Elkészítése:
A bodzavirágot óvatosan öblítsd le, távolítsd el a virágok között megbújó apró rovarokat – ha csak nem akarsz extra fehérjét a szörpbe. Erős vízsugárral azért nem ajánlott megmosni, mert félő, hogy a szennyeződésekkel együtt az értékes virágpor is távozik.
A citromot karikázd fel vékony szeletekre, és a bodzával együtt tedd egy nagy tálba. A vizet a cukorral főzd sziruppá: miután felforrt a víz, szórd bele a cukrot, és kis lángon főzd, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Keverd hozzá a tartósítószert és a citromsavat is, majd forrald újra, és hűtsd le.
Ha ez kész, öntsd a bodzavirággal és citrommal teli tálba. Fedd le a tálat, és hagyd 4-5 napig állni hűvös helyen, majd a főzetet töltsd bele üvegekbe, tetejüket zárd le. Az így elkészített bodzaszörp akár hónapokig is eláll, így ha beválik a recept, érdemes a fenti mennyiség többszörösét elkészítened.
Málnával bolondítva
Ha inkább édesebb ízre vágysz, a fenti receptet variálhatod úgy, hogy a citrom helyett egy-két marék turmixolt málnát adsz a cukros főzethez.
Ugyan nem a megszokott ízhatást kapod, és a színe is szokatlanul rózsaszínes lesz, mégis érdemes kipróbálnod a málna-bodza kombinációt.
Ha nem találod elég édesnek, legközelebb még epret is tehetsz bele.
Mentával – koktélhoz
Ha szereted a mojitot, az alaprecepthez adhatsz néhány friss mentalevelet is, de ne vidd túlzásba, nehogy elnyomja a bodza ízét.
Csak némi fehér rumra és jégkockára van szükséged, és kész is a hűsítő házi bodza-mojito.
Diétás változat
Amennyiben még a bodzaszörp kedvéért sem vagy hajlandó engedni a cukor csábításának, elkészítheted a szörp diétás verzióját is.
A cukor helyett por alapú édesítőt használj, ez esetben annyit, amennyivel a fél kiló cukor helyettesíthető.
Ugyanúgy forrald össze a vízzel, mintha szirupot készítenél, majd a többi lépést kövesd az eredeti recept szerint.