Ha idén csak egy gyógynövényt is ültetsz a kertedbe vagy akár egy cserépbe az ablakba, gondolj a citromfűre. A zöld fűszernövény a mentára emlékeztet, és jellegzetes citromos ízével és illatával szinte minden nyári étkezésnek remek kiegészítője lehet. Friss bazsalikom és menta mellé különösen passzol, ráadásul könnyen termeszthető. Ami pedig a ráadás, hogy nyugtató hatásának köszönhetően az elalvást is segíti.
1/6 Miért olyan hasznos a citromfű?
A citromfüvet legszélesebb körben a szorongáscsökkentő és nyugalmat keltő hatása miatt ismerik és termesztik, de számos más előnye is van. Egy korábbi tanulmány szerint segíthet javítani a memóriát, az éberséget és a kognitív teljesítményt az egészséges felnőttek esetében. A főzött citromfű levelek lefekvés előtti kortyolgatása pedig elősegíti a jobb alvást, ami leginkább a benne található rozmarinsavnak köszönhető.
Nyugtató hatása mellett egy 2020-as elemzésben a kutatók azt is kiemelték, hogy a citromfű segíthet csökkenteni az összkoleszterinszintet és a szisztolés vérnyomást, ami javítja a szív egészségét. Azt gyanítják, hogy ezek az előnyök a citromfűben található aktív fitokemikáliáknak, például a tritriterpéneknek, a flavonoloknak és a fenolsavnak köszönhetők. Bár a citromfű a legtöbb ember számára biztonságos, mivel mégiscsak gyógynövényről van szó, érdemes kikérned a háziorvosod véleményét, mielőtt kipróbálnád.
A citromfű többféleképpen is felhasználható, és savanykás íze miatt különösen jól tud esni a nyári hónapokban. Legyen szó egy hűsítő italról, vagy éppen egy csirke fűszerezéséről, biztosan te is megtalálod azt a verziót, ami számodra a legszimpatikusabb. Mi több, az is lehet, hogy mindegyiket megkedveled, és a citromfű lesz az egyik kedvenc konyhai alapanyagod. Figyelembe véve pedig, hogy tényleg könnyen termeszthető, ez kifejezetten jó ötlet.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!