15 ok, amiért félünk a szingliségtől

15 ok, amiért félünk a szingliségtől

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 15 ok, amiért félünk a szingliségtől

Az utóbbi években az a társadalmi tendencia, hogy az emberek inkább vannak valakivel, még ha nem is érzik lelki társuknak, minthogy egyedül legyenek. De miért is félünk a magánytól?

Félünk az egyedülléttől

Számos párkapcsolat kezdődik november/december hónapban, amely nyilvánvaló oka az, hogy az ünnepek előtt megnő az emberek szeretetéhsége, majd az év közepe fele haladva a kapcsolat elkényelmesedik és legtöbbször a végét járja.
Ezek a felületes kapcsolatok mind nem alakulnának ki, ha nem félnénk annyira egyedül lenni. Lássuk melyek félelmünk fő okai?

Hogy legyen „valakink”

Ez a tünet már a tinédzsereknél is jelen van, akik mindig kényelmesebben érzik magukat, ha „csajuk” vagy „pasijuk” van.
Aztán ez felnőttkorban sincs másként, hisz az embernek szüksége van egy állandó társaságra, akivel úgy érzi kiélheti szerelem-vágyát.

Mert a szexre szükség van

Nem elhanyagolandó motiváció a szexuális vonzalom, amelynek egyetlen receptje, hogy két egymás számára vonzó ember egymásra találjon.
A kémia bizony nagy úr, mai társadalmunkban pedig egy kapcsolat szinte ezzel kezdődik, és nem ebben teljesedik ki.

Szükség van az érintésre

Az érintés úgy tűnik hatalmas motiváció az embereknek, még ha temporális is. Úgy érezzük kell valaki, aki megsimogat és átölel, aki mellett megélhetjük gyengédség utáni vágyunkat.
Az érintés utáni vágy nemtől független, a férfiaknak is ugyanúgy szükségük van rá, mint a nőknek.

Mert vágyunk a lángoló érzésre

Nincs annál fantasztikusabb érzés, mint amikor egy kapcsolat elején pezseg az emberben az adrenalin, a hormonok és úgy érzi, szárnyalni tudna.
Ezzel a perzselő szikrával indul minden kapcsolat, kicsi tolyan meghajtó erőt ad ez, mint bármely más szenvedély. A rövid kapcsolat-hajhászok pontosan ennek az érzésnek lettek szenvedély betegei.

Mert az ember egy társas lény

Az emberek az evolúció során mindvégig csportokban éltek, igényelték egymás társaságát, a magányosak pedig ritkán élték túl.
Tehát biológiai ösztönünk is azt sugallja, hogy emberekkel kell körbevennünk magunkat, és otthonunkban is párkapcsolatról kell gondoskodnunk.

Hogy legyen kire támaszkodnunk

Az egymásban keltett biztonságérzet lelki nyugalmat okoz mindkét félben, erre pedig szükség van egy egészséges életvitel kialakításához.
A tény, hogy valakire számíthatsz és támaszkodhatsz, megnyugtató.

Mert jó szeretve lenni

A szeretet az ember éltető energiája, erőt ad, boldogságot okoz és ha kell, megvígasztal.
Lehet, hogy családtagjaink vagy barátaink is szeretnek, de a szerelmes szeretet az, amelynek hiányában magányosnak érezhetjük magunkat ebben a nagy világban.

Mert hírnevünknek jót tesz

Még ha nem is vagyunk nagy társasági emberek, akkor is furcsán érezzük magunkat egy baráti társaságban „szingliként”.
Azzal, hogy valaki oldalán jelenhetünk meg, büszkeségünket legyezgeti.

Mert hiányoljuk a kettős elkötelezettséget

Az ember ösztönösen gondoskodni szeretne valakiről, és viszont érezni ezt a gondoskodást.
Egy párkapcsolatban mindketten elkötelezettekké vállunk egymás felé, ami jó érzés, hisz azt jelenti egy únió részesei lettünk, ezáltal erősebbnek érezzük magunkat.

Hogy valaki rajongjon értünk

A nőknek szükségük van arra, hogy egy férfi legyeskedjen körülötte, hogy valaki bókokkal és rajongással árassza el.
A férfinak is éreznie kell, hogy hatással van a nőkre, „uralkodhat” felette.

Hogy kiéljük csábító ösztönünket

A tény, hogy tetszeni akarunk az ellenkező nemnek, és kíváncsian bevetjük csábító magatartásunkat, mind csak azért van, mert szeretnénk visszajelzést az ellenkező nemtől.
Ha felkeltettük a másik érdeklődését, az hatalmas sikerélményt jelent.

Mert túl akarunk élni egy nyomasztó időszakot

Sokszor hangulatunk javítása miatt érezzük szükségét egy párkapcsolatnak, hisz a vele járó endorfin-adag egy jó időre ki tud lendíteni a rossz passzból.
Gyakran előfordul, hogy egy válás vagy egy fájdalmas szakítás után belemegyünk rövidtávú, felületes kapcsolatokba. Persze ez nem megoldás problémáinkra, a szerelem csak temporálisan képes enyhíteni a gondokat.

Mert rettegünk a magánytól

Már maga a gondolat, hogy üres lakásba térünk haza, vagy nincs párunk, akivel karonfogva elmehetnénk egy összejövetelre, megrémít.
Ettől a félelemtől menekülve sokan gyorsan gondoskodnak „utánpótlásról”, pedig a szingliélettől nincs mit tartani, lehet, hogy időbe telik, de haszontalan együttlétekkel ne vegyük el az esélyét egy komoly, talán életre szóló kapcsolat kialakulásának.

Mert kényelmesebb

Sokan az egyszerűbb utat választják, és egy párkapcsolat végén egy újba menekülnek, pedig ha megélnénk a magány pillanatait is, az segítene jobban tisztába jönnünk önmagunkkal.
Biztosan kényelmesebb egy állandó társ mellett élni, de vajon nem saját magunk becsapása, ha úgy érezzük nem ő az igazi, mégis mellette vagyunk?

Mert újabb esélyt akarunk adni a szerelemnek

Minden új párkapcsolat elején felcsillan annak a lehetősége, hogy ő lesz a nagy Ő, aki mellett leélhetjük életünket. Sokszor annyira várjuk, hogy ámor nyila eltaláljon, hogy megfeletkezünk arról, hogy a szerelmet azonnal érezzük, nem kell hozzá segítség vagy plussz löket.
Ne várjuk, hogy egy már eleve sikertelenségre ítélt kapcsolatból szerelem alakuljon ki, hisz a szerelem vagy van, vagy nincs egyáltalán.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!