Milyen irányba mutálódik a Covid-19? Egyre alkalmazkodóbb lesz

Milyen irányba mutálódik a Covid-19? Egyre alkalmazkodóbb lesz

Címlap / Hírek / Milyen irányba mutálódik a Covid-19? Egyre alkalmazkodóbb lesz

A Cambridge Addenbrookes Hospital egy férfi betegét 101 napon keresztül kezelték  az orvosok, miután egyébként is gyenge immunrendszerrel megkapta a koronavírust. A kezelés során összesen 23 alkalommal vettek tőle kenetmintát, és ez több hasznos megfigyeléshez vezetett.

„Ez idő alatt figyelemre méltó változásokat tapasztaltunk a vírusban” – mondja Ravinda Gupta, a kórház fertőző betegségek tanácsadója és a Cambridge -i Egyetem klinikai mikrobiológusa, aki a beteg mintáit elemezte a BBC.nek.

„Láttuk azokat a mutációkat, amelyek arra utalnak, hogy a vírus alkalmazkodás jeleit mutatja. Vagyis annak érdekében változik, hogy ellenállóvá váljon a plazmán keresztül adott antitestekkel szemben. Ez volt az első alkalom, hogy valós időben láttunk ilyesmit egy személyben.”

A mutálódás egyre nagyobb gondot jelent

Közel egy évvel a Covid-19 világjárvány kezdete után a mutációk egyre nagyobb problémát jelentenek. Új, gyorsabban terjedő változatok jelennek meg, és felmerül a kérdés, hogy ezek vajon csökkentik-e az oltások hatékonyságát. Egyelőre kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre, de a tudósok már kezdik megérteni, hogyan fog a Covid-19 vírus a jövőben mutálódni, és képesek-e lépést tartani vele.

A Gupta és munkatársai által azonosított mutációk között volt két aminosav – a H69 és V70 – deléciója a Covid-19 vírus külső oldalán található tüskefehérjében. Ez a fehérje kulcsszerepet játszik a koronavírus sejtfertőző képességében.

Amikor Gupta és csapata közelebbről megvizsgálta az általuk észlelt tüskefehérje -deléciót, az aggasztó eredményeket hozott. „Végeztünk néhány fertőzési kísérletet mesterséges vírusok felhasználásával, és ezek kimutatták, hogy a H69/V70 deléciós mutáció kétszeresére növeli a fertőzőképességet” – mondja Gupta. Ez arra késztette a kutatókat, hogy feltérképezzék a Covid-19 nemzetközi genetikai adatbázisát. Ekkor jöttek rá, hogy valami riasztó dolog történik.

„Látni akartuk, hogy mi történik világszerte, és rábukkantunk a [H69/V70 deléció] szekvenciák nagy kiterjedő csoportjára az Egyesült Királyságban” – mondja Gupta.

A decemberi felfedezést hamarosan tényleges kiugrás követte a fertőzések számában, az Egyesült Királyságban megkezdődött egy újabb járványhullám.

E genetikai változás mellett a kutatók 16 másik mutációt is találtak, amelyek megváltoztatták az általuk kódolt vírusfehérjéket, köztük néhányat a tüskefehérjén. Amit felfedeztek, a Covid-19 vírus új törzse, amely viszonylag rövid idő alatt több mutációt is felkapott. B117-nek nevezték el az új brit Covid-19 változatot, ami január közepéig 50 másik országban is elterjedt.

Egy pillantás a jövőbe

„Számomra ezek a felfedezések olyanok, mint egy pillantás a jövőbe, ahol fegyverkezési versenyben leszünk ezzel a vírussal, akárcsak az influenzával” – mondja Michael Worobey, az Arizonai Egyetem vírus evolúciós biológusa a BBC-nek. Worobey szerint minden évben frissíteni kell az influenza elleni védőoltást. Az influenza vírus mutálódik és alkalmazkodik ahhoz, hogy elkerülje a lakosságban már meglévő immunitást.

Ha a koronavírus hasonló képességeket mutat, az azt jelentheti, hogy hasonló taktikákat kell alkalmaznunk, hogy távol tartsuk magunktól, rendszeresen frissítve az oltásokat.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»