10 dolog, amit eddig halogattál a lakásban, pedig most megcsinálhatod – Hétvégi teendők a ház körül

10 dolog, amit eddig halogattál a lakásban, pedig most megcsinálhatod – Hétvégi teendők a ház körül

Címlap / Otthon / Háztartás / 10 dolog, amit eddig halogattál a lakásban, pedig most megcsinálhatod – Hétvégi teendők a ház körül

A karantén alatt egyesek átadják magukat a semmittevésnek és maratoni sorozatnézésekbe kezdenek, ezzel nincs is semmi baj. Azonban ha egy nap úgy ébredsz, hogy tevékenykednél valamit, a lakásban mindig vannak olyan tennivalók, amiket az ember mindig meg akar csinálni, de mindig halogat időhiányra hivatkozva Most, hogy időnk, mint a tenger, és a hétvégi kirándulás és buli tiltott, ideje belevágni ezekbe a projektekbe. Ha minden nap kikipálsz egyet, a járvány végére otthonod rendezett lesz és csillog-villog majd, legalább ennyi hasznunk legyen ebből a szerencsétlen helyzetből. Íme tíz hasznos és jutalmazó teendő a ház körül.

Szortírozd át a fiókokat

Minden háztartásban van legalább egy – de inkább több – olyan fiók, ami egyfajta „mindenes” gyűjtőhelyként szolgál. Ahova csak bedobjuk azt, amit nem szabad kidobni, de igazából nincs helye. Régi blokkok, számlák, levelek, szerszámok, hajgumik, fél pár fülbevalók: minden kacat itt landol. Borítsd ki és válogasd át a kacatos fiókot, dobd ki, ami nem kell és nyersz egy csomó tárolóhelyet. 

archyvlz/depositphotos.com

Rendezd el a sminkcuccaidat

Minden nőnek rengeteg sminkcucca van, pedig ugyanazt a pár dolgot – szemhéjpúdert, alapozót és rúzst – használja, ennek ellenére mindig újabb és újabb termékeket veszünk. Ennek az eredménye egy kezelhetetlen sminkhalmaz, ami időnként szortírozásra szorul. Ne felejtsd el kitisztítani a sminkecseteket sem!

Dekoráld ki a falat, amit régóta terveztél

Akár egy hangsúlyos falat akartál már ezer éve lefesteni, vagy egy galéria falat akartál csinálni a képeidből, posztereidből, itt az idő. Ezek viszonylag kis felfordulással járó műveletek, amikhez nem kell semmilyen szaktudás, mégis nagyot dobnak a lakás összképén és hangulatán. 

Selejtezz a ruhatáradból

Biztosan van olyan felsőd, ami már kiment a divatból és ciki, vagy olyan miniszoknyád, ami tinikorodban még jó volt rád, de valljuk be, már sosem fogod hordani. A cipőidet is nézd át és ami már kopott vagy már nem hordod, ne tartogasd. A kiselejtezett ruhákat elosztogathatod a barátnőid között, vagy leadhatod a rászorulóknak is. 

Rakj rendet a konyhaszekrényben

A konyhaszekrényeket rengeteget használjuk, ennek ellenére viszont annál kevesebbszer takarítjuk, mert macerás, pedig itt is sok por, morzsa és molytetem található. Vegyél egy nagy levegőt, rámold ki és suvickold át a polcokat. 

Törődj a szobanövényekkel

Most, hogy időnk engedi, szobanövényeink is megérdemelnek egy kis törődést. Szabadítsd meg őket az elszáradt levelektől, tápoldatozd és zuhanyozd le őket, amelyik kinőtte a cserepét, ültesd át.

Rendezd az iratokat

Ez az egyik legutálatosabb tennivaló, de utána hidd el, elmondhatatlanul jobban fogod magad érezni! Minden háztartás sokkal több hivatalos levelet, régi iratot és nyomtatványt tárol, mint amennyit kellene. Ezeket mindig tépd apró darabokra, mielőtt kidobod. 

 

Nézd át a tisztítószereket

A mosogató alatt, vagy a fürdőben egy rakás flakon sorakozik, mindegyikben valamilyen tisztítószer. Ezeknek egy része általában már lejárt, vagy teljesen feleslegesen rakosgatjuk: például az a szőnyegtisztító, aminek egy ujjnyi lötyög az alján, nyugodtan mehet a szemétbe. 

Portalanítsd a lámpákat

Mivel ehhez a tevékenységhez általában létra kell, túl ritkán kerül rá sor, pedig a mennyezeti lámpatestek rengeteg port fognak. Tisztísd meg őket enyhén nedves ronggyal és ha már úgyis létrázol, a szekrények tetejét se felejtsd ki.

A számítógépeden is rakj rendet

Hány parancsikon van a laptopod asztalán? Ugye, hogy sokkal több, mint amennyit használsz. Ez az időszak tökéletes alkalom arra, hogy telefonodból letöltsd és elrendezd a gépen – vagy tárolóhelyen – a fényképeidet, vagy hogy rendet tegyél a gépeden. A feleslegessé vált fájlokat töröld, a többit rendezd takaros mappákba. A számítógépes „rendetlenség” ugyanolyan zavaró, mint mikor a lakásban van kupi, ezért a rendrakás itt is jó érzéssel tölt majd el. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást