Ciprus, a szerelem szigete

Ciprus, a szerelem szigete

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ciprus, a szerelem szigete

Ha igazán romantikus helyre vágyunk, akkor itt az ideje, hogy megismerkedjünk Ciprussal. A szigetet nem csak szépsége és romantikus hangulata miatt illetik ezzel a névvel, de a legendák szerint Aphrodité, a szerelem istennője is itt született, a sziget melletti habokban. 

Európa és Ázsia találkozása

Ciprus egyik érdekessége, hogy bár a görög terület az Európai Unió tagja, így kulturális és politikai szempontból Európa része, földrajzilag mégis Ázsiához tartozik.
Ennek oka az, hogy a sziget geológiai szempontból az ázsiai kontinentális talapzaton található. 

Ciprusiak

A ciprusi emberek híresek vidám, kedves, nyitott természetükről.
A mitológia szerint itt született Aphrodité, és a helyiek úgy tartják, hogy az ő kedvessége, bája máig meghatározza a lakosok mentalitását. Igazán jó vendéglátók, és maguk is szívesen élvezik a sziget nyújtotta szépségeket, örömöket.

Dél-Nicosia

Dél-Nicosia ma az egyetlen kettéosztott főváros. A városon átvezető határ az úgynevezett „Zöld vonal”, melynek elnevezése egyáltalán nem utal semmiféle természetközeli jellemezőre.
A két városrészt elválasztó határ ugyanis homokkal töltött hordókból, drótkerítésből és mindkét oldalon határőrökből áll. 

Larnaca

Ciprusnak a turizmus szerinti legnépszerűbb városa Larnaca. Úgy tartják, hogy nem más alapította 6000 évvel ezelőtt, mint Noé dédunokája.
Larnaca gyönyörű és hatalmas tengerparttal, valamint gyönyörű kikötővel rendelkezik, és mindenképpen érdemes végigsétálnunk a pálmafákkal szegélyezett Finikoúdes sétányon is.
 

Paphos

Paphost Aphrodité városának is nevezik, mivel a legenda szerint az istennő a város partjainál született.
Gyönyörű fekvése, hangulata könnyen elhiteti mindezt azzal, aki arra jár azt, hogy ez tényleg így is történhetett. A városban egyébként érdemes megtekinteni a parti erődöt, a korabeli mozaikokat, valamint a királysírokat is.

Tróodosz

Tróodosz hegység Ciprus nyugati partján helyezkedik el. A hegyekben összesen 10 olyan kolostor is megtalálható, amelyek az UNESCO Világörökségek Listáján szerepelnek. 
Ezen kívül a környék kiváló kirándulóhely, és területén egyben egy hatalmas nemzeti parknak is otthont ad.

Áyiá Nápá kolostor

Áyiá Nápába megéri ellátogatnia mindenkinek, aki történelmi látnivalókat keres. A város fő neveztessége egy XVI. században épült kolostor. A kolostor régi bejáratát máig két fügefa őrzi, a kolostorban található forrásnak pedig csodatévőnek tartják a helyiek.
 

Áyiá Nápá tökletes célpont lehet a tengerparton pihenni szándékozók számára is. Hatalmas, homokos tengerpartjai, pálmafái és igazán ideális időjárása turisták millióit vonzza évről évre. Találunk itt romantikus öblöket, vagy zsúfolt strandokat is, kinek melyik tetszik.

Vizisportok

A tökéletes tengerparti kikapcsolódás egyik szórakoztató, és szinte már elengedhetetlen eleme az, hogy a vendégek a vizisportokat is kipróbálhassák.
Ciprus partjainál gyakorlatilag az összes szolgáltatás rendelkezésre áll, és várja a szórakozni vágyókat a szolidabbaktól kezdve egészen a legbátrabbakig.

Időjárás

Ciprust gyakran emlegetik úgy, mint a 8 hónap nyár szigetét, mivel itt az üdülőszezon áprilistól novemberig tart.
Ez azt jelenti, hogy a szezon első és utolsó hónapjában is lehet fürdeni a tengerben, vagyis igazán nem lesz nehéz időpontot találni arra, hogy ellátogassunk ide, ha éppen kedvet kaptunk hozzá. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!