Fehér, sárga, térképes? Ezt árulja el a nyelved az egészségedről

Fehér, sárga, térképes? Ezt árulja el a nyelved az egészségedről

Címlap / Életmód / Egészség / Fehér, sárga, térképes? Ezt árulja el a nyelved az egészségedről

Bár a nyelvünk egy tipikusan olyan testrészünk, amellyel általában nem foglalkozunk sokat, ha valamilyen elváltozás van rajta, nagyon is meg tudja keseríteni a mindennapokat.

Tudd meg, milyen problémákra utalhatnak az egyes tünetek a nyelveden!

1. Ha élénkpiros a nyelved

Az eperre emlékeztető piros nyelv jelentheti azt, hogy nem jut elég vitaminhoz a szervezeted. Ha az élénk piros mellett fényesnek is látod a felületét, utalhat B12- és vashiányra. Ha emellé az is párosul, hogy nyelved érzékennyé válik a meleg italokra, mindenképp érdemes felkeresned a háziorvost, hogy kivizsgáltasd magad – szerencsére megfelelő étrenddel vissza lehet állítani az egyensúlyt.

2. Sárgás lepedék a nyelven

A nyelv sárgás elszíneződését rendszerint a máj vagy az epehólyag valamilyen zavara okozza, de fertőzés is lehet a dolog hátterében. Ha a probléma csak nyelved egyik oldalán jelentkezik, akár egy gyulladt fog is okozhatja.

6 dolog, amit a nyelved elárul az egészségedről

3. Barna vagy fekete elszíneződés a nyelveden

Bár a nyelven látható sötét elszíneződés ijesztő látvány lehet, jó esetben csak a sok kávé vagy feketetea fogyasztása okozza a tünetet, de a dohányzás miatt is kialakulhat. Ha ezzel szembesülsz, érdemes változtatni a szokásaidon, csökkenteni az adagokat. A nyelvedet pedig óvatosan dörzsöld át fogmosáskor a fogkefével, és jó esetben javulni fog a dolog. Ha azonban hosszú időn át fennáll a probléma, és a változtatások hatására sem szűnik meg, akár keringési zavar is lehet a háttérben, és érdemes orvoshoz fordulni vele.

4. Fehér lerakódások a nyelven

Ha nyelveden apró, fehér, túrószerű lerakódásokat látsz, több dolog is lehet a háttérben. Utalhat valamilyen emésztőrendszeri problémára, de a fehér elszíneződést legtöbbször a Candida albicans gomba okozza. Ez esetben a tünetek diéta hatására csökkennek, ám ha nem így történik, komolyabb okok is lehetnek a háttérben. A nyelvet borító túrószerű lepedék ugyanis egy a szájüregben előforduló rákfajta, a leukoplakia megelőző állapotának tünete is lehet. Ha tehát nem szűnik meg a probléma, mindenképp fordulj orvoshoz!

5. Térképnyelv

Az úgynevezett térképnyelv – amikor a nyelv foltokban fényes, és apró, hólyagszerű pöttyök borítják – ijesztő látvány ugyan, de igazából ártalmatlan. A jelenség hátterében az áll, hogy a nyelv egyes területein hiányoznak a nyelvpapillák (az apró kis dudorok, amelyek a nyelvet borítják). Ennek okait még kutatják, de elsősorban genetikai tényezőt sejtenek az okok között, ám a stresszel és bizonyos gyógyszerek szedésével is összefüggésbe hozták már.

Általában magától meggyógyul néhány hét alatt, de ha fájdalommal jár vagy nagyon makacsnak bizonyul, érdemes szakembernek is megmutatni

6. Apró pöttyök

Ha élénkvörös, apró, hólyagszerű pöttyök borítják a nyelvedet, a jelenség utalhat B-vitamin-hiányra is, de súlyosabb esetben akár a skarlát tünete is lehet. Utóbbi esetén azonban nem önmagában áll fenn a probléma, hanem az egész testen megjelenhetnek hasonló kiütések. Ha felmerül benned a gyanú, mindenképp keresd fel az orvosod!

Kép forrása: nikkolia/depositphotos.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!