Otthon / Szórakozás

Így ne égesd a csemetédet Facebookon

Így ne égesd a csemetédet Facebookon

A közösségi oldal nem csak a fiatal körében tett szert igazi népszerűségre, hiszen a szülők, sőt, a nagyszülők is egyre gyakrabban használják, általában – sajnos – ők sem rendeltetésszerűen. Mire figyelj, ha nem akarod kellemetlen helyzetbe hozni fiatalabb rokonaidat?

Mindenhez hozzászólsz

Sokan, amikor felnőttként szabadulnak be az éterbe, úgy érzik, hogy minden furcsa, izgalmas, érdekes, s főleg, amíg nincsenek teljesen tisztában a weboldalak működésével, ahol csak lehet, hozzászólnak. Nem baj, ha az éppen az unokát terrorizáló kamaszlány megosztása, vagy egy szóra sem említendő, távoli rokon bejegyzése, a lényeg, hogy a te véleményed is ott legyen mellette. 
 
Nos, az már önmagában kínos, ha virtuális pletykatérré változtatod a közösség oldal rád eső részét, az pedig csak ront a helyzeten, ha jóformán meg sem nézed, melyik párt dicséred halálra, vagy éppen kit szidalmazol nyilvánosan.

Célzó idézetek, fotók

Idősebb korban már jóval többet láttunk, éltünk, s elfelejtjük, hogy néhány éve még pontosan annyira nem érdekelt minket az ősök véleménye, mint amennyire most nem foglalkoznak gyermekeink a mi véleményünkkel. 
 
El kell keserítsünk, de az sem fogja elősegíteni az unokaáldást, ha babákról posztolgatsz fotókat és idézeteket a gyermeked és a kedvese adatlapjára, vagy esetleg eljegyzésről, esküvőről szóló idézeteket rakosgatsz az oldalukra. Bármilyen jók is a szándékaid, ez rájuk nézve több mint kellemetlen.

Családi fotók

Jó dolog otthon nosztalgiázni az ezeréves családi fotókon, s még jobb, ha az élményeket megoszthatjuk a barátainkkal. Mára azonban változott a világ, míg régen az idősebb hölgyek kiültek az utcára és szűk baráti körben megmosolyogták a pocakos unokákat, addig ezek a fotók sokszor a közösségi oldalon landolnak. 
 
Egy-két képpel még nincs is baj, de ha már nagyobb a gyermek, esetleg kamaszodik, akkor igenis cikinek fogja érezni, hogy egy szál semmiben vigyorog a kamerába, esetleg éppen hisztizik és vörös képpel, könnyes szemmel hömpölyög a földön. Lehet, hogy ez neked poénos, de nyilván te sem szeretnéd vicc tárgyává tenni a szeretetted.

Rosszul sikerült képek

A nosztalgiázás mellett az sem túl jó, ha a jelenben készült fotókat pakolod fel meggondolatlanul. Talán téged nem zavar a háttérben száradó harisnyatömeg a bugyikkal karöltve, s lehet, hogy a gyermeked sem emel szót ellene, de annak nem biztos, hogy örül, ha olyan fotót töltesz fel róla, aminek ilyen a háttere.
Főleg akkor, ha az egy lesifotó volt, ami ráadásul nagyon rosszul is sikerült. Érthető, hogy te minden szögből, minden helyzetben a legszebbnek látod, hiszen ennek így kell lennie, de önmagával szemben mindenki kritikusabb. Az a minimum, hogy ha képet akarsz róla (esetleg az unokádról) megosztani, akkor az engedélyét kéred és ha úgy adódik, elfogadod a nemleges választ. 

Flörtölgetés

A tipikusan idősebb felhasználóra jellemző megnyilvánulási formák mellett ott van a másik véglet is, azok, akik nem hajlandóak korukhoz és szerepükhöz méltóan viselkedni. Ez sokszor a való életben is elég ciki, hát még akkor, ha az egész város látja. 
 
Gondold el, milyen érzés lehet a gyermekeidnek azt látni, ahogy telepakolod az adatlapodat kihívó, pózoló fotókkal, hátha felfigyel rád a szomszéd, vagy végignézni, amint pikáns megjegyzéseket intézel a szexinek tartott pasik fotója alá… Vannak kifejezetten társkereső oldalak, ha ilyesmire van szükséged, használd azokat! Sajnos még így van esély a „lebukásra”, d azért jóval kevesebb, mint a közösségi oldalon. 

Üzengetés az idővonalon

Az utolsó, és egyben legcikibb megnyilvánulási forma felsorolásunkban a nyilvános üzengetés. Nem az a baj, ha néha odaírod a kislányod idővonalára, hogy szereted, vagy hogy nagyon vigyázzon magára, bár sokan – főleg kamaszként – még ezt is cikinek érzik. Az okozhat problémát, ha veled van tele az üzenőfala, nyilvánosan leszidod (még akkor is, ha jogos), esetleg így üzensz neki a konyhából, hogy kész az ebéd. 
 
Amennyiben ily módon tartjátok a kapcsolatot vedd a fáradtságot a privát üzenet küldés funkció használatára, hiszen így is pontosan célba ér az üzeneted. Ami pedig még jobb, személyesen mondd el neki az érzéseidet, szidalmaidat, véleményedet, azok ugyanis sokkal előbb célbaérnek, duzzogás és sértődés nélkül.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást