7 isteni recept, mely meglepő alapanyagra épül: babra!

Írta: ,

Úgy érzem, hogy hazánkban a bab nem számít túl népszerű alapanyagnak, már a gulyást és főzeléket leszámítva. Pedig egy kifejezetten sokszínű alap élelmiszer, mely tele van természetes fehérjékkel, amik hozzájárulhatnak a fogyáshoz és az izomnöveléshez. Nem véletlen, hogy a vegán életmódot követők egyik csodafegyvere! Készíthető belőle saláta, leves, főétel és akár desszert is! Most 7 receptet mutatok be, amik egytől-egyik babra épülnek!

1/7 Bab saláta

Hozzávalók:

  • 4 csésze bébispenót,
  • 1 csésze (konzerves) tarkabab,
  • 1 csésze (konzerves) fekete bab,
  • 1 csésze kukorica,
  • 1 csésze paradicsomsaláta (lehet készen is kapni vagy készíthetünk házilag, receptet itt találtok),
  • ½ avokádó.

Elkészítés:

A babokat lecsepegtetjük, majd egy nagy tálba minden hozzávalót elkeverünk, és ízlés szerint fűszerezünk, majd kétszersülttel vagy grillezett sajttal fogyasztjuk. Isteni!

2/7 Bab krémleves

Hozzávalók:

  • ½ bögre fekete bab,
  • 1 csésze alaplé,
  • só és bors ízlés szerint,
  • 2 teáskanál kömény,
  • 2 nagy paradicsom,
  • ½ fehérhagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítés: Tegyük oda közepes lángon melegedni az alaplét, amibe tegyük bele a babot, a fűszereket, majd kicsivel később az apróra vágott paradicsomot és hagymát, illetve a zúzott fokhagymát. Mikor kellően megfőtt minden, akkor vegyük le a tűzről a levest, és egy kicsit hagyjuk hűlni, majd egy kézi mixer segítségével pürésítsük le, és tegyük vissza a tűzre egy utolsót forrni.

Önmagában is isteni, de tehetünk rá feltétet ízlés szerint!

3/7 Bab golyók

Hozzávalók:

  • 2 nagy répa,
  • ½ fehérhagyma,
  • kis marék koriander,
  • 2 csésze fekete bab,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • pirospaprika,
  • só és bors ízlés szerint,
  • ½ csésze zabliszt.

Elkészítés: A répát lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk, majd minden hozzávalóval együtt egy robotgép segítségével összedolgozzuk. A kész masszából tetszőleges méretű golyókat formázunk, és kevés olajon megsütjük, vagy 190°C-ra előmelegített sütőbe tesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, nagyjából 20 percre, majd megforgatjuk és további 5-10 percig sütjük. Salátával, pürével, vagy más körettel fogyasztjuk!

4/7 Bab pogácsa (burger)

Hozzávalók: 2 csésze fekete bab, ½ fehérhagyma, 1 gerezd fokhagyma, kis maréknyi friss koriander, ½ csésze zabliszt, ¼ csésze apróra vágott dió, 2 evőkanál élesztőpehely, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál mustár, só és bors ízlés szerint, ½ csésze zabpehely, olíva olaj.

Opcionális feltét: paradicsom karikák, saláta, mustár, hagymakarirák, avokádó, ketchup.

Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és minden más hozzávalót összekeverünk egy tálban. Kis pogácsa formákat alakítunk ki a masszából, és kevés olajon, egy serpenyőben, közepes lángon megsütjük mindkét oldalukat, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Az opcionális feltétek valamelyikével vagy kombinációjukkal tálaljuk egy teljeskiőrlésű buciban, majd fogyasztjuk.

5/7 Bab „palacsinta”

Hozzávalók:

  • ¼ fehérhagyma,
  • 2 csésze bab
  •  só és bors ízlés szerint,
  • 1 evőkanál olíva olaj,
  • 3 tortilla lap,
  • ½ avokádó,
  • ¼ csésze nyers vegán krém.

Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben a kevés olajon félig megpároljuk, hozzá adjuk a babot, sózzuk, borsozzuk és együtt puhára főzzük. Mikor elkészült egy krumplinyomó segítségével pürésítjük. A tortilla lapokat felmelegítjük és megkenjük a babos pürével, majd félbe hajtjuk és megint félbe (háromszöget kell kapjunk). Apróra vágott avokádóval és nyers vegán krémmel (olyan, mint a tejföl) tálaljuk.

Megjegyzés: A bab krémet tehetjük a tortilla tetejére is, ez esetben belülre omlettet vagy más tölteléket szokás tölteni.

6/7 Bab Brownie

Hozzávalók:

2 csésze fekete bab, 1 lenmag „tojás” (1 evőkanál lenmag+2 evőkanál víz, 10 percig áztatva), ½ csésze juharszirup, 1 evőkanál vanília kivonat, 1 evőkanál kókuszolaj, 1 teáskanál só, ½ teáskanál sütőpor, ½ avokádó, 1 ½ csésze kakaópor, ½ csésze vegán csokoládé apróra vágva.

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, majd minden hozzávalót elkeverünk egy robotgép segítségével, és a kész masszát egy kisméretű sütőformába (20*20) töltjük.

Tűpróbáig sütjük (kb. 20 perc).

7/7 Bab jégkrém

Hozzávalók:

  • 2 csésze bab,
  • 1 érett banán,
  • 1 csésze mandulatej,
  • ¼ csésze juharszirup.

Elkészítés: Egy turmixba dolgozzuk el az összes hozzávalót, amíg selymesen krémes állagot nem érünk el.

Ízesíthetjük étcsoki darabokkal, vagy más, tetszőleges feltéttel!

Tegyük egy fagylaltformába, majd irány a fagyasztó! Legalább 2-3 órát hagyjuk állni, és már fogyasztható is!