Aki így alszik, szép álmai lesznek – Érdekes vizsgálat

Aki így alszik, szép álmai lesznek – Érdekes vizsgálat

Címlap / Életmód / Egészség / Aki így alszik, szép álmai lesznek – Érdekes vizsgálat

Ahogy alszol, úgy álmodsz

A kutatás az alvópózok és az alvás minősége közötti összefüggéseket vizsgálta. Talán az egyik legérdekesebb eredményük, hogy azok, akik a bal oldalukon alszanak, lényegesen többször szenvednek rémálmoktól, mint azok, akik a jobb oldalukon pihennek. Míg utóbbiak mindössze 14,6 százaléka számolt be kellemetlen álomképekről, a bal oldalukon alvók 40 százalékának volt kellemetlen álma. Ha mindez nem lenne elég, azok, akik a jobb oldalukon alszanak, nagyobb arányban számoltak be kellemes álmokról is, amelyek a biztonságérzethez, örömhöz kapcsolódtak.

Azok viszont, akik a hasukon fekve szeretnek aludni, többször éltek át erotikus álmokat – érdekes a kutatók magyarázata, akik szerint ez talán azért lehet, mert ebben a helyzeten nehezebb lélegezni, és a kicsit kevesebb oxigént az agy úgy értékelheti, mintha valaki szorítana téged – hát szerintünk nem ez a valaha volt legerotikusabb gondolat, de mit tudunk mi az álmodó agyhoz képest!

A jelenség arra viszont jó magyarázatnak tűnik, hogy miért érzik alvás, illetve álmodás közben a hason fekvők többször azt, hogy nem tudnak mozdulni, le vannak kötözve, vagy más módon vannak korlátozva a szabadságukban. A hason fekvők körében egyébként gyakoribb az erotománia nevű jelenség is, amikor az álmodó azt gondolja, hogy van egy titkos rajongója, aki sokszor egy híres személyiség.

A kutatók szerint egyébként mindez azt jelenti, hogy bizonyíthatóan van összefüggés az álmok és a testhelyzet között, és hogy az agy alvás közben sem „kapcsol le” teljesen, azaz válik el a külső világtól, hanem hatnak rá bizonyos stimulációk, amelyek aztán az álmaid alakulására is hatással lesznek. (Csak halkan jegyezzük meg, hogy aki hitte már azt, hogy éppen egy buliban táncol a kedvenc számára, aztán rájött, hogy az ágyában fekszik, és a telefonja csörög mellette az új csengőhangon, az ezt azért különösebb kutatómunka nélkül is sejthette.)

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást