Életmód / Táplálkozás

Csokoládé és kecskesajt? 5 váratlan ízkombináció, amit ki kell próbálnod

A kémia szakértői szerint elemek, kötések és képletek állnak minden íz mögött, és ezekből könynen kiolvasható, hogy a különböző éteklek mennyire passzolnak egymáshoz. Mi viszont csak azt tudjuk, hogy az alábbi szokatlan ízpárosítások örökre rabul ejtenek, ha egyszer kipróbálod őket. Merj kísérletezni!

Étcsokoládés kecskesajt

Évekkel ezelőtt egy elegáns sajtótájékoztatón egy bonbonkészítő mester kínált csokoládés csodákat.

Miközben azon merengtem, melyiket is válasszam, maga a mester hajolt oda hozzám, és azt javasolta: próbáljam ki a kecskesajtosat.

Lebiggyedt ajkaimat látva tovább biztatott: nézzem csak meg, minden bonbonból nagyon sok van még, a kecskesajtosból alig maradt.

Vettem hát egy nagy levegőt, tettem egy próbát, és nem bántam meg. Sőt!

Azóta is azt mondom, ez a bizonyíték, hogy a csokival minden finomabb lesz: a kicsit sós, nagyon krémes kecskesajt és az étcsokoládé fanyarsága tényleg mesébe illő páros.

Csak vágj kisebb kockákat a sajtodból, locsold meg őket felolvasztott étcsokoládéval, és néhány perc alatt felülmúlhatatlan desszertet alkotsz!

Dinnye-uborka-mozzarella

A görögdinnyét legtöbbször édességekben használjuk, pedig a magas víztartalmú gyümölcsöt – ami tulajdonképpen egy tök fajta, úgyhogy botanikusok nyugodtan elkezdhetnek vitatkozni rajta, hogy tulajdonképpen gyümölcsnek nevezhetjük-e – salátákban, sós ételekben is nyugodtan kipróbálhatod.

Néhány szelet mozzarellával, frissen szeletelt kígyóuborkával, esetleg egy kis balzsamecettel meglocsolva tökéletes, hűsítő nyári salátát dobhatsz össze, ami méltó kísérője lesz a grillen sült húsoknak.

Bazsalikommal vagy rozmaringgal tovább turbózhatod a salátádat, ezek a fűszerek szintén remekül illenek a kellemesen édes görögdinnyéhez, és még frissebbé teszik az összhatást.

Málna és menta

Mivel a málna íze nem kifejezetten tömény vagy erőteljes, sokan egy kávézó hetente elhasznált cukormennyiségét rálocsolják, ezzel azonban tökéletesen elveszik a gyümölcs eredeti aromáját.

Legközelebb, ha a málnát krémekbe, turmixokba vagy bármi másba használod, próbáld ki, hogy a cukor helyett néhány levél mentát dobsz mellé!

A friss fűszer nem nyomja el a gyümölcs természetes aromáját, szépen kiemeli a benne lévő gyümölcscukor édességét, de közben cinkosan összekacsint a málna eredeti frissességével.

Jellegtelen cukorbomba helyett így friss, üdítő, minden ízében nyári kombinációt kapsz.

Ananász és gyömbér

Ha egyszer kipróbálod, nem is akarod majd mással enni az ananászt – amikor az egzotikus gyümölcs húsos, fűszeres ételekbe kerül, remekül passzol hozzá a gyömbér, ez nem is kétség, elég csak az indiai konyhára gondolni, de a fűszer akkor is hű társa marad az ananásznak, amikor édességekbe kerülnek.

Akár turmixot készítesz, akár süteményt vagy krémet, a gyömbér mindig kiemeli az ananász frissességét.

Ráadásul mindkettőnek nagyon erős méregtelenítő, anyagcserét fokozó hatása van, így akkor is érdemes az étrendedbe iktatni őket, ha néhány plusz kilótól, vagy a puffadástól szeretnél megszabadulni.

Eper és spárga

Lassan véget ér a szezon, de kis szerencsével még elkaphatod a nyár elejének kedvenc zöldségét és gyümölcsét, amelyek együtt szokatlan, de annál finomabb párost alkotnak.

A spárgát tisztítsd meg, és éppen csak forrázd le egy kicsit, hogy ropogós maradjon, majd a negyedekre vágott eperrel tedd tányérra, és locsold meg őket egy kevés balzsamecettel.

Az egyszerű, de nagyszerű salátába kerülhet még néhány bazsalikomlevél is. Az epres-spárgás salátát magában is fogyaszthatod, könnyű előétel vagy nyári vacsora lehet, de például grillezett csirkemell mellé is tökéletes köret.