Otthon / Szórakozás

Az anya, a néma, a poéngyáros: a legfárasztóbb Facebook-ismerősök

Az anya, a néma, a poéngyáros: a legfárasztóbb Facebook-ismerősök

A Facebookot nem kell bemutatni, valószínűleg az is ismeri, aki még – állítása szerint – sosem regisztrált a legismertebb közösségi oldalon. Ezerszer hallottuk már a legkisebb fiú meséjét is: még húszéves sem volt a göndör fürtjeivel bőszen programozó Mark Zuckerberg, amikor kipattant a fejéből az ötlet, hogy akkori iskolája számára összedob egy online programot, amely versenytársa lehet az oly népszerű nyomtatott évkönyveknek. Hogy egy valódi filantróp Zuckerbreg, az már itt is megmutatkozott. Teljes bizonyosságot azonban akkor nyert a dolog, amikor megalkotta a Like gombot.

Sokak szerint a közösségi oldal egyik legnagyobb ereje, hogy gyűlölködés és irigykedés helyett itt a szimpátiájukat fejezhetik ki az emberek egymás felé. Nos, emberszeretet és szimpátia ide vagy oda, bizony be kell ismerni, mindenkinek vannak idegesítő, fárasztó vagy legalábbis különös szokásokkal megáldott ismerősei az oldalon.

A Némaság nagykövete

Sosem reagál semmire, nincs profilképe, nem posztol magáról semmit, a hírfolyamban sosem tűnik fel és kommenteket sem ír soha. Ő a Néma. Aki mintha ott sem lenne, csendesen olvasgat, nyomoz, kutakodik, és persze mindig mindenről tud. Előfordul, hogy ő szól először, ha egy közös ismerősötökkel történik valami váratlan és azt meglátja a közösségi oldalon. A csoportos levelezések alkalmával az ő profilképe bukkan fel először, tehát tudhatod, hogy elolvasta az üzenetet, de soha nem válaszol. Ki érti ezt?

A Hős szerelmes

Szerelmesnek lenni jó dolog, az egyik legjobb a világon. De miért kell ezt a hét minden napján a nagyközönség elé tárni? Van egy mondás, miszerint bizonygatni azt kell, ami bizonytalan. A kirakat kapcsolatok is erről szólnak: „Kicsimmel a tengernél”, „Szeretlek Édesem”, „Örökké együtt, csak mi ketten.”. Ilyen és ehhez hasonló üzenetek, csókolózó alakok a homályos fotókon, akár heteken, hónapokon keresztül.

Aztán valami megmagyarázhatatlan csoda folytán ritkulnak az üzenetek (ha még nem tiltottad le örökre), végül megszűnnek a virtuális szerelmi vallomások. Eltelik néhány nap és vagy törölte magát az ismerős a nagy szerelmi bánatban vagy az elmúlt hónapok bejegyzései tűntek el nyomtalanul. Nem kell izgulni! Kell egy kis idő, de a következő hónapban úgyis újra előkerül, csak akkor már másba lesz halálosan szerelmes.

A poéngyáros

A munkahelyen, kollégák között is nehéz néha tolerálni az ügyeletes Humor Heroldot. Ő az, aki az 1992-es Hahota magazinból gyűjtött favicceivel szórakoztatja a liftben vagy sorban állás közben a büfében a körülötte lévőket. Lehetőségeihez mérten a közösségi oldalon is igen aktív.

Alig, hogy közzéteszel magadról valamit, máris felvillan a földgömb és jelzi, hogy Herold kommentet fűzött a bejegyzésedhez. Szóvicceinek tárháza kifogyhatatlan. Ha épp nincs elemében, akkor csak egy méretes gifet fűz oda, ami tavaly volt nagyon népszerű.

Az anya, a néma, a poéngyáros: a legfárasztóbb Facebook-ismerősök

Az Anya

A gyerekek cukik, ezt senki sem vitatja. Viszont annak is van határa, ha valaki a saját, kiskorú gyermekének magánéletét posztolja ki napi rendszerességgel. Egy idő után már csak a nagyszülők „lájkolják” a fürdőkádban pancsoló utódot, de ez sem szegi kedvét a büszke édesanyának. Ha nincs fotó, akkor jöhetnek az aranyköpések. Ezekben nagyítóval kell keresni a hírértéket és a humort, de sebaj, a lényeg, hogy ma is informálta a húsz éve nem látott általános iskolai tanárt és a csak névről ismert távoli munkatársakat a család legintimebb pillanatairól.

A saját magát „lájkoló”

Ez a kategória az abszolut kedvenc. Ő az, aki rendszeresen, élőben jelentkezik, semmi értelmeset nem mond vagy mutat be, csak magát nézegeti a felvételen önelégült arccal. Kávé helyett ők a legalkalmasabbak, ha az ember emelni szeretné a vérnyomását, lehetőleg 180 fölé. A feltöltött video alatt azonnal megjelenik néhány komment, amiket ő maga ír. És persze válaszol is ezekre. Ismerős?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást