Egészség / Életmód

Bárhol elkaphatod! Ez a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség

Bárhol elkaphatod! Ez a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség

A trichomoniasis talán az egyik leggyakoribb nemi betegség, a legtöbben viszont még a nevét sem tudjuk kiolvasni elsőre. Bár önmagában nem veszélyes, és könnyen kezelhető, mégis fontos, hogy felismerjük a tüneteket és időben orvoshoz forduljunk, mielőtt másnak is átadnánk a kellemetlen panaszokkal járó kórt.

Szinte bárhol elkaphatod

A trichomoniasis nemi úton terjedő betegség, és a legtöbbször férfiak terjesztik, hiszen a kór náluk sokszor tünetmentes marad, így nem is tudnak róla, hogy megfertőződtek.

Az óvszer használat itt is védelmet jelent, de sajnos ez sem garantálja, hogy nem kapod el a betegséget.

A fertőzést okozó Trichomonas vaginalis vírus ugyanis szinte bárhol megtelepszik, így a strandon vagy a wc-n is elkaphatod, de közös törülköző vagy fürdőruha használata is okozhatja a bajt.

Kép forrása: blog.arnhem.co

Ijesztő statisztika

Az, hogy a kór férfiaknál sokszor tünetmentes marad, illetve szexuális érintkezés nélkül is képes terjedni, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a trichomoniasis a világ egyik legelterjedtebb nemi betegsége legyen.

Statisztikailag például az ember élete során legalább egyszer találkozik a kórral.

Kép forrása: tumblr, awelltraveledwoman

Ismerd fel a tüneteket!

A trichomoniasis tünete általában a fertőzést követő 5-28 napon belül jelentkeznek, bár nőknél is előfordul, hogy a betegség tünetmentes marad.

Ha panaszokat okoz, akkor az leggyakrabban sűrű, sárgás-zöldes folyás és a szeméremajkak viszketése formájában jelentkezik.

A trichomoniasis tünete lehet még a szex közben tapasztalt szúró fájdalom, de az égő, csípő érzés pisiléskor is, ami arra utal, hogy a gyulladás már a húgycsőre is átterjedt.

Kép forrása: tumblr, chicksincalvinkleinunderwear

Mit tegyél, ha megfertőződtél?

Mivel a betegséget egyértelműen csak a hüvelyváladék elemzésével lehet diagnosztizálni, fontos, hogy minél előbb orvoshoz fordulj.

Így nem csak a kellemetlen tünetektől szabadulhatsz meg hamarabb, de annak az esélyét is csökkented, hogy akaratlanul is továbbadod valakinek a fertőzést.

Akár vannak tünetei, akár nincsenek, a partnerednek is mindenképpen érdemes felkeresnie egy urológust, hogy kizárja a betegséget, illetve megkezdje a szükséges kezelést, különben könnyen visszafertőződhetsz a következő együttlét során.

Kép forrása: tumblr, distinguishedcompany

A kezelés menete

A nőgyógyász kenetmintát fog venni, és ha az eredmények igazolják a Trichomonas vaginalis jelenlétét, valószínűleg methronidazol tartalmú hüvelykúpot kapsz, amit 10 napon keresztül kell alkalmazni.

A kínos és fájdalmas tünetek már néhány napon belül enyhülnek, de a kezelést nem szabad megszüntetni, hiszen egyetlen megmaradt vírustól is kiújulhat a betegség.

Kép forrása: whowhatwear.co.uk

Milyen szövődményei lehetnek a trichomoniasisnak?

A trichomoniasis általában nem okoz szövődményeket, a de a gyulladás érzékenyebbé tehet más nemi betegségek iránt. Mivel tünetei sem mindig egyértelműek, ha trichomoniasisra gyanakszol, mindenképpen keresd fel a nőgyógyászodat, aki kizárja, hogy nem más okozza a bajt, és megfelelő kezelést javasol.

A betegség visszatérését megakadályozhatod, ha partnered is megfelelő kezelést kap, illetve, ha nem monogám kapcsolatban élsz, akkor használj minden esetben óvszert.

Kép forrása: tumblr, purelysensualvisions

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást