A barátságért is tenni kell: így tarthatod meg örökre a legjobb barátnődet

A barátságért is tenni kell: így tarthatod meg örökre a legjobb barátnődet

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A barátságért is tenni kell: így tarthatod meg örökre a legjobb barátnődet

A minőséget mindig is többre becsültem a mennyiségnél, és ez különösen igaz a barátságokra. Bár vannak olyan emberek, akik közel állnak a szívemhez, és akikkel gond nélkül megosztok bármilyen bizalmas információt, legjobb barátnőm nekem is csak egy van. Középiskola óta kísérjük végig egymás életét és nem is fér kétség ahhoz, hogy ez a különleges kapcsolat már sosem fog változni. Sok közös mélypontot, magaslatot megéltünk már, és a távolság, vagy az eltérő élethelyzet sem tudott közénk állni. De mit kell megtenni azért, hogy te is örökre megtarthasd a legjobb barátnődet?

Soha többé ne adj esélyt a tabuknak

Egy barátságban csak akkor lehet tabu, ha nem akartok legjobb barátnők lenni – egyébként nincs helye olyan témának az életetekben, amiről féltek beszélni. Mert mik is a tabuk? Általában azokat a kérdéseket kezeljük tiltottként, amikről tudjuk, hogy a beszélgetőpartnerünk nem fog velünk egyetérteni, vagy nem érti meg az álláspontunkat. Természetesen barátként sem kell mindig mindenben egyetértenetek, bár azért megfigyelhető, hogy a legjobb barátok a legtöbb témában egy húron pendülnek.

Azonban arról szó sem lehet, hogy ne tudnátok elfogadni a másik nézőpontját, álláspontját, vagy éppen ne akarnátok támogatni a döntéseit. Lényeges tennivaló tehát, ha hosszútávra tervezitek a barátságotokat, hogy semmilyen témát ne kezeljetek tabuként.

Ne rejtsétek véka alá, ha megbántódtatok, vagy véleményetek szerint őrültségre készül a másik – minden élethelyzetben óriási segítség, ha őszinte körülmények között tudjuk megismerni a másik álláspontját, szemszögét.

A tabuk, eltitkolt, vagy elrejtett sérelmek sajnos sosem tűnnek el teljesen, főleg nem akkor, ha nem beszélitek meg őket – éppen ezért, egyszerűen nem lehet helyük a barátságotokban. 

Tartsátok a kapcsolatot rendszeresen

Manapság aztán tényleg nem nehéz megoldani a rendszeres kapcsolattartást, gond nélkül beszélgethetünk a legjobb barátnőnkkel úgyis, hogy ő éppen a világ másik felén van.

Fontos, hogy rendszeresen éreztessétek egymással, mennyire számítotok a másikra, hogy gondoltok rá, és persze nem szabad hagyni, hogy állandóan csak az egyikőtök kezdeményezze a kapcsolattartást.

Természetesen ez alól kivételt képeznek azok az időszakok, amikor valakinek jobban oda kell majd tennie magát, pl.

neked kell többször keresned a barátnődet akkor, ha ő éppen egy lelki válságon megy át.

Azonban az átlagos hétköznapokon érdemes figyelni az aranyközépútra és mindennemű erőltetés, vagy kényszer nélkül, de folyamatosan keresnetek kell a másik társaságát. Nem muszáj minden nap együtt lógnotok, ahogy a kapcsolatok, úgy a barátságok sem ettől lesznek jók, és főleg nem ettől tartanak életetek végéig. Azonban a rendszeres kapcsolattartás elengedhetetlen, hiszen egy-két hét alatt is sok minden történhet az emberrel.

aalm/depositphotos.com

Ne akarjátok kisajátítani a másikat

Önző és gyarló dolog, amikor a párkapcsolatainkhoz hasonlóan ki akarjuk sajátítani a legjobb barátnőnket a saját kis közösségéből. Ahogy a szerelmünkkel nem éppen célravezető így viselkedni, úgy a barátnőnkkel szemben sem jó taktika a féltékenység. Sokan tartanak attól, hogy valaki a helyükre lép, amint a legjobb barátnő másokkal is kicsit közelebbi kapcsolatba kerül. Azonban, ahogy a te ismerőseid nem tudnak néhány jól sikerült buli után a legjobb barátnő helyébe lépni, úgy igaz ez fordítva is.

Figyelembe kell vennetek, hogy ez nem egy verseny, és az érzelmeket egyébként sem tudjátok irányítani – ellenben feszültséget és vitákat generálhattok, ha befolyásolni akarjátok a másik döntéseit. Az érdek nélküli, őszinte barátság alapja az, hogy megadjátok a szabadságot egymásnak és egyúttal a lehetőséget arra, hogy saját akaratotokból tartsatok ki örökre a másik mellett. Erre egyébként is jóval nagyobb esély van akkor, ha nem érdekből, vagy muszájból, hanem saját elhatározásotokból akartok a legjobb barátok lenni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást