Nagyon finom, porhanyós, vendégváró sütemény. Ha nem különösebben vagy jártas a konyhai teendőkben, akkor itt az ideje, hogy sikerélményhez juss! Meglátod, mennyire fogsz örülni, hogy milyen finomat sütöttél! A sütési időre nagyon figyelj oda!
Állítólag a hókifli függőséget okozhat. Napokkal az ünnepek előtt el lehet készíteni. Van, ahol jól záródó doboz helyett jól záródó szekrény, vagy akár kamra kellene hozzá, hogy napokig megmaradjon. Így van ez nálunk is.
Hókifli néven töltött és töltetlen sütikkel is találkozunk. A sütés utáni vaníliás cukorban való hempergetés adja a mennyei vaníliás ízt, és a havas jelleget. Vajjal készítve fantasztikus, omlós lesz a hókifli.
A vanília fontos alkotó része a karácsonyi süteményeknek is. Kellemes, meleg, lágy ízét sokan szeretik. Fogyasztása javítja a hangulatot és serkenti az emésztést. Te is imádod a vaníliás sütiket?
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 0,5 dl hideg tej
- 10 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg aszalt áfonya
A forgatáshoz:
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Az átszitált lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot összekeverjük az apróra vágott aszalt áfonyával.
Ráöntjük a hideg tejet, a feldarabolt vajat, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. 30 percre mehet a hűtőbe.
A tésztát 4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán előbb rudakat sodrunk a részekből, majd kb. 4 cm-es darabokra vágva kifliket sodrunk belőle.
Egy nagy tepsit sütőpapírral borítunk, és a kifliket rásorakoztatjuk.
175 fokos sütőben világossárgára sütjük. Nagyon hamar készen van. Ha a kiflivégek színesedni kezdenek, már készen is van a hókifli. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük őket!
1 csomag vaníliás cukrot összekeverünk 2 evőkanál porcukorral, és a kisült kifliket még forrón megforgatjuk a vaníliás cukorban.
Akár 2 hétig is elálló sütemény!