Egészség / Életmód / Pénz és hivatás

Tudtad? A kedvenc alvópózod a karrieredet is befolyásolja

Tudtad? A kedvenc alvópózod a karrieredet is befolyásolja

Ahhoz, hogy sikeres legyél a munkahelyeden, és mindig gond nélkül tudj koncentrálni a feladatokra, természetesen nagy szerep hárul a pihenésre. Fontos hozzá, hogy eleget aludj, és ez minőségi is legyen. De az is, hogy pont a megfelelő időpontban ébredj fel az óra csörgésére. De a Harvard Egyetem egyik professzora szerint legalább ennyire sokat számít az összképben az is, hogy milyen pózban szeretsz aludni. Amy J.C. Cuddy még 2013-ban egy TED konferencián árulta el, hogy melyik az az egyetlen alvópóz, ami kifejezetten káros lehet rád és a karrieredre nézve.

A szakértő szerint ugyanis a testbeszéded jelentős szereppel bír abban, miként alakul az életed. Egy állásinterjút vagy egy randit is véglegesen meghatározhat az, hogy hogyan ülsz, mennyire gesztikulálsz vagy merre nézel a másik fél társaságában.

És hogy alvás terén mi olyan jelentős, hogy még a karrieredet is tönkreteheti? Ez nem más, mint a magzatpóz, amiben kutatások alapján az emberek 40%-a szeret aludni!

Cuddy úgy véli, hogy aki szinte minden éjjel így alszik, rendkívül érzékeny és érzelmes lélek. Ebből kifolyólag pedig talán nem olyan meglepő, hogy kétszer annyi nő alszik ilyen a pózban, mint ahány férfi.

HayDmitriy/depositphotos.com

A tudatalattid bekapcsol

Aki viszont magzatpózban alszik el, tudat alatt folyamatosan arra készteti magát, hogy egyre bizonytalanabbá váljon, és úgy vélje, nincs is meg benne az, ami kell a sikerhez. Maga a póz az erőtlenséget jelképezi, és ez észrevétlenül az önképedet is elkezdi átformálni. A szakértő tapasztalatai szerint a testünk helyzete képes megváltoztatni az elménket, az elménk pedig a viselkedésünket, ami az eredményeinkre is hatással van. Mint amikor azt mondják, hogy mosolyogj a tükörképednek pár percig, és szép lassan tényleg elhiszed, hogy vidám vagy! Ugyanez történik, amikor a magzatpózban alszol.

Ezt a bizonytalanságot kezdi el felébreszteni az agyadban, ezért előbb-utóbb azon kapod magad, hogy egyáltalán nem hiszel már a saját képességeidben.

Félénkebbé válsz a munkahelyeden, nem mered bedobni az ötleteidet, mert automatikusan szörnyűnek gondolod őket, és rövidesen az önbizalmad is lecsökken.

Mindez úgy, hogy fogalmad sincs, mi váltotta ki a negatív gondolatokat, és eszedbe sem jutna a hibát az alvópózodban keresni.

Csak két perc, és minden rendbejön

Megoldás szerencsére van erre a problémára, és nem csak annyi, hogy válts alvópózt. Aki évek óta így szeret pihenni, biztosan nem tud átállni más pozícióra, még annak ellenére sem, hogy háton aludni a legegészségesebb a gerincedre nézve. A szakértő szerint az agyadra kell ilyen esetben hatást gyakorolnod, hogy elhidd, igenis megvan benned a lehetőség befutni a munkahelyeden.

Ehhez elsősorban reggel, ébredés után némi pozitív megerősítésre lesz szükséged, ami alig két percet vesz el az életedből. Tedd szét a karjaidat, emeld fel az állad, és maradj így kettő percig. Közben gondolj arra, hogy ma szuper napod lesz, és remekül fogsz teljesíteni a munkában. Noha furcsának nézhet ki, a szakértő szerint aki tényleg hisz ebben a mozdulatsorban, hamar leküzdi a belső kételyeket, és képes lesz felépíteni elveszett önbizalmát!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást