Gondold át józanul: ezeket a tulajdonságaidat blokkolod, ha ittasan több önbizalmad van

Gondold át józanul: ezeket a tulajdonságaidat blokkolod, ha ittasan több önbizalmad van

Címlap / Életmód / Gondold át józanul: ezeket a tulajdonságaidat blokkolod, ha ittasan több önbizalmad van

Ittasan mindenki kicsit bátrabb, lazább, felszabadultabb – gondoltál már arra, miért van ez így? Miért oldja valójában az alkohol a gátlásainkat?

Néhány korty után mindenkinek megered a nyelve és sokkal kötetlenebben képes beszélgetni, ismerkedni. Ha pedig jóval többről beszélünk, mint néhány korty, akkor a viselkedés is teljesen megváltozhat. Gondolkodtál már azon, miért van ez? Mi van az alkoholban, ami így hat ránk? A lényeg talán nem is az, hogy milyen kémiai folyamatok játszódnak a háttérben, sokkal inkább az, miért nem vagyunk alapvetően felszabadultak és lazák? 

Belőled milyen tulajdonságokat hoz ki az alkoholfogyasztás?

Azt kell tudnod, hogy amit az alkoholfogyasztás felszínre hoz belőled, az igazából benned van. Ott bújik benned az istennő, aki felszabadult az ágyban, a karakán nő, aki nem fél elmondani a véleményét és a vicces nő, aki gond nélkül a társaság középpontja tud lenni – ha akar.

Ugyanis az alkohol hatásával az a baj, hogy sokkal nehezebben szabunk határokat annak, amit érzünk, amit mondunk, mert nem igazán vagyunk tisztában a korlátainkkal.

Ezért sokkal szerencsésebb, ha ezt a pozitív hatást megpróbálod átmenteni a józan időszakodba. Vagyis eléred, hogy alkohol fogyasztása nélkül is szexi, karakán és vicces lehess, ha éppen ezekre van szükséged. Ez nehéznek tűnhet, de valójában csak tudatosság kell hozzá és annak szem előtt tartása, hogy az alkohol csak önbizalmat ad számodra, új tulajdonságokat nem. Azok már most is ott vannak, csak aktuálisan valamiért blokkolod, háttérbe szorítod őket.

Ráadásul, ha ezek a tulajdonságaid előtérbe kerülnek, akkor sokkal hatásosabban tudod őket használni józanul. Szexinek érzed magadat és pontosan úgy tudod használni a vonzerődet, ahogy az szükséges, csak annyit mondasz ki kellő határozottsággal, amennyi az előnyödre válik, és csak akkor sütöd el a poént, amikor az igazán ütős hatást tud elérni. Jól hangzik, igaz?

Luana Freitas/pexels.com

Az első blokk: negatív gondolkodás

Nagyon sokan tartanak mások véleményétől, a környezet visszajelzésétől és lényegében ez az egyik első dolog, amit az alkoholfogyasztás semlegesít. Egyből mindent szebben kezdesz látni, a dolgok vidámabbnak, kevésbé komolynak tűnnek. Talán nem tudatosítottad eddig, de az alkohol hozzájárul ahhoz, hogy negatívról pozitívra váltson a gondolatmeneted.

Ha most már realizáltad a tényt, akkor ideje beültetned a józan világodba: nem is gondolnád, hogy képes mindent gyökerestől megváltoztatni az, ha pozitívan kezdesz gondolkozni.

Ide tartozik az is, hogy józanul automatikusan arra trenírozzuk magunkat, mi rossz fog történni ahelyett, hogy arra gondolnánk, hogyan sülhet el jól a dolog. Pl. régóta halogatsz egy komoly beszélgetést, mert azon stresszelsz, hogy a másikat megbántod, megharagszik rád, esetleg szóba sem áll veled többet. Aztán egyszer becsiccsentve felhozod a témát. Ekkor kiderül, hogy a másik is régóta akart erről beszélni, de pont ugyanattól tartott, amitől te… Igen, az alkohol extra adag bátorságot tud adni, ám valójában csak blokkot old benned: azt a feszültséget, ami a pesszimizmusodat erősíti. 

A második blokk: másoknak való megfelelés

Biztos, hogy te is tudod, mennyi elvárásnak próbálunk megfelelni nap, mint nap. Megfelelési kényszert érzünk az életünk szinte minden területén: a munkahelyünkön, a párkapcsolatunkban, próbálunk megfelelni a szüleinknek, a gyerekeinknek, a különféle szerepeinknek, na és persze a társadalmi nyomásnak. Ezt is azonnal oldja az alkoholfogyasztás. 

Mi ebből a tanulság? Blokként lehet jelen éltedben a megfelelési kényszer.

Azonban, amikor alkoholt iszol, felszabadultabb leszel és rájössz, nem kell (és nem is tudsz) mindig mindenkinek megfelelni. A megoldás az, ha ezt a gondolatmenetet beépíted a mindennapjaidba, és tudatosítod magadban, hogy a megfelelési kényszernek sokkal nagyobb a romboló, mint az építő hatása. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!