Csak néhány alapanyag kell ehhez a dekorációhoz: csodálatos tavaszi díszek készülhetnek belőle

Csak néhány alapanyag kell ehhez a dekorációhoz: csodálatos tavaszi díszek készülhetnek belőle

Címlap / Otthon / Hobbi / Csak néhány alapanyag kell ehhez a dekorációhoz: csodálatos tavaszi díszek készülhetnek belőle

Szinte hihetetlen, de a tavasz már javában tombol, és bizony nyakunkon a húsvét is. Régen sokkal több időm és energiám volt dekorálni, az elmúlt években viszont előnyben részesítem azokat a díszeket, amik villámgyorsan elkészülnek és tartósak – tehát a következő évben is elővehetem majd őket. Ilyen ez a dekoráció is, aminek az elkészítésébe extraként még a kisgyermekeket is könnyen bele tudjuk vonni.

Hogyan készül fonalból a húsvéti tojás?

Ennek a látványos és sokoldalúan elkészíthető dísznek az elkészítéséhez mindössze négy alapanyagra lesz szükséged: színes fonalra, lufira, kevés olajra és decoupage ragasztóra. 

  1. Először fújd fel a lufit akkora méretűre, amekkorára a tojásformát szeretnéd, majd kend be olajjal, vagy vazelinnal a felületét. Erre azért van szükség, hogy a fonal ne tapadjon rá a lufira, különben nem tudod majd lefejteni róla, mikor elkészültél. 
  2. A következő lépésben áztasd ragasztóba a fonalat – ez egy kicsit macerás és maszatolós munka, de ha egy kisebb befőttesüvegbe teszed a fonalat, majd rányomod a ragasztót és összeforgatod az egészet, akkor kisebb eséllyel fogod a teljes munkapultot összekenni. Ráadásul ebben az esetben a fonalat sem kell külön tárolnod, elég, ha a lufit az üveg fölé teszed, és így tekered körbe a fonalat.
  3.  A harmadik lépés ugyanis éppen ez: a színes fonalat kell körbetekerned a lufin. Értelemszerűen attól függően lesz jobban, vagy éppen kevésbé átlátható a fonalból készült húsvéti tojás, minél sűrűbben, vagy ritkábban tekered körbe a lufit. 
  4. Ezt követően félre kell tenned a fonallal körbetekert lufit száradni. A célnak megfelel valamilyen kartonból készült tartó, például egy használaton kívül tojástartó is, vagy egy konzervdoboz, de fontos, hogy tegyél alá újságpapírt, mert a felesleges ragasztó le fog folyni, csöpögni. 
  5. Amikor a fonaltojás megszáradt, egy tű segítségével bökd ki a lufit, és távolítsd el a réseken keresztül. A tojás így már önmagában is izgalmas dekoráció lesz, de a látványt könnyedén tovább fokozhatod. 

 

 

 

Hogyan díszítsd a tojást?

A fonallal készült tojások megjelenésén sokat variálhatsz, elegendő csak különböző színű fonalakat összeválogatnod, esetleg választhatsz olyanokat is, amik eleve több színből készültek.

A megszáradt tojást természetesen utólag is díszítheted: másfajta fonalakkal, anyagokkal, egyedi méteráruval, vagy akár matricával, virágokkal, masnikkal is feldobhatod őket.

Ugyancsak nagyon népszerű és elterjedt lehetőség, ha a megszáradt tojásra, vagy gömbre vágsz egy kisebb-nagyobb lyukat: ezt megtöltheted húsvéti ajándékokkal éppúgy, mint kisebb figurákkal, festett hímes tojásokkal, de kaspóban akár élővirágot is rakhatsz bele. Természetesen nem csak kör alakú lyukat vághatsz a tojás oldalára, és nem csupán egy résen kandikálhatnak ki az elrejtett apróságok – csak a fantáziádon múlik, hogyan dobod fel az egyszerű technikával készült alapot.  

 

 

 

Sokféleképpen felhasználhatod

A kisebbre fújt lufikból is igazán különleges díszek készülhetnek! Csodálatosan mutatnak ágakra akasztva a tojásra emlékeztető változatok, de akár ajándékok is kerülhetnek a formákba.

Utóbbi esetén a lufiba még felfújás előtt óvatosan tedd bele az apróságokat, pl. drazsékat, kisebb csokitojásokat, majd csak ezután fújd fel.

Miután elkészültél a fonal körbetekerésével és megszáradt a ragasztó, a szokásos módon lyukaszd ki a lufit. A finomságok, vagy az egyéb dekorációs tárgyak így benne maradnak a tojás belsejében, míg a lufit gond nélkül ki tudod húzni belőlük. 

 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást