Az időszakos böjt (intermittent fasting) az utóbbi években egyre népszerűbbé vált az egészségtudatos emberek körében. Ez a táplálkozási módszer nem annyira arról szól, hogy mit eszel, hanem inkább arról, mikor eszel.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Különböző böjtölési típusok léteznek, de az egyik legelterjedtebb a 16/8-as módszer, ahol napi 16 órán keresztül nem eszel, és 8 órás étkezési ablakod van. De vajon milyen hatásai vannak ennek a módszernek a testedre és az egészségedre? Nézzük meg részletesebben!
1. Zsírégetés és testsúlycsökkentés
Az egyik legfőbb ok, amiért sokan választják az időszakos böjtöt, a fogyás. Amikor böjtölsz, a testednek energiaforrásként zsírt kell használnia, mivel az étkezések között nincs elérhető kalória. Egy 2019-es tanulmány, amelyet a New England Journal of Medicine publikált, kimutatta, hogy a 16/8-as böjtölési módszer hatékonyan segíthet a testsúlycsökkentésben és a zsírégetésben. A résztvevők, akik rendszeresen 16 órát böjtöltek és 8 órán belül étkeztek, jelentős súlycsökkenést tapasztaltak a kontrollcsoporthoz képest.
2. Javuló anyagcsere egészség
Az időszakos böjt nemcsak a fogyásban segít, hanem javítja az anyagcsere egészségét is. A böjtölés során csökken a vércukorszint és az inzulinérzékenység, ami különösen előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Egy 2020-as kutatás a Cell Metabolism folyóiratban azt mutatta, hogy a 16/8-as böjtölés segít csökkenteni a vércukorszintet és javítja az inzulinérzékenységet, ami csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
3. Hosszú élettartam és sejtek regenerációja
Az időszakos böjtölés elősegítheti a sejtek regenerációját és hosszabb élettartamot. A böjtös állapotban a szervezet elkezdi aktiválni az autofágia folyamatát, amely során a sejtek megtisztulnak a sérült és elöregedett komponensektől. Ez a folyamat segíthet a krónikus betegségek megelőzésében és a sejtek egészségének megőrzésében.
4. Fokozott agyi teljesítmény és neuroprotektív hatások
Az időszakos böjt nemcsak a testre, hanem az agyra is jótékony hatással van. A böjtölés növeli az agyban a neurotrofikus faktorok szintjét, amelyek elősegítik az idegsejtek növekedését és védelmét. Ez javíthatja a kognitív funkciókat, a memóriát és csökkentheti a neurodegeneratív betegségek kockázatát. Egy 2019-es kutatás a Nature Reviews Neuroscience folyóiratban arról számolt be, hogy az időszakos böjtölés növeli az agyban a BDNF (brain-derived neurotrophic factor) szintjét, ami elősegíti az idegsejtek egészségét és működését.
A cikk folytatódik, lapozz!