány éve felkeltette a kutatók figyelmét is. A tudományos érdeklődés középpontjában jelenleg a kurkuma gyógyításban pozitív eredményei állnak: egyes kutatási eredmények bizonyítják gyaníthatóan rákmegelőző hatását, főként a vastagbél és szájrák esetében. Ma már kísérő rákterápiában a kurkuma az elsők között szerepel.
3. Gyulladásgátló tulajdonsága is ismert, például a máj védelmezőjeként, méregtelenítőként használják. Kísérletek szerint heveny gyulladásos esetekben is jelentős javulást eredményez. Indiában bőrön is alkalmazzák, mert fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként hat az izmokra és ízületekre, különösen a váll, térd és könyök ízületeinek gyulladáscsökkentésére.
4. Koleszterinszint csökkentő és véralvadásgátló hatású, így érelmeszesedés ellen is javasolt , megakadályozza a vérrög képződést, a trombózis kialakulását.
5. Különböző vizsgálatok szerint cukorbetegeknél is pozitív eredményeket mutat. Sok egészségtudatos ember használja az immunrendszer erősítése céljából a kurkumin készítményeket, hisz nagyszerű ellenszere a fertőző betegségeknek, vírusoknak. Egy biztos, a kurkumin biztonságos és természetes kiegészítője lehet a nyugati orvoslás terápiáinak. Az elhízás ellenszereként is emlegetik, hisz kutatások szerint képes elfojtani a zsírsejtek növekedését, tehát jól jöhet a fogyókúrában is.
6. A kurkuma az ájurvédikus gyógyításban az egyik leggyakrabban használt gyógyhatású szer. Energiát ad és tisztító hatást tulajdonítanak neki. Az ájurvéda alkalmazza fájdalmas és túl erős menstruáció esetén is, illetve az anyatej-kiválasztás fokozására. Rekedt, megerőltetett hang jótékony gyógyszere. Kitűnő bőrápolószer, mindenekelőtt belsőleg alkalmazva, de külsőleg szépítőszerként, sugárzó és szép bőrt eredményez.
A szépség titka, kurkuma
Már az ősi feljegyzések is megemlítik a kurkuma csodálatos szépítő hatását. Több mitológiai elbeszélés is regeneráló és fiatalító tulajdonságáról számol be. Napjainkban a kozmetikai ipar is felfedezte a természetes szépítőket, így a kurkumát is. Egyre nagyobb az igény a természetes, natúr kozmetikumok iránt. A kurkumát már arckrémekben, arcpakolásokban és arcradírokban főbb összetevőként emlegetik.
A legújabb kutatások szerint a kurkuma nem csak kiváló antioxidáns, de növeli a fényvédő krémek hatékonyságát, sőt ránctalanító hatással is bír. Az ájurvédikus kozmetikumok szantálporral keverve használják még a kurkumát bőrtápláló krémek alapanyagaként, egyes betegségek ellen maszkként.
Bioboltok polcain, hajfestő és hajszínező készítmények növényi alapanyagaként felsorolva is megtalálhatjuk a kamilla és a henna mellett, a kurkumát is.