Háztartás / Otthon

4 apró javítanivaló a háztartásban, amihez nem kell szakit hívnod

4 apró javítanivaló a háztartásban, amihez nem kell szakit hívnod

Csöpögő csap, nyikorgó ajtó, szivárgó mosógép – apró bosszúságok, amik nem csak megkeserítik a mindennapjaidat, de a szakik sem szívesen szállnak ki ilyen „apróságokért”. Arról nem is beszélve, mennyit spórolsz, ha magad javítod meg őket. És miért ne tennéd?

Csöpögő csap

A csöpögő csap nem csak idegesítő, de pazarló is, ezért jobb minél előbb megjavítani. Első lépésként zárd el a főcsapot, majd távolítsd el a tartócsavart – ez a csapokon a hideg és meleg jelzések alatt található.

A jelzések többségét egyszerűen le lehet pattintani, az alattuk lévő kis csavarokat pedig a megfelelő szerszámmal kitekerheted. Így már le tudod venni magát a csapot, alatta pedig a foglalatot is – ezáltal láthatóvá válik az a gumi alátét, ami valószínűleg a problémát okozza.

Ezt kell kicserélned egy új, pofásabb darabra, ami hibátlanul szigetel, majd a leszerelt elemek visszahelyezésével már meg is oldottad a problémát.

Szivárgó mosógép

Ha a mosógép alatt víztócsa van, vagy nem ereszti le a szennyes vizet, akkor jó eséllyel eldugult az alsó kis tartály, ami a szennyeződéseket gyűjti magába. Mielőtt bármit is tennél, húzd ki a mosógépet a konnektorból, és csak az áramtalanítás után láss hozzá a munkához!

Nyisd fel a kis ajtót, ami jellemzően a mosógép elején vagy oldalán, de mindig lent található. Az alatta lévő tartály kupakját egyszerűen csak le kell tekerned, és máris láthatóvá válik a dugulás oka. Érdemes a közelben tartani egy felmosót és néhány szivacsot, mert a le nem eresztett víz könnyen kifolyik innen.

Ha a szennyeződéseket – szöszök, haj, pénzérmék, néha akár fél pár zoknik is(!) – eltávolítottad, zárd le a tartályt, és folyhat tovább a mosás.

Nyikorgó ajtó

A nyikorgást nagy valószínűséggel a zsanér okozza: az ajtót a tokhoz rögzítő fém alkatrészeket meg kell kenni némi kenőolajjal vagy vazelinnel, de ha egyik sincs otthon, fogj egy vékonyabb gyertyát, és azzal dörzsöld át alaposan a zsanérokat.

A viasz is képes gördülékenyebbé tenni a fém súrlódását, így az ajtó nem csak simábban nyílik és csukódik majd, de olyan hangtalan is lesz, mint a vidéki éjszaka.

Nyikorgó parketta

Az ajtó még egy dolog, de amikor a parketta is nyikorogni kezd, arra tényleg rámehetnek az idegeid.

Szerencsére nem kell rögtön felszedni az egész padlót, létezik néhány egyszerű praktika, amivel orvosolhatod a problémát.

A parkettaolaj például feltölti nedvességgel a burkolatot, így az nem fog jajgatni, de gyorssegélyt jelenthet az is, ha a parketta repedéseibe hintőport szórsz, majd nem porszívózol, csak összesöprögetsz. A repedéseket kitöltő por átmenetileg enyhíti a zavaró nyikorgást, te pedig nyertél még egy kis időt a komolyabb felújításig.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást