Otthon / Szórakozás

Égből hulló furcsaságok, megdöbbentően különös események a világban

Égből hulló furcsaságok, megdöbbentően különös események a világban

Tanárom mondása volt: csak akkor halasztható ez vagy az, ha suszterinasok potyognak az égből. Régen az égből hulló nem természetes dolgokat isteni jelként kezelték.

Az átlagember nyakába csak eső, rosszabb esetben madárürülék potyog. Az is elképzelhető, hogy egy emeletes ház ablakán kiesik egy-két dolog, ami éppen a lábunk előtt landol – szerencsére. Manapság többnyire hó és eső esik, ám volt olyan a történelemben, hogy tehén hullott alá az égből, vagy épp vér, pénz, béka.

Vér és sárga eső, ezüsteső

1915-ben több nyugat-európai országban ,véreső’ hullott az égből. Ezt azzal magyarázták, hogy magas volt a víz vastartalma a hadiüzemek füstje miatt. Ám ez nem magyarázza azt, hogy a krónikák szerint 1270-ben Párizsra szintén piros eső esett, mely a ruhákon a vérhez hasonló foltot hagyott. A véreső a ,megfigyelések’ szerint háborút jelent. A sárga eső viszont a pokolból származik. A sárga eső oka az, hogy a vulkáni tevékenységek során rengeteg kén kerül a légkörbe, mely máshol a csapadékkal együtt esik le. 1954-ben Brazíliában ezüsteső esett, mely valójában kilencven százalékban cinket tartalmazott.

Hal, lárva, aranyhaj és egyéb rettenet

1918-ban, Angliában halak potyogtak az égből, melyről fotók is készültek. A békaesőt pedig azzal magyarázzák, hogy a vízfelszínen kialakul egy tornádószerű jelenség, ami szétszórja a békákat a közelben. Az 1800-as évek elején Palermóban lárvaeső esett. A problémát az okozta, hogy az a lárvafajta Dél-Németországban lelhető fel legközelebb. 1741-ben Bradley-ben tizenkét órán keresztül fényes szálak hullottak az égből. Ez a jelenség húsz éve megismétlődött Sudbury városában – ez az anyag azonos volt a pókhálóval.

Golflabdák és pénz

1969-ben Punta Gordá-ban golflabdák potyogtak az égből. A meteorológusok szerint egy tornádó kapta fel a közeli golfklubban a labdákat, majd azokat máshol leszórta. A pénzeső az álmok álma. 1957-ben Bourges városában ezerfrankosok hullottak az égből, 1975-ben Chicagóban 588 db egydolláros hullott alá. Ezek magyarázata, hogy egy kiszakadt zsákból a szél vitte egyik helyről a másikra a pénzt, illetve, hogy egy repülőgépről szabadult el néhány bankjegy.

Repkedő tehén

Városi legenda szerint, 1997-ben egy japán halászhajó legénységét mentették ki a partok közelében. A balesetet – állítólag – az okozta, hogy egy tehén hullt alá az égből. Később kiderült, hogy egy teherszállító gépbe egy lopott tehenet szuszakoltak az orosz légierő katonái, ám repülés közben a tehén olyan mértékben lett nyugtalan, hogy testi épségüket féltve, kidobták az állatot a repülőgépből.

Pókok az égből

Nem szokatlan jelenség, bár ez lehet az egyik legrémisztőbb. Létezik egy pókféle, mely az Anelosimus eximius fajba tartozik, és előszeretettel szövi hálóját a fák tetejére, több száz méter magas helyeken. A pók maga viszonylag kicsi, könnyű. Egy erősebb széllökés könnyen elviheti őket csoportostul, hogy aztán máshol pókesőként lepotyogjanak. Erick Reis-nek sikerült ezt lencsevégre kapnia, amikor esküvői fotózásra indult.

Valós problémák

1957 óta 7000 műholdat lőtt ki az emberiség földkörüli pályára, melyekből most 800 működik. A Föld körül 20 ezer(!) objektum kering: műholdak, rakétahajtóművek, alkatrészek, és egyéb 10 cm-nél nagyobb tárgyak. Christoph Bonnal mérnők, irodájában egy ötven kilós titángömb van, mely visszaesett a földre; ilyenből még 200 kering a Föld körül. Egy rakéta alkatrész például két tonnás is lehet. Valószínűleg nem olyan egyszerű leesnie valaminek az űrből, ám nem gondolom, hogy normális dolog ezt megkockáztatni.

Úgy vélem én csak azokra az égből hulló dolgokra vagyok kíváncsi, ami természetes és szép: a hullócsillagokra. Idén láthatunk belőlük párat, április 21-22 között, május 4-5 között, augusztus 12-én, október 7-8 és 21-22 között, november 11-12 között és december 13-14 között. Miközben csodáljuk, ne felejtsünk el valami szépet kívánni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást