Szerelem / Párkapcsolat

Csak szingli lehet és csak egy van belőle? 10 óriási mítosz a lelki társunkról

Olyan sokan gondoljuk, hogy tudjuk, kire is van szükségünk, de a valóság gyakran mást tartogat. Időnként találkozunk egy olyan emberrel, aki egyáltalán nem felel meg a képzeletbeli „leírásunknak”, és ahelyett, hogy esélyt adnánk egy alakuló, boldog kapcsolatnak, visszakozunk, kihagyjuk a lehetőséget. Nagyon veszélyes dolog elképzelni, milyen is a lelki társunk, már csak azért is, mert az egymásra hangolódás gyakran nem egy-két nap, vagy egy-két randi műve. Időnként évek kellenek ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, a választott partner valóban tökéletesen passzol hozzánk.

1. mítosz – ha nyitott vagy, megtalálod a lelki társadat

Nehéz kiadni a kezeink közül az irányítást, főleg akkor, ha érzelmekről van szó. Az igazság azonban az, hogy nem igazán van hatalmunk arra vonatkozóan, mikor bukkanunk rá a lelki társunkra. Lehetünk fogékonyak, nyitottak rá, de a szerelmi életünket vajmi kis eséllyel tudjuk ilyen szinten ellenőrizni, irányítani.

Bosszantó, de éppen ettől izgalmas – a lelki társ általában akkor jelenik meg, amikor a legkevésbé számítunk rá.

2. mítosz – azt fogod kapni, amire vágysz

A kapcsolatokra úgy gondolunk, mint valami szükséges dologra, amit nem csak irányítani tudunk, hanem ellenőrzésünk alatt is tarthatunk. Ez azonban tévedés sőt, vajmi kis esély van rá, hogy éppen olyan lelki társat kapsz, akire számítottál, akire kifejezetten vágysz.

A lelki társad nem olyan ember lesz, aki megtestesíti az egód által diktált személyt, hanem olyasvalaki, akit öntudatlanul vonzol be az életedbe, és akire szükséged van ahhoz, hogy fejlődni, növekedni tudj.

3. mítosz – a lelki társad örökre veled marad

A lelki társ nem egyenlő az örök szerelemmel, aminek nagyon egyszerű oka van. Mivel ez a személy a fejlődésünket, benső növekedésünket, kiteljesedésünket segíti elő, nem feltétlenül kísér el bennünket egy életen át.

Sokszor csak addig van velünk, amíg át tudunk lépni egy következő szintre, máskor viszont sok-sok évtizeden, vagy valóban egy életen át kísér. Mindezt nem tudhatjuk előre, de lényeges, hogy ne keverjük össze a lelki társat az életre szóló szerelemmel.

4. mítosz – csak egy lelki társunk lehet

Már az előző pontból is adódik, hogy nem feltétlenül csak egy lelki társad lehet, tehát, ha eggyel találkoztál az életedben, az nem jelenti azt, hogy többel nem fogsz. Persze, nem lehet senkinek túl sok lelki társa, mert az általában önbecsapást jelent, azonban minden ilyen ember különböző, értékes és változatos módon járul hozzá az életünk alakulásához. 

Olvastad már?  Ez vár a szerelmi életedre a Mérleg hónapjában

5. mítosz – a lelki társakkal mindig romantikus kapcsolatot ápolunk

Bár kézenfekvőnek tűnik, hogy a lelki társunk egyben a szerelmünk is legyen, nem minden esetben van erről szó. Éppen ellenkezőleg! Sokszor a lélektársak közötti kapcsolat vonzalom nélkül jelenik meg, és pusztán szavak, szexuális tartalmú érintések nélkül kel életre. 

7. mítosz – a lelki társad csak ellenkező nemű lehet

Mivel a lelki társi kapcsolat nem csak szexuális tartalmú lehet, heteroszexuális emberek esetében is kialakulhat azonos nemű partnerrel.

A vallás és a társadalmi elfogadás gyakran arra kényszerít bennünket, hogy leszűkítsük a látókörünket, pedig a szerelem és a barátság is szabad, helyesen nem korlátozhatná semmilyen sztereotípia, előítélet. 

7. mítosz – a lelki társad csak ember lehet

Gondoltál már arra, hogyan táplálhatnak valakik igazán erős érzelmeket saját házi kedvenceik iránt? Többről van szó, minthogy gyerekükként tekintenek rájuk: intenzív kötelék ugyanis nem csak ember és ember között léphet fel. Az állatok más módon és más nyelven kommunikálnak, szavak nélkül érintik meg az emberek lelkét, de attól még érezhetsz velük olyan erős kötődést és hasonlóságot, hogy kialakulhat köztetek egy lelki társi kapcsolat.

Olvastad már?  5 dolog, amit minden férfi remél a párkapcsolatától

8. mítosz – a lélektársak egyedülállók

A lelki társat hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni – egy tökéletes világban a partner nem csak személyiségben és külsőben felel meg minden elvárásnak, hanem a körülményei is makulátlanok. A valóság ehhez képest nagyon más, és nem választhatjuk meg tudatosan, kibe szeretünk bele, kit érzünk lelki társunknak.

Sok ember szenved attól, hogy a választottja nem egyedülálló, ám nagyon fontos elkülöníteni a vonzalmat a lelki társi kapcsolattól, hiszen előbbi illékony, utóbbiban viszont ott a fejlődés, a növekedés lehetősége. 

9. mítosz – a lélektársi kapcsolatok könnyedek

Széles körben elterjedt a feltételezés, hogy a lelki társsal folytatott szerelem, kapcsolat könnyű és stresszmentes, mondhatni, idillikus. Ez azonban egyszerű mítosz, ugyanis a lelki társi kapcsolat kialakításához, fejlesztéséhez éppúgy idő, erőfeszítés, türelem, kompromisszumkészség és szeretet szükséges, mint bármelyik másik kapcsolathoz. Sőt, tudatos odafigyelés nélkül a lelki társak éppúgy belebukhatnak a kapcsolatba, mint mások. 

10. mítosz – a lelki társad mellett már nem fogsz fejlődni

Tévedés azt hinni, hogy egy lelki társ olyan szinten ki tud egészíteni téged, hogy tulajdonképpen befejezettnek tekintheted a fejlődésedet. A lelki társad a „hiányzó feled”, de az ő jelenléte nem arra való, hogy kényelmesen hátradőlj.

Éppen ellenkezőleg! Ők valójában a szellemi fejlődésünk katalizátorai, arra bátorítanak minket, hogy legyünk teljesebb emberek, tegyünk a boldogságunkért és másokat is segítsünk erre az útra.