Egy bútorfestő mesés kertje és vintage csodái – ismerd meg a Rózsakertet

Egy bútorfestő mesés kertje és vintage csodái – ismerd meg a Rózsakertet

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Egy bútorfestő mesés kertje és vintage csodái – ismerd meg a Rózsakertet

A sok színes, vidám dísz között persze nehéz lehet eligazodni, de ha a környezettudatosság is fontos számunkra, akkor mindenképp érdemes az olyan csodás alkotások között is szétnéznünk, mint amilyeneket a Rózsakertnél találhatunk. Tulajdonosa, Léránt Andrea egy csodaszép kerttel is büszkélkedhet, bútorfestőként pedig csupa olyan gyönyörű tárgyat újít fel, amelyekkel még egyedibbé és hangulatosabbá tehetjük az otthonunkat.

Minden a kerttel kezdődött

„20 évvel ezelőtt vásároltunk egy elhagyott erdőszéli, patakparti telket. Azóta formálgatom, alakítom. Itt tanultam meg az elrendezések, a színek játékát, harmóniáját. Remélem, hogy ez köszön vissza az általam festett bútorokon is” – mondja Andrea. Ami biztos, hogy mostanra egy olyan csodaszép kerttel büszkélkedhet, amely számos díjat is nyert már. Köztük 2021-ben Az év tájkertje és a Legszebb konyhakert címet is sikerült megszereznie két különböző pályázaton.

Fotó: @matyasteszary

Jó példát látott maga előtt

„Egy őrségi kis faluból származom. Nagyapám látta el tavasszal palántával a falut, és a környékbelieket. Természetes volt, hogy segítettünk a fóliában, a mezőn, belenőttem észrevétlenül is a kertészkedésbe. Aztán amikor saját kertünk lett, mindig azt éreztem, hogy nem szeretném az akkor divatos tuja-gyep uralta kertstílust követni. A kertet olyan növényekkel telepítettem be, amit annakidején a falusi portákon láttam – árulja el Andrea. A kertje fő vázát pedig ma is ezek a növények adják: phloxok, csillagfürt, dália, iringó, rózsa, pünkösdi rózsa, kasvirágok pompáznak az ágyásokban. 

Fotó: @matyasteszary

A mesterséges anyagok használata kizárt

Andrea számára az is fontos, hogy a kertje ápolása során semmilyen mesterséges anyagot ne használjon. „A kertem permakultúrás kert, nem használok semmiféle vegyszert és műtrágyát. Nem válik el egymástól élesen a veteményes és a kert többi része. A veteményes is tele van virágokkal (odacsalogatják a beporzó rovarokat), illetve a dísznövények közé is ültetek haszonnövényeket. Talajtakarással védekezem a gyomok ellen, ősszel pedig a tyúkjaimat ráengedem a teljes kertre, és tavaszig elvégzik a nagytakarítást, sőt még jól meg is trágyázzák a területet. A veteményes a teljes családot ellátja, jó érzés, hogy tudom mit teszek az asztalra” 

Fotó: @matyasteszary

Amik másnak feleslegessé válnak, azokból csodákat alkot

Andrea a gyönyörű kertje ápolása mellett bútorfestőként tevékenykedik, munkája során pedig igazán varázslatos eredmények születnek. „8 éve részt vettem egy bútorfestő tanfolyamon, és azonnal éreztem, hogy ez az én utam. Szenvedélyes megmentő és felújító vagyok. Általában kidobásra ítélt, lomtalanításból mentett bútorokat újítok fel. Illetve legújabban használt fából készítek fogasokat, kulcstartókat. 

Fotó: @matyasteszary

A természetességhez való ragaszkodása pedig a bútorfestés során is megjelenik. „Nagyon fontos számomra, hogy csak természetes anyagokkal dolgozzak. Egyrészt, mert napom nagy részét ilyen anyagok közt töltöm, tehát ezzel magamat is védem, illetve fontos, hogy ha beteszik ezeket a bútorokat az otthonokba, akkor semmiféle káros kipárolgása ne legyen. A bútorokat teljesen természetes méhviasszal kezelem, amit egy méhészetből vásárolok”.

Fotó: @matyasteszary

Mindig akad inspiráció

Na de hogyan is lesz csak egyre szebb Andrea kertje, és készülnek töretlenül a csodálatos bútorfestések? „A bútorfestéshez inspirációt ad a kert, és ez fordítva is igaz. Ha sikerül egy ágyásban szép színkombinációt létrehozni, megfestem bútoron is. Míg szárad egy bútor, szaladok hátra a kertbe, vagy ha elakadok a tervezési folyamatban, elég egy kis kerti kitérő, és sokszor bevillan a megoldás. A természet a segítségemre siet.

Fotó: @matyasteszary

Pozitívan tekint a jövőbe

Andrea már eddig is szép sikereket ért el, gyönyörű alkotásai vannak, de a jövőbe is pozitívan tekint. „Nagy öröm, hogy sok a visszatérő vásárlóm. Van, akinek teljes lakásberendezést készítettem felújított bútorokból. Sok virágboltos, fotós keres meg, számukra háttereket, fotófalakat szoktam készíteni. Eddig a közösségi platformokon egyáltalán nem voltam aktív, de idén januárban elindítottam egy Instagram-oldalt, ami számomra is meglepő gyorsasággal nagy látogatottságot ért el. Felváltva teszek fel kertet és bútorokat érintő posztokat is, és ha bárkinek kérdése van, szívesen segítek” – teszi hozzá Andrea.

Nyitófotó: @matyasteszary

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást