A legalacsonyabb szénhidráttartalmú lisztkeverékek – Gondold újra a diétád!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az egyik legnehezebb dolog a diéta alatt lemondani az édességekről, illetve a liszt alapú élelmiszerekről: a pogácsáról, a pizzáról, a ropogós melegszendvicsekről… Szerencsére manapság már egyáltalán nem muszáj, hogy ezeket a falatokat teljesen kizárd az étrendedből, bár az tény, hogy meg kell reformálnod a receptjeidet.

Megérik a pénzüket?

Még mindig az él a köztudatban, hogy a szénhidrát- és kalóriacsökkentett, rostban gazdag lisztek nagyon sokba kerülnek, pedig ez az állítás nem feltétlenül állja meg a helyét.

Valóban igaz, hogy nem a legalacsonyabb árkategóriájú alapélelmiszerek, de mindig a kilós árat kell nézni, innentől kezdve pedig minden csak viszonyítás kérdése.

A különféle csokoládék és chipsek is 2-3000 forint körül mozognak, akkor ugyanennyit miért sajnálnánk egy olyan alapanyagra, amiből megannyi ételt tudunk készíteni?

További pozitívum a drágább lisztek oldalán, hogy a legtöbb recepthez csupán néhány gramm kell belőlük, de az alapanyagok még így is sokkal hosszabb távon eltelítenek, mintha hagyományos ételeket készítenél.

Kevés szénhidrát, magas rostok

Tulajdonképpen ebben a kombinációban rejlik a „diétás” lisztek titka.

A hagyományos búzalisztek energiatartalma kb.

365 kcal (szénhidráttartalmuk 77 g), miközben rostból csupán 4 grammot tartalmaznak – de nem csupán ezért kell vigyázni velük, a különféle receptúrák miatt sem árt az óvatosság.

Az eleve magas értékekhez a legtöbbször még hozzá kell adni jó néhány dekagramm margarint és cukrot, így nem csoda, végül milyen magas kalóriaértékek jönnek ki, nem beszélve arról, hogy valódi inzulinbomba kerül a tányérra.

Utóbbi nem csupán megterheli a szervezetet, könnyen farkaséhséget is generálhat.

Most pedig nézzük meg a legalacsonyabb szénhidráttartalmú lisztkeverékeket!