A farsangi időszakban gyakrabban kerülnek tányérunkra a különféle fánkok. A hagyományos szalagos fánk, vagy a csöröge mellett egyre nagyobb teret hódít a túrófánk.
Kezdő konyhatündérek is bátran nekiveselkedhetnek a sütésnek, biztos, hogy sikerülni fog a túrófánkjuk. Kevés olajban is elkészíthető, könnyebb, mint a hagyományos fánk. A vonalaikra vigyázók is megkóstolhatják.
S ha egy kis jóféle lekvár is van otthon hozzá, az bizony maga a Mennyország!
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 2 bögre liszt
- 2 nagy tojás
- 1 kis doboz tejföl
- 1 csipet só
- 1 kis kanál reszelt citromhéj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teás kanál szódabikarbóna
- olaj a sütéshez
- vaníliás cukor a szóráshoz
Elkészítés:
A túrót tálba tesszük, villával alaposan összetörjük. Hozzákeverjük a tojásokat, a tejfölt, a vaníliás cukrokat, a reszelt citromhéjat. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, majd a túrós keverékhez adjuk.
Alaposan összedolgozzuk a masszát. Egy órát pihentetjük.Egy bevonatos serpenyőben olajat melegítünk. 2 teáskanál segítségével fánkocskákat szaggatunk az olajba. Vigyázzunk, nehogy megégjenek! Mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük. A kisült fánkokat papírtörlővel borított tányérra szedjük.
Tálaláskor a bögrés túrófánkot vaníliás cukorral szórjuk meg.
Adhatunk mellé egy kis lekvárt is. Vaníliás tejföllel is nagyon jó.