Átok ül rajta? Nézd meg a házat, amiről mindenkinek a halál jut eszébe

Átok ül rajta? Nézd meg a házat, amiről mindenkinek a halál jut eszébe

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Átok ül rajta? Nézd meg a házat, amiről mindenkinek a halál jut eszébe

New York-ban sok különleges épület áll, és mindközül talán az egyik legizgalmasabb a Dakota-ház, ami egyesek számára a vágyak netovábbját jelenti, másoknak a halál és a rettegés jut róla eszébe. A méregdrága épületben nem egyszerű apartmant szerezni még a legnagyobb hírességeknek sem, de biztosan akadnak olyanok is, akik akkor sem laknának itt, ha nekik fizetnének érte.

Elhagyott területre épült

A Dakota-ház első pillanatra inkább egy elvarázsolt, vagy elátkozott kastélynak tűnik a sok szobor és apró tornyocska miatt, de valójában egy apartmanház, amit Henry Janeway Hardenbergh építészeti vállalata tervezett, és 1880. és 1884. között épült.

Manhattan Central Parkhoz közel eső része ma nagyon divatosnak számít, akkoriban azonban elhagyatott, a város központjától távol eső épület volt, valószínűleg ezért is hívták a környéket Dakota territóriumnak. A ház elnevezését a bejárat fölötti öreg indián szobra még inkább megerősítette.

A Dakota-ház felépítését tekintve is sugallja, hogy egy letűnt kor hagyatékaként maradt ránk.

Egy másik korból maradt itt

A főbejáratot akkorára tervezték, hogy kényelmesen beférjenek rajta a lovaskocsik is, de külön, diszkrét bejárót terveztek a cselédeknek is.

A négyszögletű udvart körülöleli az épület, melyben négy lift üzemel, az itt található lakásokat pedig folyosók, lépcsőházak, zegzugos épületrészek kötik össze egymással, így bizonyos, hogy a Dakota-háznak belülről is sajátos hangulata van.

John Lennon halála

A Dakota-ház baljós hangulatát talán nem is annyira a külsejének, mint egy tragikus eseménynek köszönheti: John Lennon és Yoko Ono ugyanis évekig éltek itt, és végül a ház bejárata lett az a helyszín, ahol egy őrült rajongó kioltotta az éppen hazatérő zenész életét. A ház udvarába ugyan ma bemenni nem lehet, de így is látszik a kő, ahol minden idők egyik leglegendásabb együttesének tagja elterült.

Fotó: panoramio.com

Máig siratják

A Dakota-ház közelében, a Central Parkban egy kis tisztás Strawberry Fields-nek kereszteltek, és John Lennon emlékének szentelték. A kőmozaikból kirakott „Imagine” felirat mellett ma is mindig friss virág van, és évtizedekkel később is mindig van itt valaki, aki éppen egy szál gitárral Beatles-dalokat játszik.

Lennon halálának évfordulóján persze különösen sokan zarándokolnak ide, és Yoko Ono is megemlékezik ilyenkor férjéről: ő maga több lakást is birtokol az épületben, sőt Lennonnal közös fiuk is itt lakik. Az egyik lakás ablakában ilyenkor mindig egyetlen szál gyertya ég.

Dalt is írtak róla

A popkultúrában a legendás város legendás épületének persze gyakori szerep jutott, a Hole együttes 1997-ben megjelent albumán, a My Body, The Hand Grenade-en található a 20 Years in The Dakota című szám Yoko Ono éveiről szól, amiket a Dakota-házban töltött John halála után. „20 évet töltött a Dakotában, minden egyes nap fekete volt a Dakotában” – kezdődik a dal.

Fotó: feelnumb.com

Rosemary gyermeke

A mára igazi klasszikussá vált horrorfilm generációk ereiben fagyasztotta meg a vért, és a Dakota-házról sokat elárul, hogy a rendezők ideális helyszínnek gondolták a bizarr, sátáni eseményekhez. A felvételek természetesen nem itt zajlottak, de több külső képet is készítettek az épületről, és a filmben ezeket használják a kinti jelenetekhez, tehát azt a hatást érik el, mintha a szereplők ebben a házban élnének.

Banderas sem elég jó a lakóknak

Kétes megítélése ellenére a Dakota-ház még mindig igen népszerű, hiszen kiváló helyen van, szép, és nem utolsó sorban hihetetlenül drága. Aki itt szeretne lakni, annak nem elég mélyen a zsebébe nyúlni, a zárt lakóközösség igényeit is ki kell elégíteniük: a lakók ugyanis szavazhatnak arról, ki kaphat bérleti jogot a házban.

A furcsa közösség többek között elutasította már Melanie Griffith-t és Antonio Banderas-t is, viszont lakott itt Leonard Bernstein és Judy Garland.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást