5+1 dolog, amit egy üres flakonból készíthetsz: a csillártól a ceruzatartóig

5+1 dolog, amit egy üres flakonból készíthetsz: a csillártól a ceruzatartóig

Címlap / Otthon / Dekor / 5+1 dolog, amit egy üres flakonból készíthetsz: a csillártól a ceruzatartóig

Hány üres műanyag flakon landol minden héten a szemetesben? Azt azért reméljük, hogy legalább te is a szelektívbe teszed őket, de ha az újrahasznosításról magad gondoskodnál, arra is van néhány ötletünk!

Mókás ceruzatartók

Egyszerűbb akkor befesteni a flakont, amikor még egyben van: az első harmadát ecsettel színezd be, a belsejébe pedig csorgass festéket, majd tekerd rá a kupakot, és rázd össze.

Végül egy éles késsel vagy ollóval vágd le a flakon alját, és filctollal fejezd be a művet.

Ha ügyesen forgatod az ollót, a műanyagból vághatsz fülecskét is a ceruzatartódnak, de ezt utólag, papírból is felragaszthatod, ha a műanyag vágását túlságosan nehézkesnek találod.

Modern kaspó

Környezetbarát, olcsó, mégis kifejezetten mutatós ez a növényfüzér, ahol a kaspók flakonok tetejéből készültek.

A műanyagot meg is festheted, de ha olyan növényt választasz, ami kavicsos talajban érzi jól magát, akkor ezzel is feltöltheted a flakonokat, és kihasználhatod, hogy megmutatják a tartalmukat.

Madáretető

Ha nem vagy különösebben oda a műanyagból készült dísztárgyakért, mégis hasznosan szeretnéd felhasználni néhány flakonodat, akkor itt egy remek ötlet: vágj lyukat a palack oldalába, szórj bele magokat, és a nyakánál fogva kötözd fel a kertbe vagy az erkélyre.

Nem csak okosan hasznosítottad újra a hulladékot, de még a télen élelmet kereső kis madárkáknak is segítettél egy kicsit.

Sakktábla

Tavaszra pont elkészülhetsz ezzel a projekttel, ami aztán a kerti partik, vagy a szabadban töltött órák egyik legkellemesebb elfoglaltsága lehet: a feketére és fehérre festett flakonokra további flakonokból vághatsz ki jelzéseket, hogy megkülönböztesd a sakkfigurákat.

Ihletet meríthetsz hagyományos sakk-készletekből, de el is engedheted a fantáziádat. Sakktáblának festett lepedőt vagy viaszos vászont használj, a flakonokba pedig érdemes homokot, kavicsot vagy sót tölteni, hogy kicsit nehezebbek legyenek, és stabilabban álljanak.

Csillár

Akár hiszed, akár nem, ez a gyönyörű csillár műanyag flakonok aljából készült. A kicsit vastagabb, műanyag talpat levágva mutatós virágformát kapsz – vágás után a széleket érdemes egy öngyújtóval óvatosan átmelegíteni egy kicsit, hogy összehúzódjanak, és ne legyenek élesek.

A virágaidat drótból és damilból készített sablonra fűzheted fel, de arra vigyázz, hogy inkább kisebb teljesítményű izzót használj, hogy ne melegedjenek túl a műanyag lapocskák.

Játékos kerti út

Ha pedig a flakonokat már újrahasznosítottad, legyen itt egy ötlet arra is, mit csinálhatsz a kupakokkal!

Gyűjts össze belőlük minél többet, majd szortírozd őket színek szerint, hogy aztán játékos kis utacskát rakhass ki belőlük a kertben. 

Tarka virágok között különösen jól mutat majd a színes, pöttyös kis ösvény.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!