A diófélék egészségre gyakorolt hatása

A diófélék egészségre gyakorolt hatása

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A diófélék egészségre gyakorolt hatása

Ezek a közismerten magas zsírtartalmú ételek a szív egészségét támogatják.

A Harvardi Egyetem egyik tanulmányában a hosszú élet titkát kutatta, és megállapította, hogy azoknak a nőknek, akik hetente legalább 142 g diófélét fogyasztott, 35%-al kevesebb valószínüséggel lett szívinfarktusuk, mint azoknak, akik egy hónapban kevesebb mint 28g-t fogyasztottak.

Ezen túlmenően, a héjas gyümölcsök sok fehérjét, rostot, egészséges telítetlen zsírokat, vitaminokat, antioxidánsokat tartalmaznak.

Ezért a diófélék megérdemelnek egy kitüntetett helyet a konyhában (feltéve, ha nem vagy rá allergiás). A nyers, sótlan diófélét fogyaszd.

Dió

Különösen egészséges, mert rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ellentétben más keményhéjú gyümölccsel.
Omega-3 zsírsav található a sovány halakban, mint a tonhal és lazac. Azt tudjuk, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, amely egyfajta zsírja a véráramnak. Még szakértők sem tudják egyértelműen megmagyarázni, miért ez a jótékony tulajdonság.

Mandula

Számos tanulmány kimutatta, hogy a mandulának valós egészségügyi előnyei vannak. Nagyszerű fehérjeforrás, valamint magas antioxidáns-,magnézium-, kálium-, kalcium-, vas- és vitaminforrás. Más keményhéjúhoz hasonlóan jó telítetlen zsír-forrás, amely elengedhetetlen a szív egészségéhez.

Egy amerikai kutató, David Jenkins, tanulmányában a mandula hatásaival foglalkozott. 27 magas koleszterinszinttel rendelkező férfin és nőn tesztelte három hónapon keresztül a mandula hatását. Akik naponta egy marék mandulát megettek, 4,4%-al csökkent a káros koleszterinjük. Azoknak, akik napi két marék mandulát fogyasztotak, 9,4%-al csökkent a koleszterinszintjük.

Egyéb tanulmányok azt is kimutatták, hogy a mandula kielégíti az éhségérzetet, napi egy marék mandula fogyasztása pedig fontos szerepet játszik a fogyókúrában.

Brazil dió

Egy másik szükséges dióféle a brazil dió. Egy amerikai tanulmány szerint a brazil dió fontos szerepet játszik a mellrák megelőzésében. Ezt a dió magas szeléntartalmával magyarázzák.

A szelén hatékony antioxidáns, amely segít semlegesíteni a káros szabadgyököket, amely az egészséges sejteket támadja, ezzel megelőzve a szívbetegségek és rág kialakulását – köztük a mellrák, tüdő-,bél- és prosztatarák.

Kesudió

A kesudió jelentős
vas, nélkülözhetetlen a vörösvértestek működéséhez és az enzimaktivitás miatt
magnézium, amely elősegíti az energia-kibocsátást és csont-növekedést
foszfor, amely a csontokat és fogakat építi
cink, nélkülözhetetlen az emésztés és anyagcsere folyamatában
szelén forrás.

Tehát a diófélék egészségre gyakorolt pozitív hatásai megszámlálhatatlanok, ezért iktassuk be napi szokásaink közé a natúr diófélék fogyasztását.

Figyelem – ha a családban bárki volt már dió-allergiás, a terhes anya a várandósság ideje alatt kerülje a diók fogyasztását, illetve első pár évben gyermekének ne adjon dióféléket.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!