Bullet Journal: mi ez, miért beszél róla mindenki, és miért kell neked is egy?

Bullet Journal: mi ez, miért beszél róla mindenki, és miért kell neked is egy?

Címlap / Otthon / Hobbi / Bullet Journal: mi ez, miért beszél róla mindenki, és miért kell neked is egy?

A bullet journal újabban a csapból is folyik, a Pinterest meg az Insta is tele van a színes, agyondekorált noteszekkel. De mégis mi ez az egész, és mire jó, azon kívül, hogy klassz fotókat lehet róla csinálni a közösségi oldalakra?

Napló, tervező, tennivaló lista, egyben

Először is: a bullet journal minden, amit egy határidőnapló, egy notesz és egy napló egyben rejtene.

A legszembetűnőbb különbség talán az, hogy nincsenek benne egész mondatok, csak a ppt-kről ismert bullet pointokba, azaz főbb pontokba szedve veted le a gondolataidat. A füzetben különböző színek, jelek mutatják, hogy mi az, ami elvégzésre vár, mi az, amit még meg kell csinálnod, és mi az, ami egy későbbi időpontra csúszik – például a bekezdés előtti pötty jelöli az elvégzendő feladatot, amit, ha egy x-szel húzol át, azt jelenti, hogy készen vagy vele.

A karika az aznapi fontos eseményt, a kötőjel a fontos feljegyzést, és így tovább.

De lássuk: mire jó ez az egész?

A bullet journal talán azoknak segít a legjobban, akiknek sok apró feladatuk van, és akik szeretik a feladatokat papíron követni. Ha valaki rendszeresebb életmódot szeretne folytatni, vagy fontos számára, hogy kövesse a saját szokásait, mondjuk egy betegség, vagy bármi egyéb miatt, akkor a bullet journal nagyon sokat segít, hogy ne vessz el az események között.

Ugyanakkor a bullet journalnak kétségtelenül van egy kevésbé praktikus, de legalább ennyire élvezetes oldala is: mivel te magad döntöd el, hogy melyik szín vagy ábra mit jelöl, kedvedre színezheted, dekorálhatod a noteszedet, amiből színes post itek lóghatnak ki azokon az oldalakon, ahol a színekhez tartozó, fontos információt találsz.

Az a helyzet, hogy ennem már a látványától is úgy fogod érezni, hogy rendezettebb vagy, és több ismerősöm is van, akik azt mondták, a tény, hogy van egy noteszük a feladataikkal, amit jól esik kézbe venni, szívesen szerkesztgetik és firkálgatják, abban is segít nekik, hogy ténylegesen végére járjanak a teendőiknek.

Mi van a bullet journal-ban?

Természetesen rajtad múlik, hogy milyen rendszer szerint szerkeszted a noteszedet, de alapvetően az alábbiak szoktak a lapokon szerepelni:

Index: Az index a füzet elején, tulajdonképpen tartalomjegyzékként szerepel. Amikor elkezded a naplódat, valószínűleg nem sok dolog lesz még itt, de később ide mindig felvezetheted a megfelelő oldalak számát a megfelelő témákhoz. Ha például tudni szeretnéd, hogy milyen rendszeresen eszel gyorsétteremben, akkor az Inexbe felírod a “gyorsétterem” kategóriát, és később mindig beírod ide azokat az oldalszámokat, amelyeken ezt jelzed. Ha az egészségedet szeretnéd nagyító alá venni, akkor vegyél fel egy “egészség” listát, és ide írd mindig azokat az oldalszámokat, ahol ezzel kapcsolatos információ található.

Daily log: az adott napra vonatkozó feljegyzések, teendők.

Monthly log: dolgok, feladatok, feljegyzések, amik egy adott hónappal kapcsolatosak.

Future log: hosszabb távú tervek, feladatok, amelyeket ide felírhatsz, és az ezekhez vezető lépéseket a havi, vagy napi bontásba írhatod.

Mire figyelj?

A bullet journalnak igazából nincsenek szabályai, bármilyen módszert követhetsz, ami neked igazán tetszik, és azt is be kell látni, hogy nem egészen új ötletről van szó, nyilván a közösségi oldalak, meg a trendi elnevezések segítettek, hogy ismét felkapja egy korosztály a noteszmániát.

Ha neked is tetszik a dolog, akkor most szerencséd van, mert rengeteg ötletet, tippet, inspirációt találsz a neten, de alapvetően két dologra kell figyelned, mielőtt az egészet elkezded: válassz megfelelő méretű, nem túl kicsi, de nem is túl nagy noteszt, amibe tudsz írni, de magaddal is viheted, és jó minőséget, ami nem esik szét az év közepén akkor sem, ha teletömködted matricákkal, post itekkel, és gemkapcsokkal rögzített papírokkal.

Ha ez megvan és kedvet is kaptál, akkor hajrá! Indulj el te is a rendszerezettek útján!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást