Dinnye diéta. Sok kilót ledobhatsz a nyár kedvenc gyümölcsével

Dinnye diéta. Sok kilót ledobhatsz a nyár kedvenc gyümölcsével

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Dinnye diéta. Sok kilót ledobhatsz a nyár kedvenc gyümölcsével

Szinte mindig voltak és lesznek is népszerű diéták, azt azonban tartsd észben, hogy ezek csupán hosszabb- rövidebb kúrák, és nincsenek maradandó következményei. Minden marad a régiben, ha utána nem változtatsz az életmódodon, hanem visszatérsz az eredeti, kedvezőtlen szokásokhoz. A legtökéletesebb megoldás a kíméletes táplálkozást rövidebb böjtszakaszokkal kombinálni, mivel bizonyos funkciók csak így kapcsolhatók be.

A böjt sokakat megijeszt, mert komoly elköteleződést, rendkívüli tudatosságot és figyelmet kíván, ezáltal önállóan nem is mindenkinek javasolható. Rengetegféle böjt van az engedékenytől a kifejezetten szigorúig – a vallási böjtök viszont egyáltalán nem sorolhatók a valódi böjtök közé – , szóval gyakorlatilag mindenki találhat magának megfelelőt. 

Dinnye nap(ok)

Amennyiben te is imádod a dinnyét, de még nem vagy olyan elszánt, hogy mondjuk vizes böjtöt tarts napokon keresztül, akkor a dinnye kúrát neked találták ki. Végtelenül egyszerű, finom és egészséges, a legtöbb esetben kivitelezhető. Ha valamilyen különleges betegséged van, közöld előtte a kezelő orvosoddal, hogy mire készülsz.

A lényege annyi, hogy a nap folyamán gyakorlatilag csak dinnyét eszel és iszol, amennyit szeretnél, akár egy egész dinnyét is elfogyaszthatsz, de azért nem kell szétpukkadni. Vizet természetesen szabad fogyasztani. Összekészítheted csinos darabokra vágva egy tányérra és szépen, lassan elmajszolod, vagy le is turmixolhatod, de rágni akkor is kell. Igen jól olvastad, a folyadékokat is mindig meg kell rágni. Tarthatsz egynapos dinnyekúrát is, de ideálisabb a háromnapos. Ugye milyen egyszerű?

Dinnye diéta
Svetlana_nsk/istockphoto.com

A páncélbogyó megtisztít és felvértez

Mivel a görögdinnye 95 %-a víz, hathatós segítség a test megtisztításában. Leginkább ez is vele a célunk, habár testtömegcsökkenést is eredményezhet mellékhatásként. A benne levő víz – a rostokkal kiegészülve – sokkal kielégítőbb, mint a tiszta víz, mivel lassítja a felszívódást, így tovább tartózkodik a gyomorban.

Ezért érvényesül olyan eredményesen és tartósan laktató hatása.

Dr. Barbara Rolls kutatása során arra a következtetésre jutott, hogy egy nagy volumenű diéta, melyben az étel nagy helyet foglal el csekély kalóriabevitel mellett, sokkal sikeresebb, mint az alacsony zsírtartalmú. 

Likopintartalma kiváló antioxidáns, hozzájárul a daganatok előfordulási rizikójának, illetve a meglévők méretének csökkentéséhez.

Erba Cesare/istockphoto.com

Béta-karotint és béta- kriptoxantint tartalmaz, amik egyrészt a rákprevencióban jeleskednek, másrészt csökkentik az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét, és nem utolsó sorban még erősítik is a csontokat.

A héja egy különleges aminosavat – L- citrullint – tartalmaz, ami a szervezetben aszparaginsav jelenlétében argininná alakul át. Enyhíti az izomfájdalmakat, növeli a teljesítményt, segíti a megfelelő véréramlást és csökkenti a vérnyomást. Edzéshez és a testmozgást követő regenerációhoz is kitűnő választás. 

Diuretikus hatásánál fogva megtisztítja a vesét és a húgyhólyagot. Méregtelenít, lúgosít, kiemelkedően jól hasznosul, megfiatalítja és tehermentesíti a szervezetet. Sok enzimet szolgáltat a test számára. 

Egy jóízű böjt is lehet hatásos

Ahogy ígértem korábban, most kiderítjük, hogy miért is olyan létfontosságú gyakorlat a böjtölés, és miért szükséges időnként beiktatnunk az életünkbe egy többnapos böjtöt. 

  • A böjtölés erősíti az immunrendszert, így hatékonyabbá válik a fertőzések legyőzése.
  • Fokozza a szervezet önmagát javító, gyógyító képességét, serkenti az őssejtképződést.
  • Enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit, csökkennek a fájdalmak, ezáltal a gyógyszerigény is. A későbbiekben növényi étrendet folytatva tartósan látványos javulás tapasztalható. 
  • Hatására lassul a szívverés, csökken a vérnyomás és a koleszterinszint.
  • Megfékezi a daganatok tovább terjedését, valamint enyhíti a rákterápiák kellemetlen mellékhatásait, vagyis kevesebb rosszullét, hasmenés tapasztalható és érezhetően javítja az életminőséget. A böjt következtében az egészséges sejtek jobban megerősödnek, mivel ezek azonnal reagálni tudnak a változásra, védelmi üzemmódra állnak át. Közben a rákos sejtek féktelenül folytatják a növekedést, ezáltal sokkal védtelenebbek lesznek a kemoterápiával szemben. 
  • Javítja a gondolkodást, a kognitív képességeket, az agy szerotoninellátottságát és a hangulatot, erősíti az emlékezetet, továbbá mélyebbé teszi a meditatív állapotot.
  • Egy hosszabb böjt megváltoztathatja az ízlést és még inkább az ízlelést: értékesebbé válnak az enyhébb, lágyabb ízek, és a diszkrétebb fűszerezés. Az ízlésre olyan formában lesz hatással, hogy utána taszíthatnak a megszokott, nehéz fogások és felébred benned a könnyedebb ételek utáni vágy.  

Egy dinnyelével történő néhány napos kúra során nemcsak a dinnye fantasztikus hatásaiban részesülsz, hanem a böjt csodáiban is.  

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!