Család / Életmód

8 dolog, amit meg kell tenned mielőtt gyereket vállaltok

8 dolog, amit meg kell tenned mielőtt gyereket vállaltok

A családalapítás egy nagyon izgalmas és különleges időszak minden pár életében, a többség pedig egyre tudatosabban és alaposabban készül erre a periódusra. Most összegyűjtöttük, mik azok a dolgok, amikre nektek is érdemes figyelnetek, mielőtt belevágtok a baba-projektbe. 

Három hónap hormonmentesség

Sajnos sokan figyelmen kívül hagyják ezt a jó tanácsot, pedig már több genetikus is felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy legalább három hónapig hormonmentesen védekezzen a pár a családalapítás előtt.

Erre nem azért van szükség, hogy a fogamzásgátló kiürüljön a szervezetedből – hiszen akkor is könnyen megbomlik a védekezés hatásossága, ha egyetlen egy tablettát kihagysz –, hanem azért, mert több kutatás is arra enged következtetni, hogy bizonyos genetikai rendellenességek összeköthetőek azzal, hogy kimaradt a pihenőidő! Ez persze nem aranyérvényű, és szerencsére nem is igaz mindenkire, de attól még valós gond. Három hónap nem sok, ráadásul ennyi idő alatt az is kiderülhet, vajon rendben van-e a menstruációd.

Konzultálj az orvosoddal

Semmiképpen sem jó, ha nagyon kicentizitek a családalapítást, ugyanis nem tudhatjátok előre, milyen hamar jön össze a baba. A szerencséseknek gyorsan és komplikációmentesen, akár már egy-két hónap alatt sikerülhet áldott állapotba kerülniük, de gyakran csak akkor derül fény a nehézségekre, amikor már javában próbálkoztok.

Ezt elkerülendő jó, ha mindketten átestek néhány alapos szűrésen. Férfiak esetében ez egy andrológiai vizsgálatot jelent (megvizsgálják a spermiumok minőségét), nőknél pedig többnyire nőgyógyászati szűrést, ultrahangot és részletes vérképet, általános egészségfelmérést, fogorvosi ellenőrzést. 

Érd el az ideális súlyodat

Manapság egyre többet stresszelik magukat azon a kismamák, hogy megfeleljenek a kor ideáljának, és még véletlenül se szedjenek fel többet a terhesség alatt, mint amennyit a nagykönyvben megírtak. 

Természetesen sem a diéta, sem a féktelen evés nem szerencsés, de semmi garancia nincs arra, hogy ugyanúgy tudod majd irányítani a szervezetedet, ahogy azt megszokhattad. Az minden estre tény, hogy már a várandósság előtt ajánlatos az ideális BMI keretein belül mozognod, hiszen a teherbeesést is megnehezíti, ha nagyon vékony vagy, de az sem segít, ha túlsúllyal küzdesz.

Hagyj fel a káros szenvedélyekkel

Sajnos úgy tűnik, ezt manapság még mindig ki kell emelni – nem is olyan régen járta be a sajtót egy történet, ami drogot fogyasztó kismamákról szólt. Reméljük, esetedben ez a lehetőség fel sem merül, de sajnos a hazai statisztikák egyáltalán nem kecsegtetőek.

Már a tervezés időszakában érdemes leszoknod a dohányzásról is, sőt jobban jársz, ha az alkoholfogyasztást ugyancsak mérsékeled, ha babával próbálkoztok.

Ne feledd, amikor pozitívvá válik a teszt, benned már két-három hete növekszik egy aprócska élet, aki ilyenkor még nagyon sérülékeny!

Itt az ideje az egészségnek

A várandósság alatt óriási a felelősséged a babád fejlődését illetően. Minden, amit elfogyasztasz, az hozzá is eljut, ezért nem csak az elhízástól való félelmed miatt érdemes félretenned az egészségtelen ételeket.

Sokkal könnyebb lesz a dolgod, ha már most ráhangolod magadat az új életmódra, és több gyümölcsöt, zöldséget, fehérjét fogyasztasz, a finomított szénhidrátokat pedig csökkented. Természetesen nyugodtan ehetsz egy-egy szelet tortát, vagy fagyit, ha nagyon megkívánod, de fontos, hogy ne ez legyen az általános. Az egészségtelen életmód óriási hatással lehet rád és a babádra is, márpedig ha családalapításon töritek a fejeteket, akkor az a minimum, hogy ezeket az alapelveket figyelembe veszed.

Pótold a folsavat

Erről a kérdésről ugyancsak megoszlik az emberek véleménye. Sokan úgy vélik, csak egyszerű marketingfogás a vitaminok szedése, mások kizárólag a tablettákban bíznak – pedig egyik szélsőség sem helyes.

Az viszont tény, hogy míg a legtöbb vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot pótolni tudod az egészséges táplálkozás során, addig azt a folsav mennyiséget, amire ilyenkor szükséged van, nem igazán. Nem muszáj méregdrága multivitamint választanod, akár külön is szedheted a folsavat, de már a tervezés során érdemes elkezdened, hiszen éppen az első időszakban van rá a legnagyobb szüksége a babádnak.

A későbbiek során előfordulhat, hogy mást is pótolnod kell (pl. magnéziumot a veszélyes görcsök, összehúzódások ellen), de erről majd a védőnőd tájékoztat.

Kezdj el mozogni

Szintén lényeges szempont, hogy már a teherbeesés előtt válassz magadnak valamilyen sportot, amit aztán később is űzhetsz. Ez azért lényeges, mert (leszámítva a kismamatornákat és a könnyű sétát), a várandósoknak nem ajánlják, hogy új mozgásformába vágjanak bele!

Persze ne olyasmit válassz, ami nagy megterheléssel, rázkódással jár, illetve a kardió jelentős részét is el kell felejtened (a pulzusod terhesség alatt emelkedni fog, és nem igazán mehet 120 fölé mozgás során sem).

Szóval az a legjobb, ha már a kezdetek kezdetén keresel magadnak egy olyan mozgásformát, amiben örömödet leled, és a pozitív teszt után szépen lassan visszaveszel a tempóból – de fontos, hogy a sportot ne hagyd abba! (Kivéve persze, ha az orvosod ezt javasolja.)

Ne görcsölj rá!

Az előbbiek mellett pedig az is nagyon lényeges, hogy próbáljátok elkerülni a „babagyártást”. Ha mindkettőtök teste felkészült az új életre (és ezt be is bizonyítottátok magatoknak a vizsgálatokkal), akkor nincs értelme azon idegeskedni, hogy az első, vagy a hatodik hónapban fogan meg a babátok.

Nem egy kapcsolat ment rá arra, hogy a páros csak a peteérés időszakában bújt ágyba egymással, a szexnek pedig csak a fogamzás lett a célja, nem pedig a valódi örömszerzés. Még manapság sem tudják, mi lehet annak az oka, hogy sok baba a „hivatalos” peteérési időszakon kívül fogan meg, vagy miért sikerül akkor a gyermekáldás, amikor a leendő szülők végre nem görcsölnek rá. Az viszont minden estre biztos, hogy mindannyian jobban jártok, ha lazítotok és élvezetiek ezt a csodás időszakot!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást