Hozzávalók:
– 2 fej vöröshagyma, apróra vágott
– 1 evőkaná olívaolaj
– 1 evőkanál vaj
– 1 evőkanál zúzott fokhagyma (6 gerezd)
– 1 kg burgonya, hámozott és nagyobb kockákra vágva
– 2 sárgarépa, megtisztítva és durvára vágva
– 5 csésze húsleves alaplé
– 10 dkg brokkoli
– 10 dkg karfiol
– 20 ml tej
– 20 ml tejszín
– 10 dkg kockára vágott cheddar sajt
– 1 kiskanál só
– 1 / 4 kiskanál őrölt fekete bors
Elkészítése:
1. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat és a vajat, megpuhítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és tovább főzzük. Hozzáadjuk a burgonyát, sárgarépát és a tyúkhúslevest. Forraljuk fel, csökkentsük a hőt. Fedjük le és főzzük 1 órán át.
2. Eközben a brokkolit rózsáira bontjuk és durvára vágjuk. Ugyanezt csináljuk a karfiollal is. Adjuk a brokkolit és a karfiolt a burgonya keverékhez. Főzzük 35 percig. Öntsük hozzá a tejet, tejszínt, sajtot, sót, borsot. Enyhén pürésítsük botmixerrel, de még maradjanak ép burgonya és zöldségdarabok benne. Még melegen tálaljuk.