6 biztos tipp a tavaszi fáradtság ellen

6 biztos tipp a tavaszi fáradtság ellen

Címlap / Életmód / Egészség / 6 biztos tipp a tavaszi fáradtság ellen

Ilyenkor tavasz elején mindenkin úrrá lesz bizonyos szintig az álmosság, kimerültség, fáradtság. De mindez miért alakul ki és hogyan segíthetünk rajta?

Mi okozza?

A tavaszi változó hőmérséklet, a napfény és a természet megújulása szervezetünkben jelentős zavarokat okoz. Az első tavaszi nap megjelenésére a test gyakran fáradtsággal, kimerültséggel, álmossággal reagál. A tavaszi fáradtság oka nem teljesen tiszta, de az biztos, hogy a hormonok is szerepet játszanak benne.
Télen a rövid, borús nappalok alatt megnő az alvás hormonunk szintje, a melatonin. A napfény csökkenti a melatonin szintet és a „boldogság hormont” kezdi jelentősen serkenteni, a szerotonint. Ettől a hormoncsatától érezzük magunkat kimerültnek. Amint a szerotonin szint stabilizálódik, átveszi a helyét az energia teli, boldogság hangulat.

A tavaszi fáradtság tünetei

Bár ez nem egy betegség, mégis egy kellemetlen állapot, aminek leggyakoribb tünetei a fáradtság, kimerültség, sírógörcs, ingerlékenység, koncentrálási problémák, izomfájdalmak, nemi vágy hiánya, rossz alvás, csökkent aktivitás szint, étvágytalanság, fogyás.

A jótékony napfény

A napfény adta D-vitamin hiányában hajlamosabbak vagyunk a fáradtságra, ettől depressziósabbnak, aluszékonyabbnak érezzük magunkat. A napfény nemcsak D-vitamin ad, hanem serkenti a szerotonin termelődést, megöli a káros baktériumokat és különböző baktériumokat.
A napfény tehát a legolcsóbb gyógyszer. Az alvás, napfény és D-vitamin tehát gyógyítja a tavaszi fáradtságot.

A mozgás szabadsága

Döntsd el milyen mozgásformához lenne kedved idén tavasszal – lehet az egy hétvégi családi kiruccanás, partnereddel vagy gyerekeiddel való séta, edzés, labdajátékok vagy bármilyen egyéb sport. Bármit is tervezel, itt az ideje elkezdeni!
A mozgás mellett frissíts táplálkozási szokásaidon: fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt, cukrozatlan folyadékot és válaszd a sovány húsokat.

Tavaszi nagytakarítás

A tiszta környezet megteremtésével felkészülünk az új szezonra. Nemcsak jó mozgásforma, hanem jó érzéssel tölt el, hogy szép környezetben élsz. Törölgess le, takaríts ki alaposan.
Nem csak a szekrényekben és a lakásban rakhatsz rendet, hanem pénzügyeidben, karrieredben és egészségedben is. Legyen a tavasz egy új és jobb kezdet!

Rend a lelkedben is

Az élet néha csak felkap és elfelejt letenni…Sokszor érezzük, hogy nincs idő magunkra és elfelejtjük valódi céljainkat. Ilyenkor jön jól, ha kommunikálhatunk egy jó baráttal érzéseinkről, így kicsit tisztába kerülünk önmagunkkal is.
A cél az, hogy visszanyerjük lelkesedésünket és lendületünket. Ehhez pedig belülről is rendben kell lennünk.
Vezessünk ezért egy naplónap titulált „gondolat könyvet”, indítsunk blogot, meditáljunk vagy egyszerűen beszélgessünk valakivel egy jót!

Kényeztesd magad!

Ha lelkileg felfrissültél, akkor jöhet a tested is. A tavasz nagyszerű idő arra, hogy kényeztesd magad – például egy gyógyfürdővel, külsőd megújításával, vagy ruhatárad frissítésével.
Ne feledd, az önbizalom olyan kincs, amely lendületet ad a mindennapokhoz és amelyre a tavaszi fáradtság alatt különösen szükségünk van!

Tavaszi szünet

Ha teheted vegyél ki pár nap szabadságot tavasszal, hogy meg tudj állni egy pillanatra az élet rohanásában. Érezd a természet friss illatát, felejtsd el a pénzt és az örökös hajtást és örülj a pillanatnak!
Próbálj ki egy új éttermet, sétálj egy rég nem látott parkban, készíts fényképeket, légy spontán és szabad!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást