Párkapcsolat / Szerelem

7 dolog, amit tényleg nem változtathatsz meg a partneredben

7 dolog, amit tényleg nem változtathatsz meg a partneredben

Egy amerikai kutatásban több mint 700 idősebb házas vagy elvált embert kérdeztek meg arról, hogy mi az, amivel boldogabbá és harmonikusabbá tehető a partnerkapcsolat. Voltak köztük 50, 60 vagy akár 70 éves boldog házasságban élő emberek és olyanok is, akiknek a házassága maga volt a pokol, és kapcsolatuknak válás lett a vége. Ezek az emberek egy nagyon komoly figyelmeztetést fogalmaznak meg arról, hogy mi a legnagyobb hiba, amit egy hosszú távú kapcsolatban elkövethetünk. Szerintük többnyire mindenkiben van egy bizonyos mértékű vágy arra, hogy a partnerét megváltoztassa.

Azt tanácsolják mindenkinek, hogy soha ne várják el a partnerüktől, hogy a házasság után megváltozzon. Fogadd el a partneredet olyannak, amilyen, vagy inkább ne házasodj meg.

Miért is akarunk összeházasodni azzal, akit nem szeretünk úgy, ahogy van?

Idővel a bolhából is elefánt lesz

A legtöbben nagy árat fizettek azért, hogy ezt a leckét megtanulják: évtizedekig éltek boldogtalan házasságban, vagy váltak el, mert a partnerükre projektként tekintettek, akit meg kell változtatni a saját fejlődésük érdekében. Ami a kapcsolatotok elején egy kicsit zavar a partneredben, azt 20 év múlva utálni fogod. Vagy együtt tudsz élni vele vagy nem, de az elfogadás nem változtatja meg a másik embert.

Mielőtt tehát házasságra adnád a fejed, érdemes tisztában lenned azzal, hogy semmin nem fog tudni változtatni az, akihez hozzámész. Úgy kell elképzeld az együttéléseteket a következő 60 évre, amilyen ő most. Ha ez sikerült, tedd fel a kérdést: „Még mindig akarom?”.

Tényleg nem változunk életünk végéig?

A legfontosabb lépés ebben a történetben, hogy jól válaszd meg a társadat, illetve vizsgáld meg alaposan és őszintén, hogy milyen tulajdonságaival tudsz és melyekkel nem tudsz együttélni. Válaszolj őszintén arra a kérdésre is, hogy boldog leszel-e mellette akkor is, ha az általad nem kedvelt tulajdonságait nem tudja levetkőzni, vagy ha házasságkötés után sem szeretne majd gyereket, esetleg nem fogy le, nem jár edzeni stb.

Talán úgy tűnik, mintha az ember a házasság alatt vagy egész életében mit sem változna, pedig egyáltalán nem erről van szó.

A kutatás alapján azonban bátran állítható, hogy a legritkább esetben változnak azért, mert a feleségük vagy férjük akar változtatni rajtuk.

Tehát egyáltalán nem arról van szó, hogy a házasságkötés után senki nem változik már, hanem arról, hogy te soha nem leszel képes megváltoztatni a partneredet. Támogathatod abban, hogy változzon, mellette lehetsz (például te is diétázol, hogy neki is könnyebben menjen stb.), de erőltetni nem lehet.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást