Ceruzák és kreativitás: hozzunk ki belőlük többet!

Ceruzák és kreativitás: hozzunk ki belőlük többet!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ceruzák és kreativitás: hozzunk ki belőlük többet!

Mire gondoltunk, amikor utoljára felkaptunk egy ceruzát? Persze most itt nem a szépségápolásban is használatos szemceruzára gondolunk! Talán a gyermekkori emlékek jutottak eszünkbe, vagy a bevásárlólistára figyeltünk? Hozzunk ki többet ezekből a varázslatos íróeszközökből! Bontakoztassuk ki a kreativitásunkat, vezessük le alkotással a stresszt! (x)

Gazdag világ 

Először is érdemes megismerni a ceruzák sokoldalúságát. Azt már iskolás korunkban megtanultuk, hogy különböző keménységűek lehetnek. Íráshoz a HB-s a legalkalmasabb, míg rajzoláshoz a B-s jelölésűek jobbak. 

A Papír Box kínálatában megtalálható ceruzák között a nagyobb B-s számúak sötétebb nyomot hagynak a papíron, míg a H-s jelölésűekkel halványabb és pontosabb vonalakat húzhatunk. Tanácsos végigpróbálni a különböző puhaságúakat, hogy rátaláljunk arra, amelyik a legjobban illik az alkotásainkhoz.

Jumbo és postairon

A színes ceruzáknál nincs keménységi besorolás, de a minőségnek nagy jelentősége van. Egy jobb fajta siklik a papíron, míg egy olcsóbb karcolhatja a felületet. Vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy melyik fog szebben!

A vastagabb ceruzák, mint például a jumbo méret, kifejezetten gyerekeknek készül. Kényelmesebb a fogása, hogy élvezhessék a színezést. A kicsi kezekben egy ceruzafogó is jó szolgálatot tehet. S ha már iskola, hogyan lehetne elfelejteni a jó öreg postairont? Máig a kétvégű, kétszínű ceruzával kerekítik az első osztályos tanulók a kis- és nagybetűket.

Kreativitás és önkifejezés

Ha stresszesnek, nyugtalannak érezzük magunkat, üljünk le és rajzoljunk egy kicsit! A művészi tevékenységek segítenek levezetni a feszültséget, és örömet szereznek. Miközben elfoglaljuk magunkat, akár új ötleteink is támadhatnak!

Az írószerek nagyszerű eszközök az önkifejezésre. Az eltérő technikákhoz speciális típusúakat találunk. Az akvarell ceruza például vízoldékony, festményszerű hatást kelt, ráadásul a színek keverhetők. A finom átmenetekhez az összemosó ceruzát is bevethetjük.

Hogyan vigyázzunk rá?

Ha leejtjük, a grafitbél összetörik és az ügyetlen pillanatra minden faragásnál emlékeztetni fog bennünket. Ezt főleg a fa, műanyag, vagy lakkréteggel bevont írószereknél tapasztalhatjuk. Ma már kaphatók törésvédett vagy famentes, műgyanta bevonatú tartós ceruzák. Az örök ceruzák sosem fogynak el és hegyezni sem kell őket. 

Ha rátaláltunk a tökéletes darabra, vigyázzunk rá! Ceruzatartóban, rendszerezve nem gurulhat le az asztalról. Egy jó hegyező is elengedhetetlen eszköz, kivéve, ha épp egy tompa eszközre van szükségünk. 

Teszteljünk, kísérletezzünk!

A ceruzákkal való alkotás során az egyik legjobb dolog az, hogy különböző technikákkal és stílusokkal kísérletezhetünk. Teszteljünk többfélét, hiszen bőséges a választék! Talán épp itt az ideje tenni egy próbát egy felnőtt színezőkönyvvel!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!