Mutasd a nyelved! Ezt árulja el az egészségedről

Mutasd a nyelved! Ezt árulja el az egészségedről

Címlap / Életmód / Egészség / Mutasd a nyelved! Ezt árulja el az egészségedről

Tudd meg, milyen problémákra utalhatnak az egyes tünetek a nyelveden!

1. Ha élénkpiros a nyelved

Az eperre emlékeztető piros nyelv jelentheti azt, hogy nem jut elég vitaminhoz a szervezeted. Ha az élénk piros mellett fényesnek is látod a felületét, utalhat B12- és vashiányra. Ha emellé az is párosul, hogy nyelved érzékennyé válik a meleg italokra, mindenképp érdemes felkeresned a háziorvost, hogy kivizsgáltasd magad – szerencsére megfelelő étrenddel vissza lehet állítani az egyensúlyt.

2. Sárgás lepedék a nyelven

A nyelv sárgás elszíneződését rendszerint a máj vagy az epehólyag valamilyen zavara okozza, de fertőzés is lehet a dolog hátterében. Ha a probléma csak nyelved egyik oldalán jelentkezik, akár egy gyulladt fog is okozhatja.

6 dolog, amit a nyelved elárul az egészségedről

3. Barna vagy fekete elszíneződés a nyelveden

Bár a nyelven látható sötét elszíneződés ijesztő látvány lehet, jó esetben csak a sok kávé vagy feketetea fogyasztása okozza a tünetet, de a dohányzás miatt is kialakulhat. Ha ezzel szembesülsz, érdemes változtatni a szokásaidon, csökkenteni az adagokat. A nyelvedet pedig óvatosan dörzsöld át fogmosáskor a fogkefével, és jó esetben javulni fog a dolog. Ha azonban hosszú időn át fennáll a probléma, és a változtatások hatására sem szűnik meg, akár keringési zavar is lehet a háttérben, és érdemes orvoshoz fordulni vele.

4. Fehér lerakódások a nyelven

Ha nyelveden apró, fehér, túrószerű lerakódásokat látsz, több dolog is lehet a háttérben. Utalhat valamilyen emésztőrendszeri problémára, de a fehér elszíneződést legtöbbször a Candida albicans gomba okozza. Ez esetben a tünetek diéta hatására csökkennek, ám ha nem így történik, komolyabb okok is lehetnek a háttérben. A nyelvet borító túrószerű lepedék ugyanis egy a szájüregben előforduló rákfajta, a leukoplakia megelőző állapotának tünete is lehet. Ha tehát nem szűnik meg a probléma, mindenképp fordulj orvoshoz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást