A Bakonyban is nyílik már a medvehagyma – de mit kell tudnod a gyűjtéséről?

A Bakonyban is nyílik már a medvehagyma – de mit kell tudnod a gyűjtéséről?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A Bakonyban is nyílik már a medvehagyma – de mit kell tudnod a gyűjtéséről?

A medvehagyma gyűjtésének szezonja hagyományosan március végére és április elejére esik, ezután már virágba borul az egész vidék.

Azonban az idén, köszönhetően az enyhe télnek, már javában tart a medvehagyma szezon. Mi már sok helyen méretes bimbókat is láttunk, úgyhogy rövidesen nyílni fognak a hófehér virágok itt, a Bakonyban. 

Az aktuális jogszabályok szerint fejenként, napi szinten 2 kg erdei terményt gyűjthetünk, beleértve, hogy azt nem magánterületen, hanem államilag fenntartott erdőben szedjük. Feltétel természetesen az is, hogy az adott tájegység ne essen a természetvédelmi terület alá.

Ezek az első és legfontosabb kritériumai a medvehagyma gyűjtésnek. Mindez messze nem jelenti azt, hogy össze is kell szedni mindenáron 2 kilónyit, főleg nem medvehagymából, az ugyanis rengeteg. Egy-egy fogáshoz gyakran egy csokornyi medvehagyma is sok, hiszen intenzív, erőteljes az íze, nem muszáj belőle rengeteget szedni ahhoz, hogy finom fogásokat készíthessünk a segítségével. 

Kereskedelmi célra való gyűjtés esetén természetesen külön engedély szükséges, de magáncélra az említett, maximum 2 kiló rendszeresen szedhető. 

Erre figyelj a szedésnél

Ami a szedést illeti, nagyon lényeges, hogy inkább folyamatosan sétálgatva, néhány levelet gyűjtve szedd meg a szükséges mennyiséget, ne pedig egy növényt csupaszíts le teljesen. Ez ugyan gyorsabb, de károsítja a medvehagymát és lehet, hogy a következő évben már nem is fog kihajtani.

Ennek oka az, hogy ha túl sok levelet szedünk le, vagy nem csak a fejlődő hajtásokat gyűjtjük be, akkor a levelek nem tudják táplálni a hagymát és az jó eséllyel elpusztul. Ellenben, ha csak egy-egy levelet gyűjtesz (ez a korai fejlődési szakaszban könnyebb), akkor a megmaradó levelek tovább nőhetnek és táplálhatják a növényt. Így az képes szaporodni, sarjhagymát, valamint még virágot és termést hozni. 

Így nem kell lemondaniuk az erődjáróknak arról a bámulatos és páratlan látványról, amit a virágzó medvehagyma mezők jelentenek. A korai gyűjtéssel egyébként a medvehagyma szedéssel járó legnagyobb veszély is elkerülhető, mégpedig az, hogy összekeverjük a később nyíló, de hasonlóan kinéző májusi gyöngyvirággal. A medvehagyma ugyanakkor szinte összetéveszthetetlen a többi növénnyel, nem csak azért, mert ilyenkor még szinte egyedüliként zöldell, hanem azért is, mert nagyon jellegzetes, fokhagymás illata van. 

Hol érdemes keresni? 

Minden évben indulnak medvehagyma gyűjtő túrák és ez egyébként idén sincs másként, ám regisztrálni érdemes időben a létszámkorlátozások miatt. Léteznek medvehagyma tanösvények is, ilyen található pl. Tatabánya síkvölgy és Vállus közelében. 

A medvehagymák jellemzően az árnyas bükkösökben és a gyertyános-tölgyesekben nőnek, igénylik a nyirkosabb, árnyékosabb talajt. Legfőbb elterjedési köre ennek megfelelően úgy általában a Dunántúl, a Mecsek és a Bakony.

Miért olyan hasznos?

Amiért nagyon szerethetjük a medvehagymát az a benne található gomba- és baktériumölő vegyületek. Remek egészségmegőrző, hiszen csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, hozzájárul az érfalak rugalmasságához és az emésztést is segíti. Emellett fokozza az ellenálló képességet és erősíti az immunrendszert, ami különösen jól jön ebben az évszakban. 

Az elkészítését illetően a legjobb, ha frissen fogyasztjuk, salátába téve, szendvicsre, zöldségkrémekbe forgatva. Nagyon népszerű és nem utolsó sorban mennyei a medvehagymás pogácsa, a krémleves, a pesztó, de én a legutóbb nokedlihoz adtam és így szaggattam ki.

A tartósítást illetően az egyik legjobb módszer a fagyasztás, de olajokban, alkoholban, illetve szárítva is lehetséges tartósítani. Sőt, a medvehagymából készíthetsz fűszersót aprítógép segítségével, szárítás után már félre is teheted és használhatod, amikor csak kedved nyílik rá.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!