„Drágám, a te gyereked és az én gyerekem veri a mi gyerekünket” – 5 tipp, hogy jól működjön a mozaikcsalád

„Drágám, a te gyereked és az én gyerekem veri a mi gyerekünket” – 5 tipp, hogy jól működjön a mozaikcsalád

Címlap / Életmód / Család / „Drágám, a te gyereked és az én gyerekem veri a mi gyerekünket” – 5 tipp, hogy jól működjön a mozaikcsalád

Még a legboldogabb családban is előfordul egy kis dráma, pláne a mozaikfamíliákban, ahol az előző házasságokból is vannak gyerekek és esetleg már új féltestvérke is van. Családterapeutákat kérdeztünk, ők mit ajánlanak annak érdekében, hogy jól működjön a „patchwork” család.

Adj neki öt évet

Egy új család nem fog hetek alatt összecsiszolódni, ehhez bizony évek kellenek. Az erre irányuló felmérések szerint 5-7 év szükséges ahhoz, hogy egy mozaik családban megfelelően összeálljon az összetartozás és az intimitás a „mostoha” tagok között.

Nehézségek lesznek, és kezdetben a nem vérszerinti családtagok idegenkednek egymástól, de van fény az alagút végén és kapcsolatuk nem lesz mindig ilyen törékeny.

A szülők is sokszor éreznek bűntudatot amiatt, hogy ilyen helyzetbe kényszerítik gyerekeiket, de ha nem kell aggódni, előbb-utóbb működőképes lesz az új felállás is. 

Ne erőltesd

Az „első családban” született gyerekek, tehát azok a családtagok, akik biológiailag összetartoznak, szorosabb kapcsolatot fognak ápolni egymással, mint mostohatestvéreikkel vagy mostoha szüleikkel, ez természetes. Előfordulhat, hogy valaki próbál nyitni a másik felé, de zárt ajtókat talál és ez rosszul esik neki.

Ilyenkor sem szabad ráerőltetni a másikra az intimitást, amíg ő maga nem akarja.

Az anya ne erőltesse, hogy a gyerek a mostoha apját „apának” szólítsa, illetve ne ölelgesse mostohagyerekeit, amennyiben azok nem szeretik. Próbálkozni és közelíteni lehet, de mindig a gyerek döntse el, hogy éppen „hol tart”. 

A biológiai szülő legyen az elsődleges nevelő

Ha megkérted a párod gyerekét, hogy este vigye le a szemetet, de nem tette meg, ne te legyél az, aki emiatt leteremti, hanem az apja.

Ez olykor nehéz lehet, de az első pár évben többet ártunk, ha a mostohagyereket próbáljuk nevelni, mint amennyit használunk vele.

A pároddal persze megbeszélheted négy szem közt, hogy mi történt, mi bánt téged és te mit vársz el, de a gyerekét mindig a saját szülő fegyelmezze az első pár évben. 

t.tomsickova/depositphotos.com

Kedvességet várj el, ne szeretetet

Ahogy nem tudod erőszakkal megszerettetni magad a mostoha gyerekeiddel, úgy a mostohatestvérektől sem várhatod el, hogy őszinte, mély szeretettel viseltessenek egymás iránt. Ezt nem kérheted, azt viszont igen, hogy korrekt módon álljanak egymáshoz és tisztelettel bánjanak a másikkal – ahogy veled is.

Lesznek viták és nézeteltérések, ezeket pedig civil módon kell kezelni, ezért érdemes előre meghúzni a határokat.

Nem szabad például hagyni, hogy a gyerekek csúnyán beszéljenek egymással és egymásról. Ha megteremted a „kedvesség kultúráját” a családon belül, előbb-utóbb alkalmazkodni fognak hozzá. 

Teremts új hagyományokat

Egy mozaikcsalád tagjainak a kezdetekben nincsenek közös szokásaik, hagyományaik, ezért meg kell őket teremteni, ugyanis ezek nagyon fontosak.

Egyrészt összehozza a tagokat, másrészt új, közös – és lehetőleg kellemes – élményekkel gazdagít mindenkit.

Nem kell különleges dolgokra gondolni, az is elég az lején, ha a születésnapokat együtt ünneplitek, hiszen ez is azt mutatja majd, hogy ti így vagytok egy család. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást