5 apró dolog, amivel a hétköznapokban is tehetsz a klímaváltozás ellen

5 apró dolog, amivel a hétköznapokban is tehetsz a klímaváltozás ellen

Címlap / Otthon / Háztartás / 5 apró dolog, amivel a hétköznapokban is tehetsz a klímaváltozás ellen

Az emberek többsége szeretne tenni a környezet védelméért, a klímaváltozás megelőzéséért, azonban sokan megriadnak az ezzel járó plusz költségektől. Sajnos nem mindenki teheti meg azt, hogy kimérős boltba járjon, vagy piacról, helyi termelőktől szerezze be a termékeket, de ez nem jelenti azt, hogy semmi mást sem tudsz tenni. Emiatt elhoztunk néhány apró, hétköznapi dolgot, ami továbbmegy a szelektív hulladékgyűjtésen, és igenis sokat számít a bolygó szempontjából!

Ruhavásárlás? Ma nem!

Megesik velünk, hogy meglátunk egy csinos pólót, és bár nincs rá szükségünk, mégsem tudunk elmenni vásárlás nélkül.

A gond az, hogy a textilhulladék az egyik legnagyobb probléma a világon: csak az Európai Unióban évente 16 millió tonna hulladék képződik egyetlen év alatt, aminek csak egy minimális részét tudják feldolgozni, így jelentős részét elégetik, a maradékot pedig szemétlerakókban helyezik el.

Ezért mostantól próbálj meg te is odafigyelni arra, hogy tényleg csak azt vedd meg, amire szükséged van, amire pedig nincs, azt add el, vagy esetleg add oda rászorulóknak. Még a turkáló is környezetbarátabb megoldás, mint a fast fashion üzletekben történő vásárlás!

Vegyszerek helyett ecet

A boltok polcai tele vannak tisztítószerekkel, vegyszerekkel, amiket a háztartásodban takarításra, mosogatásra vagy mosásra használsz.

Azonban ezek nem csak toxikus vegyületeket tartalmaznak, amelyek belélegzése rád is veszélyes, de a környezetre gyakorolt hatása még ennél is komolyabb.

Ha ezek belejutnak a talajba, vizekbe, károsítják az élővilágot. Sajnos ez alól a mosószer sem kivétel, amit használsz, épp ezért érdemes megnézned, milyen anyagokat tartalmaz.

Ma már rengeteg helyen lehet kapni kifejezetten olyat, ami a vízbe kerülve nem okoz problémát az élővilágnak. Ami pedig a takarítást illeti, a tisztítószereket próbáld meg inkább ecet és víz keverékével kiváltani!

Heti egy veganap

Gondolkodtál már azon, miért javasolják a környezetvédők a heti egy húsmentes nap betartását? A statisztikák szerint ha egy ember, egyetlen év alatt csak hetente egyszer nem eszik húst, annak köszönhetően 100 kilogrammal kevesebb széndioxid kerül a levegőbe.

Arról nem is beszélve, hogy a nagyobb húsfogyasztás miatt az állattartás mértéke is megnövekedett, és ha ez a trend marad, akkor 2050-re a haszonállat-tartomány az emberiség tízszeresét teszi ki.

A vízigényük rendkívül nagy, az üvegházhatás-kibocsátása pedig még jelentősebb lehet. Ha viszont minden ember odafigyelne a heti egy húsmentes napra, az igények kisebbek lennének, a haszonállat-tartás mértéke pedig elkezdene csökkenni.

A szatyor felhasználása

A bevásárlás során apróságok is sokat számítanak. Ilyen például az, hogy mindig van nálad egy vászontáska, ahelyett, hogy a sokadik szatyrot vennéd meg, de ha mégis úgy alakul, hogy otthon felejtetted, ne feledkezz meg az újrahasználásról.

A brit Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint számít, hányszor használod újra az alternatív szatyrot, mert az, hogy egyszer megveszed, majd később kidobod, rendkívül környezetkárosító.

Ez alapján a papírzacskót legalább 3-szor, a vastagabb műanyag zacskókat 4-szer, a pamut táskákat pedig 131-szer kellene ismét elővenned, hogy csökkentsd a globális felmelegedés esélyeit. Ha pedig ennél többször is használod őket, még jobb az eredmény!

Vidd magaddal

Mostantól próbálj meg odafigyelni arra, hogy ha a munkahelyeden kimész a kávézóba, ne papírpohárba kérd a kávét elvitelre.

Inkább mindig vidd magaddal a saját bögrédet, hogy minimális legyen a vásárlásod hulladékgyártása.

De ugyanez a helyzet akkor is, ha elvitelre kéred az ételt az étteremben. A műanyag ételhordókat sajnos túl sokáig nem lehet újrahasználni, hiszen folyamatosan sérül a felületük, ezáltal pedig mikroműanyag kerül a bennük tárolt ételbe.

Inkább szerezz be üveg tárolót, ami mikróban is melegíthető, ráadásul sokkal hosszabb élettartammal rendelkezik!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást