6 bevált praktika a spórolós bevásárláshoz

6 bevált praktika a spórolós bevásárláshoz

Címlap / Otthon / Háztartás / 6 bevált praktika a spórolós bevásárláshoz

Veled is megtörtént már, hogy túl sokat vásároltál, és aztán két hét múlva romlott élelmiszereket kellett kidobnod? Vagy többet ettél a kelleténél, mert a sok élelmiszerből, amit hazavittél, sokat is főztél? Hogy lehet ezt másként csinálni?

Ne siesd el a bevásárlást, de ne is tölts vele túl sok időt!

Ha elkapkodod, akkor lehet, hogy a legfontosabbak közül nem veszel meg valamit, például lemarad egy doboz tojás. Másrészt viszont esetleg olyasmit viszel haza, amiből otthon már van elég, mondjuk két kiló liszt mellé lesz még egy. 
Időt takarítasz meg, ha indulás előtt bevásárlólistát készítesz. Képzeld magad elé, hogy a szupermarketben milyen sorrendben következnek az áruk, amelyekre szükséged van, és ugyanebben a sorrendben írd fel őket a listádra (pl. kenyérfélék, tejtermékek, mélyhűtött áruk, zöldség, gyümölcs). 

Hétköznapokon, és ne hétvégén vásárolj!

Szombat délután és vasárnap délelőtt mindig tele vannak a hiper- és szupermarketek vásárlókkal. Az ünnepek előtti napokról nem is beszélve.
Ha nagy a tömeg és sietsz, akkor előfordulhat, hogy valamiből silányabb minőségűt vagy drágábbat veszel, csak hogy kikeveredj végre a nyüzsgésből
Kora reggel, késő este vagy ebédidőben vannak a legkevesebben. Elég két-három napra előre megtervezni az étkezéseket, rövid időszakra könnyebb ésszerűen vásárolni, mint két hétre, vagy netalán egy egész hónapra.

Soha ne menj éhesen vagy jóllakva élelmiszert venni!

Aki éhes, az túlságosan megpakolja a bevásárlókocsit, és aztán vagy túl sokat eszik, vagy pár hét múlva romlott élelmiszerekkel lesz tele a hűtőszekrénye. 
Aki pedig jóllakott, az szívesen elnézelődik, és fölösleges, drága dolgokat is megvesz, amelyeknek nem tud ellenállni. 
Azokhoz a polcokhoz is menj oda, ahol az egészséges élelmiszerek vannak. Otthon aztán ezeket szemmagasságban helyezd el, a nassolnivalót meg inkább rejtsd el.
Ne vegyél sokat semmiből, még akkor se, ha olcsó. Ha mégis így teszel, akkor otthon mielőbb porciózd szét, és adagonként tárold, nehogy megromoljon.
Szintén jó módszer, ha kisebb kiszerelésű dolgokat veszel, például 50 dkg tömbsajt helyett csak 20 dkg szeletelt sajtot. Így az adott élelmiszerek még időben elfogynak, mielőtt tárolás közben veszítenének a minőségükből.

Biztos, hogy mindent neked kell megfőznöd?

Ha van a lakóhelyed közelében olyan étterem, ahonnan jó minőségű és ízletes ebédet vihetsz haza, akkor a főzésre szánt idő- és élelmiszer-mennyiséget megspórolhatod

Kevesebb nyers és félkész ételt kell vásárolnod, főtt és sült ételből viszont kevesebbet kell enned, hiszen gyakran megesik, hogy többet főzünk a kelleténél.

Ne bevásárlókocsit, hanem kosarat válassz a vásárláshoz!

Ha kosárba pakolsz, úgy hamarabb eleged lesz a vásárlásból, hiszen cipekedned kell. 
A bevásárlókocsiba viszont több áru befér, amit aztán nehéz lesz hazavinned, és a pénztárcád is vékonyabb lesz

Készpénzzel fizess, ne bankkártyával!

Ha készpénzzel készülünk fizetni, akkor vásárlás közben végig fejben számolgatjuk, hogy elég lesz-e a nálunk levő pénz mindarra, amit a kosarunkba rakunk. 

Ha azonban bankkártyát viszünk, hajlamosak vagyunk könnyebben túllépni azt az összeghatárt, amit a bevásárlásra szántunk.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást