Kikapcsolódás / Szórakozás

Idén 90 éves Clint Eastwood – 5 filmje, amit nemcsak a westernrajongók imádnak

A magam részéről jó néhányszor jártam már úgy, hogy megnéztem egy filmet, ami csupa izgalom és fordulat volt, vagy nagyon megérintette a lelkemet és csak utólag tudtam meg, hogy Clint Eastwood rendezte. Sokan nem is sejtik, hogy a kezdetben szűkszavú cowboy-ként ismertté vált színész elképesztően termékeny rendezőként és filmes zeneszerzőként is. Olyannyira, hogy az elmúlt 20 évben – tehát már 70 éves kora után – több mint 15 filmet rendezett és jó néhányban szerepelt is. Idén májusban betöltötte a 90. életévét, de ez cseppet sem gátolja meg a további alkotásban.

A szív hídjai

A történet elején két testvért látunk, akik szeretett édesanyjuk halála után pakolják a holmiját, mikor felfedezik egy régi naplóját a 60-as évekből. Ebben leírja egy rövid, de annál szenvedélyesebb szerelem történetét. 1965-ben Francesca (Meryl Streep) kétgyerekes családanya, minden idejét és energiáját családjának szenteli. Mikor férje és gyerekei egy hétre elutaznak, összeismerkedik egy vadidegennel, aki a farmjukra téved. Mint kiderül Robert (Eastwood) fotós, aki egy közeli hídról szeretne fotót készíteni egy magazin számára. A kölcsönös vonzalom négy nap boldogságba, mindent elsöprő szenvedélybe torkollik, ami azonban sosem teljesedhet be igazán. A filmet Eastwood rendezte, játszik benne és a zenéjét is ő szerezte.

 

Millió dolláros bébi

Clint Eastwood talán egyik legnagyobb filmsikere, amelyet szintén rendezőként, színészként és zeneszerzőként is jegyez. A legjobb filmnek és rendezőnek járó Oscar-szobrocskát is megkapta érte. Frankie Dunn (Eastwood) karrierje során sok sportoltót, boxolókat edzett, azonban mikor edzőtermébe besétál Maggie (Hillary Swank), aki mindenáron bunyózni akar, először elutasítja, a lányt. Mikor végül mégis beleegyezik a közös munkába kiderül, hogy ugyanaz a fáradhatatlan küzdőszellem lobog mindkettejükben. Egy rosszul sikerült meccs azonban olyan döntés elé állítja Frankie-t, amiről sosem gondolta, hogy képes lenne meghozni…

 

Gran Torino

A 2008-as filmben Eastwoodot egy koreai veterán szerepében láthatjuk, aki felesége elveszítése után magányosan tölti a napjait, igazi zsémbes öregúr, aki rossz szemmel nézi, hogy egyre több ázsiai költözik a szomszédjába, és akit egyedül féltve őrzött autója, egy 1972-es Gran Torino tud lázba hozni. Mikor egy éjjel a szomszéd fiú egy bűnöző banda nyomására megpróbálja ellopni szeretett autóját, előítéletei először fokozódnak, majd különös barátsággá alakulnak a fiú iránt. Eastwood a rendezés, a színészi játék mellett ezúttal is hozzátett a filmzenéhet, ráadásul jazz-zenész fiát, Kyle-t is bevonta a produkcióba. 

 

Elcserélt életek

A 2008-as film egy szörnyű, igaz történetet dolgoz fel egy édesanyáról, aki reggel elbúcsúszott kilenc éves kisfiától és a nap végén szembesülnie kellett vele, hogy gyermeke eltűnt. A hónapokig tartó nyomozás után Christine-t (Angeline Jolie) azzal a jó hírrel hívják, hogy megtalálták a fiát és a nyomozást lezárják, az asszony azonban döbbenten szembesül vele, hogy nem a saját fiát kapta vissza. Miközben tovább hadakozik a hatóságokkal egy rágalomhadjárattal is meg kell birkóznia. 

 

Sully – Csoda a Hudson folyón

2009 telén fantasztikus hírről számoltak be a lapok és a világ híradói, egy pilóta sikeresen tett le egy utasszállító gépet a New York-i Hudson folyóra, az összes utas és a teljes személyzet sértetlenül szállt le a járműről. A kényszerleszállás oka madárütközés volt, a pilótának pedig csak ez az egyetlen esélye volt, hogy megmentse a gép utasait. A hősként ünnepelt Sully-t a vizsgálódás megkezdése után kétségek kezdik gyötörni: valóban ez volt az egyetlen megoldás? Vagy inkább felesleges veszélynek tette ki utasait? Clint Eastwood egyik legrövidebb, de igazán feszült filmjének főszerepében Tom Hanks-et láthatjuk. 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást