A rémálmok üzennek? 5 klasszikus rossz álom és jelentése

A rémálmok üzennek? 5 klasszikus rossz álom és jelentése

Címlap / Életmód / Egészség / A rémálmok üzennek? 5 klasszikus rossz álom és jelentése

Annak ellenére, hogy éjszakánként 2-5 alkalommal is álmodunk, ritkán emlékszünk rá. Legélénkebb álmainkat a REM-fázis, tehát a mély alvás szakaszában álmodjuk. Ezek lehetnek saját magunk által narrált történetek, felidézett jó vagy rossz emlékek, vagy akár egyenesen hallucinogén jellegű álmok is. Az emberek Arisztotelész kora óra próbálják megfejteni az álmokat, de ez természetesen sosem lesz egzakt tudomány. Az álom-kutató szakemberek ennek ellenére biztosak benne, hogy tudják, egyes álmok, vagy rémálmok mit jelentenek.

Íme öt klasszikus lidércnyomás, amit már egészen biztosan álmodtál te is, és az üzenet, amit ezáltal próbál közvetíteni számunkra a tudatalattink.

1. Valaki fojtogat, vagy fulladozunk

Ébredtél már úgy, hogy alig kapsz levegőt, mert álmodban valaki a nyakad köré fonta a kezeit és fojtogatott? Vagy esetleg vízbe estél és azért nem kaptál levegőt, mert fulladoztál?

Szörnyű érzés, de némi megnyugtatásként szolgál, hogy teljesen normális, hiszen mindenki álmodik ezzel. Az álomfejtők szerint ez azt jelenti, hogy, valami miatt olyan szinten limitáljuk saját magunkat, hogy az fojtogat minket. Ez lehet egy követelődző partner, vagy egy stresszes munkahely, a lényeg, hogy tudatalattink ezt szó szerinti fojtogatássá és fulladozássá alakítja álmunkban.

Ha ezek az álmok gyakran visszatérnek és zavaróak, érdemes felkeresni egy orvost.

2. Zuhanás

Az egyik leggyakoribb, klasszikus rémálom, mikor zuhanunk és akkor riadunk fel, mikor éppen földet érnénk. A világon minden embernek szoktak lenni ilyen álmai és az ok az evolúcióban keresendő.

Mielőtt emberré váltunk volna, a majommal közös ősként a fákon éltünk. Őseink számára az volt a legnagyobb félelem, hogy leesnek a fáról, megsérülnek, és ragadozók áldozatául esnek.

Ez az ősi félelem a tudósok szerint olyan mélyen gyökerezik bennünk, hogy a mai napig álmodunk vele. 

3. Üldöznek

Szintén univerzális lidércnyomás az, hogy üldöznek minket, de csak csigalassúsággal tudunk mozogni. Az üldöző lehet bármi, állatok, gonosztevők vagy egyetlen ember, aki el akar minket kapni, de az érzés, hogy menekülnénk előle, de mintha zselében próbálnánk futni, mindig iszonyatos.

A szakemberek szerint azonban ezek az álmok rosszabbak, mint valós jelentésük, ugyanis „mindössze” a szorongás áll mögöttük.

Lehet, hogy van valami az életünkben, amit halogatunk, vagy van egy konkurencia, akitől tartunk, esetleg egy dolog, amivel szívünk mélyén tisztában vagyunk, mégsem vesszük tudomásul.

Ezek mind olyan nyomások, amik álmainkban üldöznek minket. 

4. Szerettünk halála

Halálról álmodni mindig mélyen felkavaró érzés, de nem kell aggódni, ez nem egy rossz ómen, nem azt jelenti, hogy valakit el fogunk veszíteni. Amikor halálról álmodunk, sokszor életünk egy új fázisába érkezünk és ezek a nagy változások eredményezik az ismeretlentől való félelmet és szorongást.

Az álomban a halál valaminek a befejezését szimbolizálja. Ez lehet a régi életünkkel, egy rossz szokással, vagy egy személlyel való szakítás.

5. Meztelenek vagyunk

Mindannyian riadtunk már arra, hogy azt álmodtuk, megyünk az utcán és egyszer csak azt vesszük észre, hogy meztelenek vagyunk és mindenki minket néz. Ezekben az álmokban sosincs magyarázat arra, hogy ruháink hogyan tűnnek el, hirtelen pucérak vagyunk, akkor vesszük észre mi is, amikor a környezetünk, akik sokszor az álomban kinevetnek, megaláznak bennünket.

Ezzel azt üzeni a tudatalattink, hogy valami rejtegetni valónk van, hogy valamit szégyellünk. A legjobb megoldás, ha mélyen magunkba nézünk, hogy milyen titkunk okozhatja ezeket az álmokat.

Kép forrása: SergeyNivens/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást